Η ανατομία της αποσκευής καμπίνας

Ένα μεγάλο – για την ακρίβεια: τεράστιο – κεφάλαιο σε ότι αφορά τα αεροπορικά ταξίδια είναι οι αποσκευές. Ειδικά δε για τα ταξίδια τα οποία διαρκούν έως μία εβδομάδα, το motto είναι το εξής: η αποσκευή σου πρέπει να σε συνοδεύει πάντοτε! Ένα ταξίδι μπορεί να περιλαμβάνει μετεπιβιβάσεις, αφίξεις αργά τη νύχτα, ξαφνικές αλλαγές κλπ. και το τελευταίο που θα ήθελε ο ταξιδιώτης είναι να βρεθεί κάπου περασμένα μεσάνυχτα χωρίς βαλίτσα και χωρίς έστω τα απαραίτητα…

Οι αποσκευές που μπορεί ένας επιβάτης να πάρει μαζί του στην καμπίνα του αεροσκάφους είναι γνωστές ως carry on ή cabin luggage. Αποτελούν μια ολόκληρη κατηγορία αποσκευών σχεδιασμένων για να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των ταξιδιωτών που δεν επιθυμούν να παραδώσουν την αποσκευή τους πριν την πτήση. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών είναι μεγάλος, με αποτέλεσμα τη συνεχή βελτίωση των χαρακτηριστικών. Η αποσκευή καμπίνας είναι το σημαντικότερο “εργαλείο” του συχνού αεροπορικού ταξιδιώτη, επομένως χρήζει ανάλογης προσοχής.

Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τα βασικά χαρακτηριστικά των carry on αποσκευών, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διαφόρων παραλλαγών, καθώς και μερικές συμβουλές για την επιλογή της κατάλληλης carry on και το πακετάρισμα.

Τροχοί και υλικά

Ο πρώτος βασικός διαχωρισμός των αποσκευών carry on γίνεται με βάση τον αριθμό των τροχών:

 • Upright – με δύο τροχούς
 • Spinner – με τέσσερις τροχούς

uprightΟι upright είναι οι “κλασσικές” carry on, οι πλέον διαδεδομένες και ίσως οι καλύτερες επιλογές. Προσφέρουν μεγαλύτερο όγκο σε σχέση με τις 4τροχες ίδιων εξωτερικών διαστάσεων και χωρούν σχεδόν πάντοτε στο χώρο αποσκευών πάνω από τα καθίσματα στους περισσότερους τύπους αεροσκαφών.

spinnerΟι spinner μοιάζουν περισσότερο βολικές διότι μανουβράρονται ευκολότερα σε ένα πολυσύχναστο μέρος όπως είναι ένα αεροδρόμιο, αλλά διαθέτουν λιγότερο ωφέλιμο χώρο σε σχέση με τις αντίστοιχες upright. Επιπλέον, έχουν την τάση να καταπονούν τον καρπό του χεριού.

Πέραν των τροχών, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη μια carry on είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Υπάρχουν δύο κατηγορίες, δύο “σχολές”: το εύκαμπτο και το άκαμπτο εξωτερικό υλικό. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί εξαιρετικά μοντέλα με άκαμπτο εξωτερικό υλικό, πολύ ελαφρύ και πρακτικά άφθαρτο, όλες τύπου spinner, και αρκετά ακριβές (οι φθηνές τέτοιου τύπου δεν αξίζουν καθόλου). Το βασικό μειονέκτημά τους είναι ότι χωρίζονται σε δύο ίσα μέρη όταν ανοίγουν, κάτι που δεν είναι πάντοτε εξυπηρετικό. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες – ιδιαίτερα οι business travelers – στην πλειοψηφία τους προτιμούν αυτές με το εύκαμπτο εξωτερικό υλικό, διότι είναι πιο εξυπηρετικές σε ότι αφορά την εσωτερική τους διαρρύθμιση.

Διαστάσεις και βάρος

Οι πλέον συνηθισμένες διαστάσεις των carry on είναι 55 x 40 x 23 cm (ύψος, πλάτος και βάθος αντίστοιχα), στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τροχοί, χερούλια κλπ. Αυτές είναι και οι αποδεκτές διαστάσεις από όλες σχεδόν τις αεροπορικές εταιρείες, με κάποιες μικρές αποκλίσεις.

Το βάρος των carry on ποικίλει. Υπάρχουν μοντέλα που ζυγίζουν το πολύ 2 kg, υπάρχουν και άλλα που ξεπερνούν τα 4 kg. Βασικό ρόλο παίζει το υλικό κατασκευής, με τις ελαφρύτερες να έχουν είτε μέτριας ποιότητας εύκαμπτο είτε πολύ ακριβό άκαμπτο και συνήθως αλουμινένιο τηλεσκοπικό μπράτσο. Οι βαρύτερες ενσωματώνουν διάφορα καλούδια όπως π.χ. ειδική θήκη με κρεμάστρα για κοστούμι, ενώ διαθέτουν βαρύτερο σιδερένιο τηλεσκοπικό μπράτσο. Γενικά, η ποιότητα ακολουθεί σχεδόν γραμικά το βάρος (καλύτερα υλικά, μεγαλύτερες αντοχές).

Λοιπά χαρακτηριστικά

Ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται, ορισμένα μοντέλα carry on ενσωματώνουν διάφορα άλλα χαρακτηριστικά όπως:

 • upright_garmentTSA lock – Κλειδαριά με συνδυασμό, εγκεκριμένη από την αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας ταξιδίων. Επιτρέπει το άνοιγμα της αποσκευής για έλεγχο χωρίς την παρουσία του κατόχου (χε χε χε…) και χωρίς να καταστραφεί η κλειδαριά. Στην Ευρώπη δεν ασχολούνται με αυτό, μόνο στις ΗΠΑ.
 • Wet pocket – Πλαστική θήκη με φερμουάρ, όπου μπορεί να μπει ένα σφουγγάρι μπάνιου ή ένα μαγιό ή γενικώς βρεγμένα αντικείμενα, ώστε να μην μουλιάσει και το υπόλοιπο περιεχόμενο.
 • Θήκη κοστουμιών με κρεμάστρα – Εξαιρετικά χρήσιμη εάν το επαγγελματικό ταξίδι απαιτεί κοστούμι.
 • Θήκη για φορητό υπολογιστή – Κάποιες carry on έχουν τέτοια θήκη, η οποία όμως είναι εις βάρος του υπόλοιπου χώρου. Ενδείκνυνται για ταξίδια μικρής διάρκειας.

Κριτήρια επιλογής

Ποιά carry on να επιλέξω; Η απάντηση είναι απλούστατη, μία και μοναδική:

Αυτή που μου κάνει για τη δουλειά που τη θέλω 🙂

Θα το αναλύσω περεταίρω αυτό. Κάθε ταξιδιώτης έχει άλλες ανάγκες, όπως επίσης κάθε ταξίδι είναι διαφορετικό. Δεν είναι ίδιες οι ανάγκες του επαγγελματία που ταξιδεύει για 2-3 μέρες και απαιτεί επίσημο ντύσιμο, με του ταξιδιώτη που ταξιδεύει για μία εβδομάδα για να δει αξιοθέατα. Επίσης, δεν αντιμετωπίζουν όλες οι αεροπορικές εταιρείες με τον ίδιο τρόπο τις carry on, ειδικά σε ότι αφορά το βάρος τους (δες παρακάτω). Με δεδομένη την ποικιλία μοντέλων και τιμών, η επιλογή της σωστής carry on είναι αποτέλεσμα μια στοιχειώδους ανάλυσης όπως αυτή που ακολουθεί.

Πόσο συχνά ταξιδεύεις; Αν είναι μέχρι 4-5 φορές το χρόνο, πάρε μια φτηνή μέχρι €80 και όσο πιο ελαφριά γίνεται. Αν όμως ταξιδεύεις τουλάχιστον 10 φορές το χρόνο, καλό είναι να ξοδέψεις λίγα περισσότερα χρήματα (περί τα €150) για μια ποιοτικότερη. Σε μια τριετία θα έχει αποσβεστεί και με το παραπάνω.

Τι ταξίδια κάνεις; Αν ταξιδεύεις για επαγγελματικούς λόγους και κάπως συχνά (τουλάχιστον 8-10 φορές το χρόνο) χρειάζεσαι μια αρκετά ποιοτική carry on της τάξης των €150. Αν πρέπει να παίρνεις μαζί κοστούμι, ψάξε για μια με ειδική θήκη με κρεμάστρα. Αν ταξιδεύεις μόνο για αναψυχή, πήγαινε σε μια φτηνή.

Πόσες μέρες λείπεις; Αυτό αφορά κυρίως τα επαγγελματικά ταξίδια. Αν λείπεις συνήθως πάνω από 5 μέρες, χρειάζεσαι μια ελαφριά ώστε να μπορείς να πάρεις περισσότερα ρούχα μαζί.

Με ποιές αεροπορικές εταιρείες ταξιδεύεις; Όσο και αν φαίνεται περίεργο, αυτή είναι η σημαντικότερη ερώτηση. Ενώ σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν σχεδόν όμοια πολιτική σε ότι αφορά τις διαστάσεις, διαφοροποιούνται πάρα πολύ στο επιτρεπόμενο βάρος. Ιδού ορισμένα παραδείγματα:

 • Aegean, Lufthansa, SAS, Turkish: 8 kg
 • KLM, Air France: 12 kg
 • British Airways: 23 kg
 • Singapore, Cathay, Emirates, Qatar: 7 kg
 • American, Delta, United: δεν αναφέρεται μέγιστο βάρος

Επομένως, αν ταξιδεύεις πιο πολύ με British Airways, πάρε όποια carry on γουστάρεις όσο και να ζυγίζει. Αν όμως ταξιδεύεις πιο πολύ με Lufthansa, τότε καλό είναι να επιλέξεις μια ποιοτική αποσκευή κάτω από 3 kg ώστε να μπορείς να πάρεις αρκετά ρούχα και να είσαι εντός των ορίων.

Η αλήθεια είναι ότι ο έλεγχος του βάρους των carry on αποσκευών δεν είναι και πολύ συνηθισμένος, μάλλον σπάνιος θα έλεγα. Προσωπικά έχω υποχρεωθεί να παραδώσω την carry on σε πτήση της Turkish Airlines (εδώ η ιστορία), όπως επίσης έχω ταξιδέψει με Qatar Airways στην Kuala Lumpur με carry on που ζύγιζε πάνω από 10 κιλά (γνωρίζοντας το όριο των 7 κιλών) και δεν με ενόχλησε κανείς. Είναι και λίγο θέμα τύχης, την οποία καλό είναι να μην πολυπροκαλούμε…

Συμβουλές για πακετάρισμα

Το πακετάρισμα είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία. Δεδομένου ότι η carry on θα ακολουθεί τον ταξιδιώτη στις πτήσεις, θα πρέπει να χωράει όλα όσα χρειάζεται ο ταξιδιώτης, να τα διατηρεί σε καλή κατάσταση, και να παραμένει εντός των ορίων βάρους της αεροπορικής εταιρείας. Ανάλογα με τον τύπο του ταξιδιού και την εποχή, το περιεχόμενο διαφοροποιείται. Υπάρχουν όμως μερικά απλά κόλπα που έχουν πάντοτε εφαρμογή:

 • Εσώρουχα, φανελάκια, t-shirts κλπ είναι καλύτερο να τυλίγονται σε ρολό αντί να διπλώνονται, διότι καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.
 • Τα πουκάμισα καλό είναι να μπαίνουν διπλωμένα σε πλαστικές θήκες από τα καταστήματα που τα πωλούν ή σε πλαστικές σακούλες φαγητού ανάλογου μεγέθους. Έτσι δεν τσαλακώνονται πολύ, κάποιες φορές καθόλου.
 • Πιθανό 2ο ζευγάρι παπούτσια (π.χ. αθλητικά) πρέπει να μπαίνει στο κάτω μέρος και μέσα στα παπούτσια οι κάλτσες διπλωμένες για εξοικονόμηση χώρου.
 • Τα άπλυτα που θα προκύψουν καλό είναι να μπαίνουν σε ειδικές πλαστικές σακούλες που αφαιρούν τον αέρα και δεν καταλαμβάνουν όγκο.

Ένα ενδιαφέρον βιντεάκι με πολλές χρήσιμες συμβουλές είναι αυτό που ακολουθεί. Υπάρχουν πολλά τέτοια, όρεξη να έχει κανείς να βλέπει…

4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s