Η τέχνη της επιβίβασης

Ταξιδεύεις για επαγγελματικό σκοπό, για λίγες ημέρες. Υποθέτω ότι δεν τσεκάρεις αποσκευή διότι είσαι με carry on, καθώς και με την τσάντα με το laptop και τα λοιπά συμπαρομαρτούντα. Όλα καλά μέχρι εδώ, ώσπου φτάνεις στην πύλη αναχώρησης και αντικρίζεις αυτό το θέαμα:

gate boarding 01

Εάν δεν έχεις προνοήσει να ακολουθήσεις μερικές απλές πρακτικές πριν την επιβίβαση, το πιθανότερο είναι να καταλήξεις να τοποθετήσεις την αποσκευή σου μακριά από τη θέση σου, ή να σε “τσιμπήσουν” στην πύλη και να σου πάρουν την αποσκευή και να την βάλουν “κάτω”. Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα μια ταλαιπωρία, και το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή εξαρτάται από τις υπόλοιπες παραμέτρους του ταξιδιού.

Η επιβίβαση για αυτόν που ταξιδεύει για επαγγελματικό λόγο είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία. Εάν εξαιρέσουμε τους λίγους που επιλέγουν (και πληρώνουν) την business class, ο μέσος επαγγελματίας που ταξιδεύει σε economy έχει να σκεφτεί πολλές παραμέτρους ώστε να κάνει το ταξίδι του πιο άνετο και λιγότερο αγχωτικό. Ειδικά στην περίπτωση που ακολουθεί μετεπιβίβαση σε άλλη πτήση, μια λάθος τακτική στην αρχική επιβίβαση μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στο ταξίδι. Ας δούμε λοιπόν τις βασικές τεχνικές που οφείλει να ακολουθεί κάθε business traveler που σέβεται τον εαυτό του…

Κάνε check in το νωρίτερο δυνατό
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας business traveler που σέβεται τον εαυτό του περιμένει να πάει στο αεροδρόμιο για να κάνει check in. Το πιθανότερο είναι να καταλήξει σε κάποια μεσαία θέση στο πίσω μέρος του αεροσκάφους και μετά να γκρινιάζει γιατί τον σκουντάνε, γιατί στριμώχτηκε, γιατί άργησε να αποβιβαστεί κλπ.
Οι αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν το ηλεκτρονικό check in τουλάχιστον 22 ώρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση (οι περισσότερες 24 ώρες πριν, κάποιες άλλες 30+ ώρες πριν). Μάλιστα οι περισσότερες δίνουν τη δυνατότητα και για mobile check in, καταργώντας την ανάγκη χρήσης υπολογιστή και εκτυπωτή, και με τη διάδοση που έχουν πλέον τα smartphones μια υπενθύμιση στο κινητό είναι αρκετή για να κάνεις το check in σου και να επιλέξεις την καλύτερη δυνατή θέση.

Πρόσεξε τις διαστάσεις και το βάρος των αποσκευών που θα πάρεις στην καμπίνα
Όλες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν μια συγκεκριμένη πολιτική για τις διαστάσεις και το βάρος των αποσκευών καμπίνας. Μελέτησε από πριν την πολιτική περί αποσκευών της εταιρείας με την οποία ταξιδεύεις, και φρόντισε η αποσκευή σου να είναι εντός των ορίων αυτών. Σε κάποιες περιπτώσεις το προσωπικό εδάφους μπορεί να σε ελέγξει (αν και δε συμβαίνει συχνά) οπότε φρόντισε να αποφύγεις τις κακοτοπιές.

Φτάσε εγκαίρως στην πύλη αναχώρησης
Η γρήγορη επιβίβαση διασφαλίζει ότι θα πάρεις μαζί σου την αποσκευή καμπίνας και θα την τοποθετήσεις εκεί που κάθεσαι. Τα αεροσκάφη δεν έχουν χώρο για μία αποσκευή ανά θέση, οπότε πολλές φορές οι τελευταίοι αναγκάζονται να παραδώσουν την αποσκευή στην πύλη για να πάει κάτω ή την τοποθετούν πολύ μακριά από εκεί που κάθονται. Το αποτέλεσμα είναι ταλαιπωρία, καθυστερήσεις, πιθανές χαμένες ανταποκρίσεις κλπ.
Η επιβίβαση ξεκινά συνήθως 30 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης, αν και μερικές φορές καθυστερεί λιγάκι. Σε περίπτωση που δεν έχεις κάποιο elite status το οποίο σου δίνει προτεραιότητα στην επιβίβαση, καλό είναι να είσαι στην πύλη 35 με 40 λεπτά πριν την αναχώρηση και να στηθείς όσο πιο μπροστά μπορείς.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ: Η διαδικασία αφορά επιβίβαση από “φυσούνα” (jet ways τις λένε). Εάν η επιβίβαση γίνεται με λεωφορεία, αυτό που μετράει είναι να ξέρεις εάν η επιβίβαση θα γίνει μόνο από τη μπροστινή σκάλα ή και από την πίσω, να μπεις στο πρώτο λεωφορείο, καθώς και να βγεις από το λεωφορείο από τους πρώτους για να προλάβεις να ανέβεις γρήγορα 😉

Ακολουθώντας τις παραπάνω απλές συμβουλές, είναι βέβαιο ότι θα αποφύγεις τα λεγόμενα “εύκολα λάθη” και θα έχεις θέσει τις βάσεις για ένα άνετο επαγγελματικό ταξίδι χωρίς παρατράγουδα!

gate boarding 02

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s