Internet, ψηλά στον ουρανό

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει, ίσως και εθιστεί σε ένα βαθμό, στη χρήση του internet στην καθημερινότητά μας. Πέρα από τη δεδομένη ύπαρξή του σε σχεδόν όλους τους χώρους εργασίας και στα περισσότερα σπίτια, οι περισσότεροι το “κουβαλάμε” και μαζί μας σε smartphones και tablets. Είτε πρόκειται για χαζολόγημα στο Facebook είτε για ανάγνωση ειδήσεων είτε για δουλειά, το internet είναι πλέον απαραίτητο και όχι nice to have.

aircell-airplaneΗ δίψα αυτή του κόσμου για συνδεσιμότητα οδήγησε τα τελευταία χρόνια τις αεροπορικές εταιρείες στην παροχή internet εν πτήσει. Κάποτε φάνταζε δύσκολο έως ακατόρθωτο, σήμερα όμως είναι ίσως η υπ’αριθμόν ένα υπηρεσία που ο μέσος αεροπορικός ταξιδιώτης επιθυμεί. Μπορεί σε πολλούς να είναι αδιάφορο, όμως η δυνατότητα για σχεδόν απρόσκοπτη επαφή με το έδαφος από τα τριάντα τόσες χιλιάδες πόδια ανοίγει άλλους ορίζοντες, ειδικά για τους business travellers.

Τεχνολογίες

Η δυνατότητα “inflight internet”ή “inflight wifi”, όπως συνήθως αναφέρεται, εμφανίστηκε δειλά δειλά στα μέσα της δεκαετίας του 2000 στις ΗΠΑ. Η εξάπλωση ήταν μεγάλη και ιδιαίτερα εύκολη, καθώς πρόκειται για μια γεωγραφικά τεράστια χώρα, οπότε ήταν αρκετά εύκολη η εγκατάσταση κεραιών στο έδαφος για τη συνδεσιμότητα των αεροσκαφών. Αυτή εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα η κυρίαρχη τεχνολογία πίσω από το inflight internet στις ΗΠΑ, ονομάζεται Air To Ground, και το βασικό της μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πτήσεις μακριά από την ξηρά.

Η άλλη τεχνολογία που υπάρχει και προβλέπεται να κυριαρχήσει σύντομα είναι η δορυφορική λήψη internet. Παρέχεται ήδη σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων από αρκετές εταιρείες π.χ. Lufthansa, American Airlines, Emirates, Turkish κλπ. και είναι αρκετά γρήγορη. Το μειονέκτημά της είναι το μεγάλο κόστος εγκατάστασης, στο οποίο οφείλεται η αργή υλοποίησή της. Τελευταία τείνει να επικρατήσει της Air To Ground ενώ σε κάποιες υλοποιήσεις χρησιμοποιεί και τον επίγειο εξοπλισμό.

Κόστος χρήσης

Στις ΗΠΑ, όπου ο κανόνας είναι να υπάρχει inflight wifi, το κόστος κυμαίνεται μεταξύ $8-$12 για μία συσκευή ανά πτήση, ενώ για τους συχνούς ταξιδιώτες υπάρχουν και μηνιαία ή ετήσια πακέτα. Στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων οι χρεώσεις είναι λίγο μεγαλύτερες, της τάξης των $15-$25 για τη διάρκεια της πτήσης ή για 24 ώρες (ανάλογα με την εταιρεία). Οι τιμές είναι αρκετά λογικές, ένα μικρό κλάσμα του κόστους του αεροπορικού εισιτηρίου, επομένως δεν ξενίζουν.

Εμπειρία χρήσης

Στην αρχή οι ταχύτητες ήταν αρκετά χαμηλές, αναμενόμενο άλλωστε όσο η τεχνολογία ήταν στα σπάργανα. Τα τελευταία 2-3 χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, ειδικά όσο εξαπλώνεται η χρήση της δορυφορικής τεχνολογίας. Προσωπικά τη δοκίμασα 2 φορές τα τελευταία 3 χρόνια σε πτήσεις της American Airlines (και τις δύο φορές από San Diego προς Chicago) και έμεινα αρκετά ευχαριστημένος. Όλα βέβαια εξαρτώνται και από τον αριθμό των επιβατών που τη χρησιμοποιούν εκείνη τη στιγμή…

ΗΠΑ – Ευρώπη – υπόλοιπος κόσμος

Στις ΗΠΑ η διάδοση του infight internet είναι τόσο μεγάλη, που πλέον η έκπληξη είναι όταν δεν παρέχεται σε κάποιο αεροσκάφος. Το εντυπωσιακότερο δε είναι ότι παρέχεται και σε μικρές πτήσεις μέχρι 1 ώρα σε αντίστοιχα μικρά αεροσκάφη, κάτι που σημαίνει αναμφίβολα ότι οι αεροπορικές εταιρείες θεωρούν την υπηρεσία πολύ σημαντική και επενδύουν σε αυτή. Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση κρίθηκε απαραίτητη διότι οι επιβάτες (οι πελάτες) το ζητούσαν.

Στην Ευρώπη το infight internet είναι κάτι άγνωστο. Από τη μία οι αεροπορικές εταιρείες δεν το έχουν ψηλά στις προτεραιότητές τους (ειδικά όταν εμφανίζουν ζημίες τα τελευταία χρόνια), από την άλλη οι επιβάτες (οι πελάτες) δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα (κλασσικοί Ευρωπαίοι νοοτροπίας άλλων εποχών). Οι μόνες εταιρείες που παρέχουν inflight internet στους ευρωπαϊκούς αιθέρες είναι η SAS σε πολύ περιορισμένο αριθμό αεροσκαφών (νομίζω μόλις 10) και η χαμηλού κόστους Norwegian (στην πλειοψηφία των αεροσκαφών της). Τελευταία έχει ακουστεί ότι η Inmarsat θα ξεκινήσει να προσφέρει inflight internet σε πτήσεις εντός Ευρώπης, με πρώτη μάλλον την British Airways. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που έχει αργήσει πάρα πολύ.

Στον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως στις μεγάλες πτήσεις, το inflight internet εμφανίζει αρκετά μεγάλη διείσδυση, και εγκαθίσταται σε ολοένα και περισσότερα αεροσκάφη. Η ζήτηση είναι αρκετά μεγάλη δεδομένων των πολλών ωρών που διαρκούν τέτοιες πτήσεις και της ανάγκης των επιβατών για δουλειά ή διασκέδαση (όταν βαρεθούν το in flight entertainment).

Αξιζει τον κόπο;

Προσωπικά απαντώ μονολεκτικά, δυνατά και καθαρά: ΝΑΙ. Όπως έγραψα και στην εισαγωγή του άρθρου το internet είναι παντού, επομένως πρέπει να είναι διαθέσιμο και στις πτήσεις. Η δυνατότητα ενός επαγγελματία ταξιδιώτη να εκμεταλλευτεί έστω και 2 μόνο ώρες για διαχείριση των e-mail μπορεί να ανεβάσει πολύ την απόδοσή του, ενώ όσοι ταξιδεύουν για αναψυχή θα έχουν την επιλογή να χαζολογήσουν στα social media ή να χαζέψουν βιντεάκια και να περάσει έτσι η ώρα τους.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στους business travellers και να επισημάνω κάτι. Με δεδομένες τις ανάγκες μετακίνησης πολλών εταιρικών στελεχών με αεροπλάνο, οι πρώτες πρωϊνές και οι τελευταίες βραδινές δημοφιλείς πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών είναι συνήθως πλήρεις, με αποτέλεσμα αρκετά υψηλές τιμές εισιτηρίων. Όλοι θέλουν να ταξιδέψουν νωρίς το πρωϊ και να επιστρέψουν αργά το βράδυ ώστε να προλάβουν να εργαστούν όσο γίνεται περισσότερο τις ημέρες αυτές. Η δυνατότητα inflight internet δίνει μια ανάσα σε εκείνους που δεν έχουν την υποχρέωση φυσικής παρουσίας (π.χ. συνάντηση, παρουσίαση κλπ) να ταξιδέψουν και άλλες ώρες τις ημέρας εφόσον μπορούν να είναι σε ένα βαθμό παραγωγικοί.

Τέλος, το inflight internet είναι ένα πολύ σοβαρό κίνητρο για να έναν business traveller να επιδιώξει να ταξιδέψει σε διακεκριμένη θέση, εάν θέλει να αφιερώσει τις ώρες της πτήσης σε παραγωγική εργασία και να έχει μια σχετική άνεση. Ένας παραπάνω λόγος θα είναι η εργασία που θα παράξει να αποσβαίνει σε σημαντικό βαθμό το επιπλέον κόστος της θέσης. Αυτό θα μπορούσε να κάνει και την ευρωπαϊκή business class ελκυστική για πολλούς, σε αντίθεση με σήμερα που είναι μια πανάκριβη economy που δεν αξίζει τα λεφτά της.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δείξει το δρόμο. Απομένει στην Ευρώπη να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Σε ότι με αφορά, η πρώτη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία που θα διαθέσει ευρέως inflight internet και θα με εξυπηρετεί για τον προορισμό μου θα με κερδίσει άμεσα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s