Η καταπολέμηση της περιαγωγής

Η κινητή τηλεφωνία ξεκίνησε ως πολυτέλεια, πλέον όμως είναι ανάγκη. Η εξέλιξή της έφερε πάμφθηνα προγράμματα χρήσης, ενώ η απόλυτη κυριαρχία των smartphones σε συνδυασμό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόσθεσε στο όλο πακέτο και το mobile internet. Πλέον, το κινητό είναι ταυτόχρονα μέσο επικοινωνίας, εργαλείο δουλειάς και τρόπος διασκέδασης.

roaming-chargesΗ χρήση του κινητού τηλεφώνου εντός της χώρας διαμονής είναι μία απλή και φθηνή υπόθεση. Τα πράγματα όμως ζορίζουν όταν είναι επιθυμητή ή απαραίτητη η χρήση εκτός συνόρων. Εκεί παραμονεύει η πανίσχυρη δαγκάνα της περιαγωγής, η χρυσοτόκος όρνιθα των telecomms, η οποία ξαλαφρώνει με μεγάλη ευκολία τα πορτοφόλια των συνδρομητών.

Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις, κόλπα και στρατηγικές για να μπορεί ο καθένας να παραμένει συνδεδεμένος σχεδόν όπου και αν βρεθεί, αποφεύγοντας τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορεί ο σύγχρονος ταξιδιώτης να καταπολεμήσει την περιαγωγή.

Το είδος του ταξιδιού

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι ο προσδιορισμός του είδους του ταξιδιού με βάση τη διάρκεια και τον προορισμό. Επομένως, ο ταξιδιώτης πρέπει πρώτα να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις:

 • Σε ποιά χώρα θα πάω;
 • Πρόκειται να επισκεφτώ περισσότερες από μία χώρες;
 • Πόσες μέρες θα είμαι εκεί;
 • Θα πάω μία φορά ή θα πηγαίνω τακτικά – και πόσο;

Δεν είναι όλες οι χώρες το ίδιο σε ότι αφορά την περιαγωγή. Για παράδειγμα, για τους κατοίκους χωρών της Ευρώπης (και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης -βλέπε πιο κάτω) η περιαγωγή είναι πλέον δωρεάν, ενώ τα κόστη ανεβαίνουν σημαντικά για πιο μακρινούς προορισμούς. Επίσης, αλλιώς αντιμεtωπίζεται ένα επαγγελματικό ή προσωπικό ταξίδι λίγων ημερών, αλλιώς μια παρατεταμένη παραμονή. Τέλος, ένας ταξιδιώτης που επισκέπτεται αρκετά συχνά έναν προορισμό, είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς λόγους, θα αναζητήσει άλλες λύσεις από τον ταξιδιώτη που θα πάει μόνο μία φορά ή μία στο τόσο.

Οι ανάγκες σε υπηρεσίες

Δεν έχουν όλοι οι ταξιδιώτες τις ίδιες ανάγκες χρήσης κινητής τηλεφωνίας στον προορισμό τους. Για την επιλογή της κατάλληλης λύσης, πρέπει ο ταξιδιώτης να γνωρίζει τι χρειάζεται εκεί που θα πάει:

 • Πόσο χρόνο ομιλίας θέλω την ημέρα;
 • Θα καλώ ή θα με καλούν;
 • Θέλω mobile internet; Αν ναι, πόσο;

Κάποιοι ταξιδιώτες αρκούνται σε λίγες περιστασιακές κλήσεις, κάποιοι άλλοι π.χ. επαγγελματίες μιλάνε όπως και στη χώρα τους. Οι εισερχόμενες κλήσεις είναι πάντοτε φθηνότερες από τις εξερχόμενες, οπότε η αναλογία παίζει μεγάλο ρόλο. Η χρήση του mobile internet είναι το πιο ακριβό προϊόν και η σωστή εκτίμηση από την αρχή είναι το κλειδί για τη βέλτιστη επιλογή.

Οι διαθέσιμες επιλογές

Υπάρχουν οι εξής επιλογές, οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν σχεδόν κάθε περίπτωση:

Η εταιρεία κινητής της χώρας διαμονής. Είναι η πρώτη επιλογή που πρέπει να εξετάζεται πάντοτε. Οι εταιρείες έχουν αρκετές παροχές περιαγωγής, ορισμένες από τις οποίες ταιριάζουν άριστα σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να προσφέρουν πλήρη χρήση του συμβολαίου (ομιλία, μηνύματα, δεδομένα) με σταθερό ημερήσιο κόστος, ή χρήση συγκεκριμένου όγκου δεδομένων σε συγκεκριμένη τιμή ή μειωμένες τιμές εξερχόμενων κλήσεων προς κάποιες χώρες.

Προπληρωμένη τοπική κάρτα SIM. Είναι η πλέον διαδεδομένη επιλογή παγκοσμίως, και η μόνη λογική για κάποιους “δύσκολους” προορισμούς. Συνήθως παρέχει φθηνές εξερχόμενες τοπικές κλήσεις και σε πολλές περιπτώσεις φθηνότερες εξερχόμενες προς άλλες χώρες σε σχέση με το συμβόλαιο της χώρας προέλευσης. Τα τελευταία 1-2 χρόνια έχει διαδοθεί και η ενσωμάτωση δεδομένων mobile internet.

Προπληρωμένη τοπική κάρτα SIM αποκλειστικά για δεδομένα. Η κατηγορία αυτή είναι αρκετά δημοφιλής τα τελευταία 1-2 χρόνια, κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης των tablets. Οι κάρτες αυτές δεν παρέχουν χρόνο ομιλίας και γραπτά μηνύματα, και προορίζονται για πρόσβαση στο internet και μόνο. Ενσωματώνουν συγκεκριμένο όγκο δεδομένων στην τιμή αγοράς.

Προπληρωμένη κάρτα SIM παγκόσμιας χρήσης. Είναι μία ειδική κατηγορία, χρήσιμη κυρίως σε ταξιδιώτες που επισκέπτονται συχνά πολλές διαφορετικές χώρες. Αυτές οι κάρτες παρέχουν ομιλία, μηνύματα και δεδομένα σε σταθερές τιμές για κάθε χώρα και λειτουργούν σε μεγάλο αριθμό χωρών. Έχει ακριβότερο ονομαστικό κόστος χρήσης από τις ντόπιες προπληρωμένες κάρτες.

Οδηγός επιλογής

Ανάλογα με τον προορισμό και τη διάρκεια του ταξιδιού, γίνεται η επιλογή της κατάλληλης λύσης. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις είναι οι ακόλουθες:

Για ταξίδια σε Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός δεδομένου ότι οι χρεώσεις περιαγωγής έχουν καταργηθεί από τις 15 Ιουνίου του 2017. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα λεπτά ομιλίας, μηνύματα, και ο όγκος δεδομένων, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για συμβόλαιο ή προπληρωμένο. Αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Δεν ισχύει για την Ελβετία.

Για πολλά ταξίδια σε μία συγκεκριμένη χώρα συμφέρει με διαφορά η χρήση τοπικής προπληρωμένης κάρτας η οποία θα αγοραστεί μία φορά. Το μόνο μειονέκτημα για κάποιους είναι η χρήση 2 συσκευών (μία για το συμβόλαιο και μία για την τοπική κάρτα) εάν ο ταξιδιώτης χρειάζεται να δέχεται κλήσεις στον αριθμό που έχει στη χώρα του.

Για πολλά ταξίδια σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο η καλύτερη λύση είναι η προπληρωμένη SIM παγκόσμιας χρήσης η οποία, αν και ακριβότερη σε ονομαστικό κόστος χρήσης, σε βάθος έτους συμφέρει περισσότερο αν υπολογίσει κανείς το εφάπαξ κόστος αγοράς πολλών τοπικών προπληρωμένων καρτών.

Για ταξίδια σε προορισμούς εκτός Ευρώπης η επιλογή εξαρτάται από τη διάρκεια του ταξιδιού και τον προορισμό. Οι Vodafone και Cosmote στην Ελλάδα δίνουν τη δυνατότητα πλήρους χρήσης του προγράμματος σε πολλές χώρες εκτός Ευρώπης (με κάποιες εξαιρέσεις) με σταθερή χρέωση €12 την ημέρα, το οποίο συμφέρει για ταξίδια έως 5-7 ημέρες το πολύ, και αυτό διότι το κόστος απόκτησης και χρήσης μιας τοπικής προπληρωμένης πιθανόν να είναι μεγαλύτερο. Αν το ταξίδι διαρκεί περισσότερες ημέρες, τότε η προφανής επιλογή είναι η τοπική προπληρωμένη κάρτα.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κατάλληλης λύσης είναι συνάρτηση του κόστους αλλά και της ευκολίας χρήσης. Για παράδειγμα, κάποιοι ταξιδιώτες δεν θέλουν να κουβαλάνε δύο κινητά, κάποιοι άλλοι ενδιαφέρονται περισσότερο για δεδομένα mobile internet παρά για κλήσεις κλπ.

Mobile internet για προχωρημένους

Εάν ο ταξιδιώτης διαθέτει στον προορισμό του μία αξιόπιστη σύνδεση mobile internet σε λογικό κόστος, μπορεί να τη χρησιμοποιήσει εξ ολοκλήρου για την επικοινωνία του και μάλιστα ιδιαίτερα αποδοτικά. Σε πολλές περιπτώσεις, οι προπληρωμένες κάρτες που παρέχουν μόνο δεδομένα (καθόλου χρόνο ομιλίας ή μηνύματα) είναι φθηνότερες, ενώ δεν είναι απαραίτητο η χρήση τους να περιοριστεί σε κάποιο tablet.

mifiΑπό τα πλέον χρήσιμα gadget σήμερα είναι τα mobile wi-fi modem/router, γνωστά και ως “MiFi” (σύμπηξη Mobile και WiFi) ή “3G modem”. Πρόκειται για συσκευές που δέχονται κάρτες SIM με δεδομένα και μοιράζουν τη σύνδεση με wi-fi σε 5 ή και παραπάνω συσκευές. Ο ταξιδιώτης μπορεί να έχει τη συσκευή στην τσέπη ή στο σακίδιό του και να έχει internet ταυτόχρονα στο smartphone, στο tablet και σε φορητό υπολογιστή.

Οι συσκευές MiFi έχουν ένα μικρό μειονεκτήματα: τη σχετικά μικρή διάρκεια μπαταρίας. Κάποια πρόσφατα μοντέλα διαθέτουν μεγαλύτερη μπαταρία, κάτι που τα κάνει μεγαλύτερα και βαρύτερα, αλλά η πλειοψηφία δεν αντέχει περισσότερο από 3-4 ώρες. Ενδείκνυται η αγορά δεύτερης μπαταρίας ή μπαταρίας με θύρες USB για φόρτιση on the go.

Η χρήση ενός MiFi με πολλές διαφορετικές κάρτες SIM προϋποθέτει την εξοικείωση με τη δημιουργία του κατάλληλου profile για κάθε μία. Οι παράμετροι παρέχονται από τον πάροχο της κάρτας, και με λίγη ενασχόληση ο μέσος ταξιδιώτης είναι σε θέση να το διαμορφώσει για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει στον προορισμό του.

Στην αγορά υπάρχουν πολλές συσκευές MiFi, με κυρίαρχες κατασκευάστριες τις Huawei και ZTE. Πολλές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε πολλές χώρες διαθέτουν τέτοιες συσκευές έτοιμες με την κάρτα SIM ενσωματωμένη (ή χωρίς κάρτα, με ειδικό κύκλωμα) οι οποίες λειτουργούν μόνο στο δίκτυο αυτό (είναι κλειδωμένες). Για ταξιδιώτες που επισκέπτονται αρκετές χώρες ενδείκνυται η αγορά ενός ξεκλείδωτου MiFi για χρήση σε πολλά διαφορετικά δίκτυα.

Για την επιλογή του σωστού MiFi, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις συχνότητες που υποστηρίζει και σε αυτές που υποστηρίζουν οι εταιρείες κινητής στον προορισμό. Π.χ. στις ΗΠΑ υποστηρίζονται άλλες συχνότητες απ’ότι στην Ευρώπη, οπότε ένα MiFi που αγοράστηκε στην Ευρώπη μάλλον δεν θα μπορεί να συνδεθεί σε 3G δίκτυο στις ΗΠΑ. Με λίγη υπομονή μπορούν να βρεθούν μοντέλα που λειτουργούν σχεδόν παντού.

Κόλπα και συμβουλές

Όλες οι πληροφορίες για προπληρωμένες κάρτες SIM για όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου βρίσκονται σε αυτή την ιστοσελίδα: Prepaid Data SIM Card Wiki. Είναι η “βίβλος” των προπληρωμένων, και κάθε έρευνα πρέπει να ξεκινά από εκεί.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα το μέγεθος οποιασδήποτε κάρτας SIM προμηθευόμαστε να είναι “nano”. Υπάρχουν και οι “mini” (το κλασικό μέγεθος) και “micro” (το μεσαίο), αλλά πλέον τα περισσότερα smartphones και tablets δέχονται nano SIM. Για χρήση της nano SIM σε μεγαλύτερη υποδοχή, υπάρχουν πάμφθηνοι πλαστικοί μετατροπείς.

Εάν επιλεγεί η αγορά τοπικής προπληρωμένης κάρτας SIM, συνιστάται να είναι από κάποιον εκ των μεγαλύτερων παρόχων. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν τα δίκτυα των μεγάλων παρόχων (όπως π.χ. στην Ελλάδα η Q που χρησιμοποιεί δίκτυο Wind) οι οποίες μπορεί να μην παρέχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Σε πολλές χώρες η προμήθεια κάρτας SIM δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η αγορά πριν το ταξίδι είναι η καλύτερη επιλογή, γι’αυτό απαιτείται έρευνα κάποιο διάστημα πριν. Υπάρχουν διάφοροι μεταπωλητές (π.χ. στο eBay ή στο Amazon ή με δικά τους e-shops) που μπορούν να προμηθεύσουν κάρτες, πολλές φορές προενεργοποιημένες και έτοιμες για χρήση.

Ο όγκος των δεδομένων που χρειάζονται ανά ημέρα είναι κατά μέσο όρο 40-50ΜΒ για απλή χρήση όπως π.χ. ανάγνωση ειδήσεων, πλοήγηση με χάρτες, έλεγχος e-mail και μέτρια χρήση social media. Εάν προβλέπεται χρήση Skype ή Viber για φωνητικές κλήσεις καθώς και βαρύτερη χρήση social media, ο μέσος όρος ανεβαίνει στα 100-120ΜΒ. Γενικά, μια κάρτα 1GB αρκεί άνετα για μία εβδομάδα ταξιδιού.

Δοκιμασμένες λύσεις

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, έχοντας δοκιμάσει διάφορες λύσεις, μπορώ να προτείνω άφοβα τα εξής για χώρες εκτός Ευρώπης:

Ταξίδι στις ΗΠΑ. Είτε πρόκειται για μεμονωμένο ταξίδι είτε για τακτικές επισκέψεις στις ΗΠΑ, η καλύτερη επιλογή είναι η προμήθεια προπληρωμένης κάρτας AT&T ή T-Mobile. Οι κάρτες μπορούν να αγοραστούν είτε επιτόπου μετά την άφιξη είτε εκ των προτέρων από εδώ. Ειδικά η AT&T δίνει 200’ διεθνών κλήσεων σε σταθερά με $5 για 30 ημέρες, πολύ χρήσιμο για επικοινωνία με το σπίτι.

Global prepaid SIM. Έχω προμηθευτεί και δοκιμάζω την SIMS2GO η οποία δείχνει καλή επιλογή, ειδικά για περίεργους προορισμούς π.χ. Ιαπωνία ή Ινδία. Γενικά είναι χρήσιμη για ταξιδιώτες που περνάνε από διάφορες χώρες.

Συσκευή MiFi. Χρησιμοποιώ και συνιστώ το Huawei E587. Με κόστος περίπου €107 είναι πολύ καλή λύση για την Ελλάδα, την Ευρώπη και μεγάλος μέρος του υπόλοιπου πλανήτη. Δεν λειτουργεί ως 3G στις ΗΠΑ διότι δεν υποστηρίζει τις εκεί συχνότητες.

huawei-e587-5

Επίλογος

Οι υπερβολικά υψηλές χρεώσεις περιαγωγής δεν προβλέπεται να χαμηλώσουν σύντομα. Οι εταιρείες κερδίζουν δισεκατομμύρια από αυτό το κομμάτι εις βάρος των ταξιδιωτών, οι οποίοι απλώς προσπαθούν να παραμείνουν “συνδεδεμένοι” μακριά από τη χώρα τους. Όσοι δεν ξέρουν, καταλήγουν να πληρώνουν φουσκωμένους λογαριασμούς. Εσείς τώρα ξέρετε, και δεν θα την ξαναπατήσετε. Enjoy the roaming!

6 comments

 • Σωτήρη, σ ευχαριστώ για το τόσο χρήσιμο άρθρο! Χρειάζομαι τη συμβουλή σου…
  Το καλοκαίρι για τρεις μήνες θα περιφέρονται στην Ασία και ολίγον Αυστραλία. Θα ήθελα να έχω μόνιμο internet το οποίο να χρησιμοποιώ και για φωνητικές κλήσεις μέσω viber η skype. Γνωρίζεις εάν υπάρχει
  Προπληρωμένη κάρτα SIM παγκόσμιας χρήσης μόνο για δεδομένα? Θεωρώ ότι τα 100 mb ανά μέρα μου είναι αρκετά καθώς τα χρησιμοποιώ και WIFI όπου βρω.

  Like

  • Καλησπέρα Ζωή, εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Υπάρχουν global SIM cards, αλλά το κόστος είναι γενικά πολύ μεγάλο. Δεν θα στο συνιστούσα. Εδώ μπορείς να δεις μερικές global επιλογές: http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/All_countries

   Γενικά αυτό το site έχει τα πάντα, ψάξτο διεξοδικά: http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Prepaid_SIM_with_data

   Μια και θα πας Ασία, θα συνιστούσα τοπικές κάρτες, διότι είναι φθηνές και πολλές φορές παρέχουν και πακέτα για άλλες ασιατικές χώρες. Π.χ. σε πρόσφατο ταξίδι μου στο Χονγκ Κονγκ είδα κάρτες για data για Ιαπωνία, Κίνα κλπ. Στην Ταϊλάνδη είχα πάρει κάρτα με 1.5GB data με 8 ευρώ αν θυμάμαι καλά. Στο Χονγκ Κονγκ έδωσα λιγότερα από 20 ευρώ για κάρτα της China Mobile με roaming στην Κίνα όπου πήγα μετά. Στη Σιγκαπούρη πέρυσι με 15 ευρώ ή κάπου εκεί είχα 5GB data. Γενικά η Ασία έχει πολλές επιλογές.

   Ειδικά για Κίνα, δεν θα έχεις πρόσβαση σε οτιδήποτε αφορά Google, Youtube, Facetime, Skype, Facebook, Twitter κλπ. Σε αυτή την περίπτωση μονόδρομος είναι η κάρτα από το Χονγκ Κονγκ που έγραψα πιο πάνω.

   Για Αυστραλία δεν γνωρίζω, αλλά λογικά υπάρχουν πολλές φθηνές επιλογές. Δες το site που σου έδωσα πιο πάνω.

   Τέλος, δες αυτό εδώ: http://store.datago.co/
   Στέλνει παντού ο τύπος, έχω ψωνίσει από αυτόν 2 φορές για ΗΠΑ και μία για Ιαπωνία (δεν συνιστώ όμως την κάρτα αυτή που δίνει για Ιαπωνία, αν πας εκεί βρες άλλη καλύτερα). Στέλνει με απλό ταχυδρομείο. Είναι Αυστραλός. Ίσως σου κάνει κάποια από τις κάρτες που πουλάει.

   Για οτιδήποτε άλλο, στη διάθεσή σου. Καλά να περάσεις στο ταξίδι σου!

   Like

 • επίσης, θεωρείται ότι η Συσκευή MiFi Huawei E587 είναι κατάλληλη για την Ασία και την Αυστραλία?

  Like

  • Καλησπέρα Ζωή, θα απαντήσω πρώτα σε αυτή την ερώτηση. Όχι, το συγκεκριμένο δεν είναι κατάλληλο για όλες τις χώρες, ίσως να μην κάνει για Αυστραλία. Μπορώ να προτείνω το Netgear Aircard 785, που καλύπτει όλα τα δίκτυα απ’ότι έχω δει. Το έχω, είναι πολύ καλό, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει εκτός Ευρώπης. Πάντως οι προδιαγραφές λένε ότι καλύπτει τις χώρες που σε ενδιαφέρουν.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s