Εξαργύρωση Μιλίων Στην Πράξη: All Nippon Airways (ANA) Boeing 777-300ER Business Class CDG-NRT

Αρκετό καιρό πριν είχα γράψει για τα προγράμματα τακτικών επιβατών των αεροπορικών εταιρειών, όπου είχα αναφερθεί επιγραμματικά στις δυνατότητες εξαργύρωσης των μιλίων ή πόντων που συλλέγονται. Από όλα τα θέματα που άπτονται των προγραμμάτων αυτών, το κομμάτι της εξαργύρωσης είναι το δυσκολότερο αλλά και το πιο ενδιαφέρον, διότι μεταφράζεται σε πραγματικό “προϊόν”: αρκετά – έως πολύ – φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια.

Στην παρουσίαση του νέου προγράμματος Miles+Bonus της Aegean Airlines είχα αναφερθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στις δυνατότητες εξαργύρωσης μιλίων του προγράμματος αυτού, δίνοντας μάλιστα και μερικά παραδείγματα. Έφθασε, λοιπόν, το πλήρωμα του χρόνου, και αποφάσισα να χρησιμοποιήσω κάποια από τα μίλια που έχω συλλέξει στο Miles+Bonus για ένα ταξίδι στον (έως τώρα) Νο 1 προορισμό της λίστας μου: Τόκυο. Παρακάτω θα σας ξεναγήσω στη διαδικασία, αποκαλύπτοντας όλα τα μυστικά μιας επιτυχημένης εξαργύρωσης.

Ημερομηνίες, αεροπορικές εταιρείες, δρομολόγια

Έχοντας δεδομένο τον προορισμό, επέλεξα ημερομηνίες και έκανα μια πρώτη έρευνα για τις πτήσεις και τα αεροσκάφη που μπορούν να με πάνε εκεί. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ειδικά η επιλογή εταιρείας και αεροσκάφους, ώστε τα μίλια να εξαργυρωθούν σε κάτι που να αξίζει.

Υπάρχουν δύο εξαιρετικά εργαλεία για έρευνα πτήσεων: το Google Flights και το Matrix Airfare Search το οποίο βασίζεται στη μηχανή της Google. Προσωπικά χρησιμοποιώ το δεύτερο (αν και κάποιες φορές κολλάει). Αυτό που ΔΕΝ κάνουν αυτά τα δύο εργαλεία είναι κράτηση ή αγορά εισιτηρίου, απλώς δείχνουν διαθεσιμότητα ΚΑΙ τιμή, και βοηθούν στην εύρεση του επιθυμητού συνδυασμού.

Ένα ακόμη χρησιμότατο εργαλείο είναι το Seat Guru, το οποίο δίνει πληροφορίες για τον ακριβή τύπο αεροσκάφους μιας πτήσης (βάσει του προγραμματισμού της εταιρείας), τις διαστάσεις των θέσεων ανά κατηγορία, τις παρεχόμενες ανέσεις όπως π.χ. inflight wifi, πρίζες φόρτισης, entertainment system καθώς και τις προβληματικές αλλά και τις προνομιούχες θέσεις. Το εργαλείο αυτό με βοήθησε να επιλέξω πτήσεις με αεροσκάφη που προσφέρουν το καλύτερο δυνατό προϊόν για το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Με τη συνδυασμένη χρήση όλων των παραπάνω εργαλείων, κατέληξα στην εξής προεπιλογή πτήσεων:

  • μετάβασης: Aegean ή Lufthansa (ανάλογα με το αεροδρόμιο σύνδεσης) και All Nippon Airways
  • επιστροφής: Lufthansa όπου “κλείδωσα” την LH717 από Tokyo Haneda (HND) λόγω διαθεσιμότητας inflight wifi

Επιλογή κατηγορίας θέσης

Η εξαργύρωση μιλίων, ειδικά σε ένα τέτοιο μακρινό ταξίδι, καλό είναι να γίνεται στην καλύτερη δυνατή κατηγορία θέσης. Με δεδομένη την επιβάρυνση με φόρους και λοιπές χρεώσεις ακόμη και σε εισιτήρια εξαργύρωσης, τα μίλια που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να αξίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Η αρχική έρευνα και η προεπιλογή των πτήσεων έδειξε τα εξής κόστη για κανονικά εισιτήρια: 900 ευρώ περίπου για economy class και 2700 ευρώ περίπου για business class. Περαιτέρω έρευνα (και προϋπάρχουσα γνώση) έδειξε ότι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις για εισιτήρια εξαργύρωσης ανέρχονται σε περίπου 430 ευρώ για economy class και 510 ευρώ για business class.

Τα απαιτούμενα μίλια Miles+Bonus για εισιτήρια εξαργύρωσης σε πτήσεις Star Alliance αναφέρονται εδώ. Για το συγκεκριμένο ταξίδι οι επιλογές είναι οι εξής:

Screen Shot 2015-03-30 at 12.42.16 AM

Επομένως, οι επιλογές για εισιτήριο εξαργύρωσης ήταν οι εξής:

  • economy class με 80000 μίλια και όφελος περίπου 470 ευρώ, ήτοι 0,58 σεντς/μίλι
  • business class με 110000 μίλια και όφελος περίπου 2200 ευρώ, ήτοι 2 σεντς/μίλι

Είναι προφανές ότι η μεγαλύτερη αξία επιτυγχάνεται στην business class. Γενικά, αξία εξαργυρούμενων μιλίων άνω των 1.8 σεντς έκαστο θεωρείται εξαιρετική. Ακόμη και σε ότι αφορά τις απόλυτες τιμές, 470 ευρώ όφελος για οικονομική θέση σε πτήσεις 12 ωρών δεν είναι κάτι το σοβαρό (αν μου έλειπαν αυτά τα 470 ευρώ δεν θα ταξίδευα καν).

Αναζήτηση διαθεσιμότητας

Αυτό είναι το πιο δύσκολο στάδιο. Απαιτεί γνώση των κατάλληλων εργαλείων, υπομονή και λίγη τύχη, διότι οι θέσεις εξαργύρωσης δεν αφθονούν (σε ορισμένες εταιρείες μάλιστα είναι σπάνιες), ειδικά σε premium προϊόντα όπως η business class.

Ο “εύκολος” τρόπος είναι η τηλεφωνική κλήση στην εταιρεία όπου έχει κανείς τα μίλια (εν προκειμένω η Aegean), όπου ο/η εκπρόσωπος εξυπηρέτησης θα κληθεί να αναζητήσει τις πτήσεις με διαθεσιμότητα. Αυτό όμως πολλές φορές ενέχει τον κίνδυνο ο/η εκπρόσωπος να μην γνωρίζει ή να μην έχει διάθεση να βοηθήσει (συμβαίνει και αυτό) και να φτάνει η ιστορία σε αδιέξοδο. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να προηγηθεί η αναζήτηση και να κατόπιν δοθεί σαν έτοιμη τροφή – είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος. Πως όμως γίνεται η αναζήτηση;

Το καλύτερο εργαλείο για αναζήτηση θέσεων εξαργύρωσης στο δίκτυο εταιρειών της Star Alliance είναι το website του προγράμματος τακτικών επιβατών ANA Mileage Club της All Nippon Airways, γνωστής και ως ΑΝΑ, και συγκεκριμένα η αναζήτηση international flight awards. Η διαδικασία περιγράφεται εκτενώς σε αυτό το blog. Με λίγη υπομονή, αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

(Η συγκεκριμένη μέθοδος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον διότι αφορά όλο το δίκτυο Star Alliance. Σύντομα θα γράψω ένα αναλυτικό άρθρο-οδηγό.)

Στάθηκα ιδιαίτερα τυχερός και βρήκα διαθεσιμότητα business class σε αρκετές πτήσεις της ίδιας της ANA από διάφορα ευρωπαϊκά αεροδρόμια προς το Τόκυο π.χ. από Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μόναχο και Ντύσελντορφ. Αυτό μου έλυσε τα χέρια, δεδομένου ότι η Aegean έχει γενικά καλή διαθεσιμότητα σε international business class οπότε θα μπορούσα να το συνδυάσω εύκολα. Η επιστροφή μέσω Φρανκφούρτης είχε επίσης διαθεσιμότητα, οπότε ήμουν έτοιμος να προχωρήσω στο τελευταίο βήμα.

Κράτηση και έκδοση εισιτηρίου

Εφόσον είχα να κάνω με εξαργύρωση μιλίων σε πτήσεις άλλων εταιρειών, και μάλιστα περισσότερων του ενός (Aegean, ANA και Lufthansa) ο μόνος τρόπος ήταν η τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Έχοντας όμως έτοιμες όλες τις πληροφορίες, δεν ανησυχούσα για πιθανά προβλήματα με τον/την εκπρόσωπο εξυπηρέτησης, παρά μόνο για πιθανές λανθασμένες πληροφορίες διαθεσιμότητας (καμιά φορά συμβαίνει).

Κάλεσα τον τηλεφωνικό αριθμό και σε 2-3 λεπτά συνομιλούσα με μία ευγενέστατη κυρία. Έδωσα τις επιθυμητές πτήσεις, χρειάστηκε να επιλέξω διαφορετική πτήση μετάβασης λόγω μη διαθεσιμότητας της αρχικής μου επιλογής (μάλλον πρόλαβε και εξαντλήθηκε στο μεταξύ) και σε λιγότερο από 10 λεπτά είχα ολοκληρώσει την πολυπόθητη κράτηση:

Screen Shot 2015-03-29 at 5.20.40 PM

Η κράτηση από μόνη της δεν σημαίνει τίποτε απολύτως. Πρέπει να επιβεβαιωθεί και να εκδοθεί το εισιτήριο. Έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις όπου εισιτήρια εξαργύρωσης δεν εκδόθηκαν ποτέ διότι για διάφορους λόγους δεν υπήρχε στην πραγματικότητα καμία διαθεσιμότητα. Αυτά οφείλονται σε προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα των αεροπορικών εταιρειών και στην κακή (κάκιστη θα έλεγα) ενημέρωση των συνεργαζόμενων εταιρειών. Ευτυχώς δεν έπεσα σε κάποια τέτοια περίπτωση, και σε λίγα λεπτά είχα στο e-mail μου την επιβεβαίωση της έκδοσης του εισιτηρίου.

Η ευγενέστατη και εξυπηρετικότατη κυρία έκανε ένα λάθος και έκλεισε την πτήση Αθήνα-Παρίσι το μεσημέρι, παρ’όλο που είχα ζητήσει πρωί. Το διαπίστωσα την επόμενη ημέρα, και με ένα τηλεφώνημα έγινε η αλλαγή σε αυτό που ήθελα. Η Aegean έχει εξαιρετικό τμήμα εξυπηρέτησης πελατών οπότε όλα καλά.

Αντί επιλόγου…

Είναι η πρώτη σοβαρή εξαργύρωση μιλίων που κάνω, και είναι επιτυχημένη διότι κατάφερα να ανταλλάξω τα μίλια μου με ένα ακριβό προϊόν και μάλιστα σε πτήσεις που με εξυπηρετούν ιδανικά. Η μετάβαση θα γίνει με την ΑΝΑ η οποία είναι από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο – 5 αστέρια από Skytrax – και η επιστροφή με Lufthansa η οποία είναι επίσης εξαιρετική και μάλιστα διαθέτει inflight wifi (θα μπορέσω να δουλέψω κιόλας). Αναμένω με ανυπομονησία να γνωρίσω τις business classes των εταιρειών αυτών:

ana_777_business

ANA Boeing 777-300

lh_748_business

Lufthansa Boeing 747-8

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα έχω δε την ευκαιρία να γνωρίσω το Terminal 1 του αεροδρομίου Charles De Gaulle καθώς και τα δύο αεροδρόμια του Τόκυο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα έχω την ευκαιρία να γνωρίσω το ίδιο το εξωτικό και για πολλούς μαγευτικό Τόκυο. Κάτι μου λέει ότι θα μου αρέσει πολύ 😉

5 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s