Το νέο Miles+Bonus της Aegean Airlines

Από τον Νοέμβριο του 2014 το πρόγραμμα τακτικών επιβατών Miles+Bonus της Aegean Airlines άλλαξε ριζικά. Τα νέα είχαν κυκλοφορήσει κάποιο καιρό πριν και σας είχα ενημερώσει. Επίσης, σε πρόσφατο άρθρο είχα αναπτύξει τις βασικές έννοιες των προγραμμάτων τακτικών επιβατών. Πλέον με το νέο Miles+Bonus σε ισχύ και με τη νέα χρονιά στο ξεκίνημά της, ήρθε η ώρα για μία εκτενή παρουσίαση.

Λίγα λόγια για αρχή

Η Aegean Airlines είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα, μετά από τη συγχώνευση με την Olympic Air. Ιδρύθηκε το μακρινό 1987, αλλά μετασχηματίστηκε στη σημερινή μορφή και άρχισε εμπορικές πτήσεις στην Ελλάδα το 1999. Από τον Ιούλιο του 2010 είναι πλήρες μέλος της Star Alliance με όλα τα προνόμια που αυτό συνεπάγεται.

Το νέο πρόγραμμα τακτικών επβατών Miles+Bonus είναι σύγχρονο, καλά σχεδιασμένο, τίμιο, και με καλές παροχές. Το μεγαλύτερο προσόν του είναι η συμμετοχή στην Star Alliance, τη μεγαλύτερη αεροπορική συμμαχία στον κόσμο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά με μια ματιά

 • Τρεις βαθμίδες (Blue, Silver, Gold)
 • Επετειακός χρονικός κύκλος
 • Ευκολότερη διατήρηση βαθμίδας (λιγότερα μίλια από ότι για αναβάθμιση)
 • Απεριόριστη ισχύς μιλίων εξαργύρωσης
 • Συλλογή μιλίων εξαργύρωσης από πιστωτικές κάρτες (Alpha Bank)

Βαθμίδες μελών

Το νέο πρόγραμμα τακτικών επβατών Miles+Bonus διαθέτει τρεις βαθμίδες μελών:

Blue. Είναι η εισαγωγική βαθμίδα στην οποία εντάσσονται τα μέλη την ημερομηνία της εγγραφής τους. Συλλέγονται και εξαργυρώνονται μίλια σε πτήσεις Aegean Airlines, Olympic Air και εταιρειών-μελών της Star Alliance, καθώς και σε συνεργαζόμενες εταιρείες.

Silver. Είναι η μεσαία βαθμίδα, στην οποία μπορεί να φθάσει το Blue μέλος συγκεντρώνοντας μέσα σε 12 μήνες από την ημερομηνία της πρώτης καταχωρημένης για μίλια πτήσης (α) 12000 μίλια αναβάθμισης και τουλάχιστον 2 πτήσεις με Aegean ή Olympic Air ή (β) 24000 μίλια αναβάθμισης με οποιαδήποτε συνεργαζόμενη αεροπορική εταιρεία. Για τη διατήρηση της βαθμίδας απαιτούνται μέσα σε 12 μήνες από την αναβάθμιση σε Silver (α) 8000 μίλια αναβάθμισης και τουλάχιστον 2 πτήσεις με Aegean ή Olympic Air ή (β) 16000 μίλια αναβάθμισης με οποιαδήποτε συνεργαζόμενη αεροπορική εταιρεία.

Gold. Είναι η ανώτερη βαθμίδα, στην οποία μπορεί να φθάσει ένα μέλος συγκεντρώνοντας μέσα σε 12 μήνες από την ημερομηνία απόκτησης Silver βαθμίδας (α) 24000 μίλια αναβάθμισης και τουλάχιστον 4 πτήσεις με Aegean ή Olympic Air ή (β) 48000 μίλια αναβάθμισης με οποιαδήποτε συνεργαζόμενη αεροπορική εταιρεία. Για τη διατήρηση της βαθμίδας απαιτούνται μέσα σε 12 μήνες από την αναβάθμιση σε Gold (α) 12000 μίλια αναβάθμισης και τουλάχιστον 4 πτήσεις με Aegean ή Olympic Air ή (β) 24000 μίλια αναβάθμισης με οποιαδήποτε συνεργαζόμενη αεροπορική εταιρεία.

Ας δούμε τη λειτουργία των βαθμίδων με ένα παράδειγμα:

 • Έστω ότι ένα μέλος εγγράφεται στο πρόγραμμα Miles+Bonus στις 16/2/2015. Από εκείνη την ημέρα εντάσσεται στην βαθμίδα Blue.
 • Έστω ότι πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στις 9/4/2015 με Aegean. Καταχωρούνται τα πρώτα μίλια αναβάθμισης, και πλέον ο χρονικός κύκλος για την ανέλιξη στην επόμενη βαθμίδα (Silver) μετράει από την 9/4/2015, άρα έχει περιθώριο έως τις 8/4/2016 να συλλέξει 12000 μίλια αναβάθμισης με 2 πτήσεις Aegean ή Olympic ή 24000 μίλια αναβάθμισης με οποιαδήποτε συνεργαζόμενη αεροπορική εταιρεία.
 • Έστω ότι το μέλος συγκέντρωσε 12000 μίλια αναβάθμισης με περισσότερες από 2 πτήσεις Aegean και Olympic Air στις 23/11/2015. Εκείνη την ημερομηνία αναβαθμιζεται σε Silver, και από εκείνη την ημερομηνία ξεκινάει ο χρονικός κύκλος είτε για διατήρηση της βαθμίδας Silver είτε για αναβάθμιση στη βαθμίδα Gold.
 • Έστω ότι το Silver μέλος συγκέντρωσε 8000 μίλια αναβάθμισης με τουλάχιστον 2 πτήσεις Aegean ή Olympic μέχρι τις 18/10/2016 και δεν έκανε άλλη πτήση έως τις 23/11/2016. Τότε διατηρεί τη βαθμιδα Silver και στις 23/11/2016 επανεκκινεί ο χρονικός κύκλος για διατήρηση ή αναβάθμιση.
 • Έστω ότι μετά τις 23/11/2016 το Silver μέλος έκανε πολλές πτήσεις με Aegean και άλλες συνεργαζόμενες εταιρείες και στις 3/9/2017 συγκέντρωσε 24000 μίλια αναβάθμισης. Εκείνη την ημερομηνία αναβαθμίζεται σε Gold, και από εκείνη την ημερομηνία ξεκινάει ο χρονικός κύκλος για διατήρηση της βαθμίδας.
 • Έστω ότι μέχρι τις 3/9/2018 το Gold μέλος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μίλια αναβάθμισης για να διατηρήσει τη βαθμίδα. Τότε, την ημερομηνία εκείνη υποβιβάζεται σε βαθμίδα Silver, και ξεκινάει ο χρονικός κύκλος είτε για διατήρηση της Silver είτε για αναβάθμιση σε Gold.

Προνόμια βαθμίδων

miles_bonus_benefitsΚάθε βαθμίδα παρέχει και ορισμένα προνόμια στα μέλη, τα οποία συνοψίζονται εδώ αλλά και στον διπλανό πίνακα (πατήστε για μεγαλύτερο μέγεθος).

Τα σημαντικότερα προνόμια της Silver βαθμίδας είναι το 10% επιπλέον μιλίων εξαργύρωσης σε πτήσεις Aegean και Olympic Air, η δυνατότητα αγοράς μιλίων αναβάθμισης (ώστε να επιτευχθεί ο στόχος παραμονής στη βαθμίδα ή αναβάθμισης σε Gold), και η παροχή vouchers με διατήρηση της βαθμίδας για αναβάθμιση σε business class, πρόσβαση σε lounges και έκπτωση σε εισιτήριο για πτήσεις εσωτερικού.

Τα σημαντικότερα προνόμια της βαθμίδας Gold είναι το Star Alliance Gold status, το 20% επιπλέον μιλίων εξαργύρωσης σε πτήσεις Aegean και Olympic Air, η δυνατότητα αγοράς μιλίων αναβάθμισης ώστε να επιτευχθεί ο στόχος παραμονής στη βαθμίδα, η πρόσβαση σε lounges της  Aegean αλλά και των εταιρειών-μελών Star Alliance, η προτεραιότητα στο check in, στον έλεγχο επιβατών, στην επιβίβαση και στην παραλαβή αποσκευών, η δυνατότητα επιπλέον αποσκευών, και η παροχή vouchers με την αναβάθμιση σε Gold ή με τη διατήρηση της βαθμίδας για αναβάθμιση σε business class, έκπτωση σε εισιτήριο για πτήσεις εσωτερικού και δωρεάν σταύθμευση στο αεροδρόμιο “Ελ.Βενιζέλος” της Αθήνας.

Συγκέντρωση μιλίων

Η συλλογή μιλίων εξαργύρωσης γίνεται από πτήσεις με Aegean, Olymic Air και με εταιρείες-μέλη Star Alliance, από χρήση καρτών Alpha Bank, από ενοικιάσεις αυτοκινήτων με τη Hertz, από διαμονή σε ξενοδοχεία και από διάφορες άλλες συνεργαζόμενες εταιρείες. Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται εδώ.

Σε πτήσεις εσωτερικού με Aegean ή Olympic Air συλλέγεται συγκεκριμένος αριθμός μιλίων ανάλογα με το booking class, το οποίο αντανακλά και το κόστος του εισιτηρίου. Σε πτήσεις εξωτερικού όμως με Aegean τα μίλια που συλλέγονται εξαρτώνται και από το booking class αλλά και από την απόσταση, οπότε μεγαλύτερα ταξίδια αποφέρουν περισσότερα μίλια. Υπάρχει δε ελάχιστος αριθμός μιλίων ανά booking class.

Η συγκέντρωση μιλίων είναι επίσης εφικτή σε πτήσεις 26 εταιρειών-μελών της Star Alliance, καθώς και σε πτήσεις της US Airways (όπου δεν συγκεντρώνονται μίλια αναβάθμισης). Αυτό που χρήζει προσοχής είναι το γεγονός ότι ορισμένοι ναύλοι (booking classes) συνεργαζόμενων εταιρειών δεν συγκεντρώνουν μίλια. Πρόκειται για τους πολύ χαμηλούς ναύλους, επομένως ίσως χρειάζεται λίγο περισσότερο ψάξιμο στην επιλογή πτήσεων. Π.χ. εάν η τιμή για εισιτήριο μετ’επιστροφής Αθήνα-Μόναχο είναι παραπλήσια μεταξύ Aegean και Lufthansa, αλλά ο ναύλος της Lufthansa δεν αποδίδει μίλια στο Miles+Bonus, ίσως είναι προτιμότερη η επιλογή πτήσεων Aegean που κερδίζουν πάντοτε μίλια (εκτός εάν δεν εξυπηρετούν οι ώρες).

Θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία για τις κάρτες της Alpha Bank, διότι είναι ο ευκολότερος τρόπος συγκέντρωσης μιλίων που μπορούν να εξαργυρωθούν σε πτήσεις. Η κάρτα που απαιτείται για το σκοπό αυτό είναι η Aegean Bonus VISA, η οποία συλλέγει μεν πόντους στο πρόγραμμα Bonus της Alpha Bank, αλλά έχει δυνατότητα μετατροπής τους σε μίλια εξαργύρωσης Aegean σε αναλογία 1:1. Η Alpha Bank παρέχει επίσης τη δυνατότητα έκδοσης και άλλων καρτών, χρεωστικών και πιστωτικών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Bonus, οι πόντοι των οποίων μπορούν να μεταφερθούν στην Aegean Bonus VISA και να μετατραπούν σε μίλια εξαργύρωσης. Η ελάχιστη αναλογία συλλογής πόντων είναι 1 πόντος για 1 ευρώ συναλλαγής, με ορισμένες περιπτώσεις συλλογής 2 ή 4 ή ακόμη και 8 πόντων ανά 1 ευρώ (σε ορισμένες κάρτες και για ορισμένες επιχειρήσεις). Επομένως, χρησιμοποιώντας κάρτες της Alpha Bank για συνηθισμένες συναλλαγές όπως super market, βενζίνη, διάφορες αγορές, εξόφληση λογαριασμών κλπ, όλο και περισσότερα μίλια μπορούν να συγκεντρωθούν και να εξαργυρωθούν σε ταξίδια.

Εξαργύρωση μιλίων

Η συγκέντρωση μιλίων θα ήταν ανούσια εάν δεν υπήρχε η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν κάπου. Η σημαντικότερη χρήση για τα μίλια που συγκεντρώνονται στο πρόγραμμα Miles+Bonus είναι η εξαργύρωση σε εισιτήρια πτήσεων Aegean, Olympic Air ή εταιρειών-μελών Star Alliance, καθώς και σε αναβαμίσεις θέσης, επομένως ενσωματώνουν σημαντική αξία. Οι πίνακες εξαργύρωσης σε πτήσεις, είτε για εισιτήρια είτε για αναβάθμιση θέσης, βρίσκονται εδώ.

Η εξαργύρωση μιλίων σε πτήσεις Aegean και Olympic Air ακολουθεί τον κανόνα της συγκέντρωσης σε αυτές: σταθερό αριθμό μιλίων για κάθε ναύλο για πτήσεις εσωτερικού, αριθμό μιλίων εξαρτώμενο από την απόσταση για κάθε ναύλο για πτήσεις εξωτερικού. Για πτήσεις με εταιρείες-μέλη της Star Alliance υπάρχει συγκεκριμένος πίνακας.

Ο κανόνας που ισχύει σε όλα τα προγράμματα τακτικών επιβατών είναι ο εξής: “τα μίλια δύσκολα μαζεύονται και εύκολα ξοδεύονται”. Με τη βοήθεια όμως των καρτών της Alpha Bank (που περιέγραψα πιο πάνω) η απόσταση για το (σχεδόν) δωρεάν εισιτήριο μικραίνει αισθητά. Ένα μέλος του προγράμματος που ταξιδεύει κάπως συχνά και χρησιμοποιεί έξυπνα τις πιστωτικές του κάρτες μπορεί να μαζέψει σχετικά σύντομα αρκετές χιλιάδες μίλια. Ας δούμε μερικά παραδείγματα για το τι μπορούν να αγοράσουν αυτά τα μίλια:

 • Εισιτήριο μετ’επιστροφής πτήσης εσωτερικού Αθήνα-Ρόδος, με 10000 μίλια + €48,64 (φόροι και λοιπές χρεώσεις). Η αγορά κανονικού εισιτηρίου για ίδιες ημερομηνίες θα κόστιζε περίπου €62, άρα το όφελος είναι μόλις €14 (πολύ μικρό).
 • Εισιτήριο μετ’επιστροφής πτήσης εξωτερικού Αθήνα-Παρίσι, με 20896 μίλια + €68,75 (φόροι και λοιπές χρεώσεις). Η αγορά κανονικού εισιτηρίου για ίδιες ημερομηνίες θα κόστιζε περίπου €170, άρα το όφελος είναι €100 (σημαντικό).
 • Εισιτήριο μετ’επιστροφής σε economy class Αθήνα-Νέα Υόρκη μέσω Φρανκφούρτης με Lufthansa, με 60000 μίλια + €330 (φόροι και λοιπές χρεώσεις). Η αγορά κανονικού εισιτηρίου για ίδιες ημερομηνίες θα κόστιζε περίπου €470, άρα το όφελος είναι €140 (πολύ μικρό για τέτοιο ποσό μιλίων).
 • Εισιτήριο μετ’επιστροφής σε business class Αθήνα-Νέα Υόρκη μέσω Φρανκφούρτης με Lufthansa, με 90000 μίλια + €510 (φόροι και λοιπές χρεώσεις). Η αγορά κανονικού εισιτηρίου για ίδιες ημερομηνίες θα κόστιζε περίπου €2200, άρα το όφελος είναι σχεδόν €1700 (πολύ μεγάλο όφελος).

Είναι λοιπόν φανερό ότι, όσο ακριβότερο είναι ένα εισιτήριο, τόσο περισσότερο αξίζει να ξοδευτούν μίλια για αυτό. Δεν αξίζει σε καμία περίπτωση η εξαργύρωση μιλίων (που δύσκολα συγκεντρώθηκαν) σε μικρές πτήσεις εσωτερικού για κέρδος λίγων ευρώ. Για τις πτήσεις με εταιρείες-μέλη της Star Alliance θέλει προσοχή η επιλογή της ειταιρείας ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για φόρους και λοιπές χρεώσεις.

Η εξαργύρωση για αναβάθμιση θέσης δεν αξίζει σε κάθε περίπτωση, και αυτό διότι απαιτεί πολλά μίλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα στο μέλλον. Γενικά είναι ο πιο χαζός τρόπος να ξοδευτούν μίλια που αποκτήθηκαν με κόπο.

Άλλα χαρακτηριστικά

Το νέο πρόγραμμα Miles+Bonus παρέχει επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας κοινού λογαριασμού με άλλα μέλη, π.χ. σύζυγο και παιδιά, ώστε τα μίλια από τις πτήσεις όλων των μελών να συγκεντρώνονται μαζί. Αυτό καθιστά ευκολότερη τη δυνατότητα εξαργύρωσης, έχοντας περισσότερα διαθέσιμα μίλια. Η ανέλιξη των μελών του κοινού λογαριασμού στις βαθμίδες γίνεται ανεξάρτητα και ακολουθεεί τους κανόνες, δεν αλλάζει κάτι σε αυτό.

Η δυνατότητα αγοράς μιλίων αναβάθμισης είναι ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, σχετικά σπάνιο σε προγράμματα τακτικών επιβατών. Δίνει τη δυνατότητα να αγοράσει κάποιος λίγα μίλια που απομένουν για να διατηρήσει μία βαθμίδα ή για να αναβαθμιστεί στην επόμενη, σε περίπτωση που δεν προλαβαίνει διότι συμπληρώνονται οι 12 μήνες και δεν έχει προγραμματίσει να πετάξει. Το κόστος δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη.

Επίλογος

Το νέο πρόγραμμα Miles+Bonus είναι καλοσχεδιασμένο και κυρίως τίμιο. Η ανέλιξη στις βαθμίδες απαιτεί τις ανάλογες πτήσεις, επομένως όσοι δεν ταξιδεύουν συχνά δεν έχουν και πολλές ελπίδες. Παρέχει όμως τη δυνατότητα εύκολης διατήρησης τη βαθμίδας, ευκολότερα από την απόκτησή της, ενώ η εύκολη συλλογή μιλίων στην Ελλάδα (κυρίως μέσω καρτών Alpha Bank) δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη, ακόμη και στη βαθμίδα Blue, να τα εξαργυρώσουν σε αεροπορικά εισιτήρια έχοντας σημαντικό οικονομικό όφελος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα Miles+Bonus είναι πολύ καλύτερο από προγράμματα άλλων εταιρειών π.χ. Miles & More της Lufthansa. Ακόμη και αν κάποιος ταξιδιώτης χρησιμοποιεί περισσότερο άλλες εταιρείες παρά Aegean ή Olympic Air, συμφέρει σαφέστατα να διατηρεί το Miles+Bonus. Με λίγη προσοχή στην επιλογή των πτήσεων και των ναύλων, όλα τα παραπάνω προνόμια είναι απολύτως εφικτά.

 

4 comments

 • Pingback: Εξαργύρωση μιλίων στην πράξη: ταξίδι στο Τόκυο, business class | The Flying Expert

 • Καλησπέρα, έχω ερώτηση.
  Έστω ότι είμαι σε Blue με 3,000 υπόλοιπο για Sliver και έχω μία μεγάλη πτήση (5,000).
  Μετά από αυτήν είμαι Silver και έχω ένα χρόνο να “γράψω” 24,000 για Gold. Το υπόλοιπο (2,000) αφαιρείται στο δρόμο για το Gold status και ξεκινάω από 22,000 ή όχι και ξεκινώ από 24,000;

  Ευχαριστώ

  Like

  • The Flying Expert

   Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

   Ο “μετρητής” μιλίων αναβάθμισης μηδενίζεται με την αλλαγή από Blue σε Silver και το όποιο πλεόνασμα έχει προκύψει χάνεται. Οπότε θα ξεκινήσετε με στόχο τα 24000 μίλια για Gold.

   Η μόνη περίπτωση που “ίσως” – και τονίζω αυτό το “ίσως” – θα μπορούσε κανείς να εκμεταλλευτεί ένα τέτοιο πλεόνασμα, είναι να προκύπτει η αλλαγή του status με μία από τις πτήσεις ενός ταξιδιού πολλών πτήσεων, και να απομένουν μία ή περισσότερες ακόμη για την ολοκλήρωση του ταξιδιού. Επειδή μπορεί να σας μπέρδεψα, ας δώσω ένα παράδειγμα:

   Έστω ότι έχετε ένα ταξίδι Α-Β-Γ-Β-Α (όπου Α, Β, Γ αεροδρόμια). Έστω ότι με το που κάνετε τις πτήσεις Α-Β, Β-Γ και Γ-Β πιάνετε την απαίτηση για Silver. Απομένει λοιπόν μία πτήση Β-Α για να κλείσει το ταξίδι. Εάν οι πτήσεις αυτές (Γ-Β και Β-Α) απέχουν λίγες μέρες μεταξύ τους, και με την Γ-Β πιάνετε το Silver, τότε “ίσως” προλάβει να περάσει η αλλαγή του status και η τελευταία πτήση Β-Α να γίνει με το νέο status, όπου θα ωφεληθείτε των σχετικών προνομίων. Τονίζω και πάλι το “ίσως” διότι εάν πχ οι πτήσεις είναι από Star Alliance partners μπορεί η απόδοση μιλίων να πάρει κάποιες μέρες.

   Αυτό το οποίο δεν γνωρίζω, είναι εάν θα μπορούσε κανείς σε μία τέτοια περίπτωση να καλέσει το τηλεφωνικό κέντρο και να ζητήσει να αποδοθεί το status εφόσον “πιάνεται” από μία πτήση και οι υπόλοιπες να μετρήσουν για τον επόμενο κύκλο. Δεν θα ποντάριζα στο ότι γίνεται πάντως.

   Πάντως, εάν είναι μόνο μία πτήση αυτή η οποία πιάνει αλλά και υπερβαίνει τον στόχο, σίγουρα δεν πρόκειται να αφήσει “κάβα” τα μίλια για το επόμενο επίπεδο.

   Ελπίζω να βοήθησα. Στη διάθεσή σας αν θέλετε κάτι άλλο. Την καλησπέρα μου και πάλι και ευχαριστώ!

   Like

   • Ευχαριστώ για την κατατοπιστικότατη απάντηση.
    Μάλιστα, το παράδειγμα με την πτήση των 4 legs είναι ακριβώς η περίπτωσή μου, καθώς το 2ο και το 3ο leg είναι τα υπερατλαντικά (με χρονική απόσταση 3 ημερών). Το ->Silver κερδίζεται στο 3ο leg, ενώ -σύμφωνα με την περιγραφή σας- μπορεί να χαθεί και το 4ο.

    Ίσως ένα πολύ βιαστικό milerun να έχει νόημα, ώστε με την προϋπόθεση το “ίσως” που αναφέρετε να γίνει πραγματικότητα και το silver να έρθει ανάμεσα σε 2ο και 3ο leg. Από την άλλη μπορεί να είναι και πολύ κακό για το τίποτα.

    Και πάλι ευχαριστώ.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s