Flight Review: British Airways Boeing 777-300 Business Class from Washington DC to London Heathrow

Σε προηγούμενο άρθρο περιέγραψα την πολύ ευχάριστη εμπειρία της πτήσης από Λονδίνο προς Λος Άντζελες, στην business class του Boeing 777-300ER της American Airlines. Η επιστροφή από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη έγινε με την British Airways, πάλι με Boeing 777-300 (όχι ER όμως) από το διεθνές αεροδρόμιο Dulles έξω από την Washington DC.

Η τοπική ώρα αναχώρησης της πτήσης ήταν στις 23:20, και φρόντισα να βρίσκομαι στο αεροδρόμιο λίγο μετά τις 9 το βράδυ (είχα να παραδώσω και νοικιασμένο αυτοκίνητο). Φτάνοντας στο terminal πήγα στο check in για να παραδώσω δύο αποσκευές (στο ταξίδι αυτό ψώνισα αρκετά ρούχα και βαλίτσα για να τα βάλω) όπου μια ευγενέστατη υπάλληλος με εξυπηρέτησε ταχύτατα από ξεχωριστή σειρά προτεραιότητας (λόγω εισιτηρίου business class) και με ενημέρωσε ότι υπάρχει διαθέσιμος μπουφές για δείπνο στο lounge για την πτήση αυτή (πάντοτε για τη διακεκριμένη θέση).

Έχοντας παραδώσει τις αποσκευές (κρατώντας την αποσκευή καμπίνας, αυτή δεν την αποχωρίζομαι) κατευθύνθηκα στον έλεγχο επιβατών απ’όπου ξεμπέρδεψα αρκετά σύντομα (χωρίς να ακολουθήσω ειδική σειρά προτεραιότητας, δεν υπήρχε τέτοια). Μπαίνοντας στο χώρο των αναχωρήσεων είδα ότι τα περισσότερα καταστήματα έκλειναν ή είχαν κλείσει, έτσι κι αλλιώς η ώρα κόντευε 10 το βράδυ, οπότε πήγα στο lounge.

DSC_0353

DSC_0354Ο χώρος ήταν εξαιρετικός, χωρίς πολύ κόσμο. Έχοντας κατά νου ότι θα κοιμηθώ αμέσως μετά την απογείωση, φρόντισα να κάνω χρήση του μπουφέ ο οποίος διέθετε πολύ νόστιμα φαγητά (προτίμησα μοσχάρι ραγού με ρύζι και σαλάτα). Στη συνέχεια πέρασα σε διπλανό χώρο όπου υπάρχει μπαρ με μπάρμαν που εξυπηρετεί (κατέβασα ένα Τζακ Ντάνιελς έτσι για το καλό) και επίσης μπουφές με διάφορα μπινελίκια.

Όταν ανακοινώθηκε η επιβίβαση προχώρησα στην πύλη και επιβιβάστηκα σχεδόν αμέσως (το προνόμιο της διακεκριμένης θέσης). Η business class της British Airways έχει μία ιδιαιτερότητα: οι θέσεις είναι τοποθετημένες να “κοιτάζουν” εναλλάξ, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

ba_777_business_class

Μεταξύ των θέσεων υπάρχει διαχωριστικό το οποίο ανεβαίνει, αλλά κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης, της απογείωσης και της προσγείωσης πρέπει να είναι κατεβασμένο, δημιουργώντας μια άβολη κατάσταση διότι χωρίς να το θέλεις κοιτάζεις τον συνεπιβάτη στη διπλανή “ανάποδη” θέση. Γενικά η αίσθηση είναι περίεργη, δεν προσφέρει την αναμενόμενη ιδιωτικότητα. και σε κάθε περίπτωση η οπτική επαφή με αυτό τον τρόπο δεν είναι επιθυμητή.

DSC_0355DSC_0358Η θέση αυτή καθεαυτή δεν εντυπωσιάζει και τόσο. Το κάθισμα είναι πολύ άνετο και μαλακό, οριζοντιώνεται και με το σκαμπό στην απέναντι άκρη σχηματίζει επίπεδο κρεβάτι. Όταν οριζοντιωθεί κλείνει την πρόσβαση στον διάδρομο σε μία θέση αντίστροφης φοράς, κάτι που μπορεί να αποβεί ενοχλητικό αν π.χ. κοιμάσαι και σε σκουντήξει κατά λάθος ο άλλος επιβάτης που περνάει πάνω από τα πόδια σου.

Το τραπεζάκι είναι μικρό και με κάποια κλίση, ανεπαρκές αν ο επιβάτης χρειάζεται να δουλέψει σε laptop. Ο αποθηκευτικός χώρος εξαντλέιται σε ένα μικρό συρταράκι που χωράει ελάχιστα πράγματα. Το σύστημα διασκέδασης είναι μάλλον καλό, δεν το χρησιμοποίησα ώστε να έχω άποψη, πάντως η οθόνη του δείχνει καλή.

Λόγω της περασμένης ώρας δεν ασχολήθηκα με τίποτε, απλώς κοιμήθηκα σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της πτήσης. Ήταν αρκετά άνετα, δεν με ενόχλησε κάτι. Μία ώρα πριν την προσγείωση σερβίρανε κάποιες επιλογές για πρωϊνό, όχι τίποτε το ιδιαίτερο πάντως, περίμενα κάτι πιο εκλεκτό για business class.

Έχοντας άμεση σύγκριση με την business class της American Airlines, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η business class της British Airways δεν αξίζει και τόσο πολύ τα χρήματά της. Έχοντας δε δοκιμάσει πέρυσι την premium economy της British (την ονομάζει World Traveller Plus) δεν θα ξαναδώσω χρήματα σε business class σε αυτή την εταιρεία (εκτός εάν είναι καμιά τρελή προσφορά, όπου θα ωφεληθώ με περισσότερα μίλια στο πρόγραμμα τακτικών επιβατών). Μπορεί η premium economy να μην γίνεται οριζόντιο κρεβάτι, αλλά έχει σαφώς καλύτερο λόγο κόστους/απόδοσης.

Εν κατακλείδι, η εμπειρία της πτήσης αυτής ήταν καλή, αλλά όχι τόσο καλή όσο περίμενα, και σε κάθε περίπτωση ξεκούραστη, ίσως το πιο σημαντικό σε τέτοιες μεγάλες πτήσεις.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s