Εξαργύρωση Μιλίων Στην Πράξη: (1) Etihad Airbus A380 “The Apartment” LHR-AUH (2) Qatar Boeing 787 Business Class DOH-FCO

Έχω αναφέρει πολλές φορές μέχρι τώρα ότι ο κύριος στόχος συλλογής μιλίων στα προγράμματα τακτικών επιβατών είναι η εξαργύρωσή τους σε αεροπορικά εισιτήρια για (συνήθως) μακρινά ταξίδια, και μάλιστα σε διακεκριμένη θέση, business ή first class. Κοντολογίς, σε εισιτήρια τα οποία υπό κανονικές συνθήκες ο μέσος ταξιδιώτης δεν είναι σε θέση να πληρώσει. Πέρυσι κατάφερα και πραγματοποίησα μια επιτυχημένη εξαργύρωση μιλίων για ένα ταξίδι στο μακρινό Τόκυο χρησιμοποιώντας μίλια της Aegean Airlines σε πτήσεις εταιρειών Star Alliance – ANA και Lufthansa για τις μακρινές πτήσεις. Το ότι μπόρεσα να ταξιδέψω σε business class με ένα κλάσμα του κόστους ενός τέτοιου εισιτηρίου, προσέθεσε πάρα πολύ στην όλη εμπειρία.

Έχοντας πλέον εντρυφήσει αρκετά περισσότερο στη λογική και τη στρατηγική των εξαργυρώσεων, αποφάσισα να δοκιμάσω μία από τις καλύτερες θέσεις first class που υπάρχουν στην αγορά: την “First Apartment”, δηλαδή “Διαμέρισμα”, στο Airbus A380 της Etihad Airways.

First+Apartment+bed.jpeg

Αν και θα ήθελα πάρα πολύ να το απολαύσω σε μία πολύ μεγάλη (σε διάρκεια) πτήση, π.χ. μεταξύ Αμπού Ντάμπι και Νέας Υόρκης ή Σίδνεϊ, στάθηκε αδύνατο να βρω θέσεις που είναι διαθέσιμες για εξαργύρωση μιλίων. Έτσι, αποφάσισα να “περιοριστώ” σε μία πτήση από Λονδίνο προς Αμπού Ντάμπι διάρκειας 7-και-κάτι ωρών.

Ψάχνοντας τον τρόπο επιστροφής από τα Εμιράτα, διαπίστωσα ότι είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω άλλο ένα premium προϊόν: την business class της Qatar Airways στο Boeing 787 “Dreamliner” της εταιρείας.

qatar_787_business.jpg

Η βολικότερη διαδρομή που βρήκα ήταν από Ντόχα προς Ρώμη, διάρκειας 6-και-κάτι ωρών, αρκετών για να έχω μια καλή αίσθηση για το προϊόν.

Ας δούμε αναλυτικά τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες των εξαργυρώσεων αυτών.

Etihad “First Apartment” on Airbus A380, LHR-AUH

Η Etihad Airways έχει φυσικά το δικό της πρόγραμμα τακτικών επιβατών, το οποίο ονομάζει “Etihad Guest”. Η εταιρεία δεν συμμετέχει σε κάποια από τις 3 αεροπορικές συμμαχίες (Star Alliance, Oneworld, Sky Team) αλλά συνεργάζεται με άλλες αεροπορικές εταιρείες σε ότι αφορά τη συγκέντρωση και την εξαργύρωση μιλίων. Μία από αυτές είναι η American Airlines (μέλος της Oneworld), τα μίλια της οποίας μπορούν να εξαργυρωθούν μεταξύ άλλων και σε πτήσεις με αεροσκάφη της Etihad. Το ποσό των μιλίων που απαιτείται εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση αναχώρησης και προορισμού, και για πτήσεις που ξεκινούν από την Ευρώπη έχει ως εξής:

AA award chart partners 2.png

Επομένως, με μόλις 40000 μίλια της American Airlines μπορεί κανείς να ταξιδέψει (μονή διαδρομή) σε first class από αεροδρόμιο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο προς αεροδρόμιο της Μέσης Ανατολής ή της Ινδίας.

Στο σημείο αυτό, η προφανής ερώτηση είναι: “πόσο εύκολα συγκεντρώνονται αυτά τα 40000 μίλια στην American Airlines”; Η απάντηση είναι: “αρκετά έως πολύ εύκολα”, ειδικά με υπερατλαντικά ταξίδια ακόμη και σε economy. Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω 2 φορές στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2015, όπου εκμεταλλεύτηκα στο έπακρο τις εξής προωθητικές ενέργειες: την γρήγορη επίτευξη του ανώτατου elite status (Executive Platinum), τη δυνατότητα για αρκετά επιπλέον μίλια για υπερατλαντικές πτήσεις πέραν των προβλεπόμενων, καθώς και έναν ιδιαίτερα φθηνό ναύλο business class για πτήσεις από Σουηδία προς Χιούστον. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρώσω περί τις 150 χιλιάδες μίλια, με πολύ χαμηλό κόστος απόκτησης, λίγο πάνω από 4 cpm (λεπτά του ευρώ ανά μίλι). Για το κόστος και την αξία των μιλίων έγραψα πρόσφατα αυτό το άρθρο.

Μετά τις 22 Μαρτίου 2016 για την ίδια εξαργύρωση θα απαιτούνται 90000 μίλια αντί των 40000 σήμερα, οπότε αποφάσισα να προχωρήσω σχετικά άμεσα ώστε να πάρω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξία. Επόμενο βήμα λοιπόν ήταν η αναζήτηση ημερομηνιών με διαθέσιμες θέσεις “First Apartment”. Κατέληξα στην 1η Φεβρουαρίου, η οποία με εξυπηρετούσε καλύτερα από όλες τις ημερομηνίες, και φυσικά είχε διαθεσιμότητα.

EY LHR-AUH F AWARD.png

Εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην κατηγορία “Guest First”, τότε μόνο είναι εφικτή η εξαργύρωση μιλίων για αυτή τη θέση. Τα μίλια που αναφέρονται είναι του προγράμματος Etihad Guest, δεν έχουν σχέση με τα μίλια του AAdvantage της American Airlines.

Η εξαργύρωση σε συνεργαζόμενη ειταιρεία δεν γίνεται online, αλλά μόνο μέσω τηλεφώνου. Την πρώτη κρυάδα την εισέπραξα όταν κάλεσα την American Airlines στις ΗΠΑ, και η ευγενέστατη κυρία που με εξυπηρέτησε με ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαθεσιμότητα, ασχέτως αν εγώ βλέπω κάτι τέτοιο. Γνωρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει πολλές φορές, απογοητεύτηκα με την ατυχία, ταυτόχρονα όμως παραξενεύτηκα διότι δεν είχε διαθεσιμότητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποφάσισα να ερευνήσω λίγο περισσότερο, και μετά από μία απλή αναζήτηση στο FlyerTalk (το απόλυτο site για καμένους σαν και του λόγου μου) διαπίστωσα ότι δεν είχα μόνο εγώ αυτό το πρόβλημα. Ένας εκ των μελών είχε τη λύση έτοιμη: αντί του τηλεφώνου στις ΗΠΑ, να καλέσουμε το τηλέφωνο της American Airlines στην Αυστραλία. Όπερ και εγένετο, και η κυρία στην άλλη γραμμή του αυστραλέζικου τηλεφώνου βρήκε αμέσως τη θέση που ήθελα για την 1η Φεβρουαρίου! Τις επόμενες 3 ημέρες χρειάστηκαν ακόμη δύο κλήσεις, πάλι στην Αυστραλία, διότι δεν μπορούσαν να εκδώσουν το εισιτήριο λόγω κάποιας λεπτομέρειας με την πιστωτική κάρτα, όλα όμως πήγαν κατ’ευχήν.

AA ticket.png

Οι φόροι και οι λοιπές χρεώσεις κόστισαν 391,50 δολλάρια Αυστραλίας, ήτοι 265,36 ευρώ σύμφωνα με τη χρέωση της κάρτας μου. Εάν αγόραζα κανονικά το εισιτήριο αυτό, θα κόστιζε 3035,65 λίρες Αγγλίας ήτοι περίπου 3985 ευρώ:

EY LHR-AUH F CASH.png

Επομένως, εξαργύρωσα 40000 μίλια American Airlines για 3985 – 265 = 3720 ευρώ, επιτυγχάνοντας αξία εξαργύρωσης 9,3 cpm (λεπτά ευρώ ανά μίλι). Δεδομένου ότι αυτά τα 40000 μίλια είχαν ένα κόστος της τάξης των 4 cpm, είναι φανερό πόσο συμφέρουσα ήταν αυτή η εξαργύρωση.

Qatar Airways business class on Boeing 787, DXB-DOH-FCO

Έχοντας τακτοποιήσει την άφιξη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έψαξα να βρω τον τρόπο επιστροφής στη γηραιά ήπειρο. Στην αρχή σκέφτηκα να εξαργυρώσω κάτι ξεχασμένα μίλια του προγράμματος Miles & More της Lufthansa, αλλά οι περισσότερες πτήσεις της εταιρείας από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη αναχωρούν περί τις 2 τα ξημερώματα, οπότε θα πήγαινε στράφι η εξαργύρωση. Άλλωστε μόλις πέρυσι είχα την ευκαιρία να πετάξω στην international business class της Lufthansa, οπότε δεν το έβλεπα και τόσο ζεστά σαν λύση.

Κάπου εκεί θυμήθηκα ότι η Qatar Airways, μέλος της συμμαχίας One World, έχει γενικά πολλές πτήσεις προς Ευρώπη καθώς και σχετικά καλή διαθεσιμότητα θέσεων εξαργύρωσης. Με δεδομένο ότι η αναχώρηση θα είναι από το αεροδρόμιο του Ντουμπάϊ (DXB), όπου θα πάω οδικώς μετά την άφιξή μου στο Αμπού Ντάμπι, δεν είχα παρά να δω τις διαθέσιμες επιλογές. Προκειμένου να έχω λίγες ώρες στο Ντουμπάϊ το πρωί της ημέρας επιστροφής, επέλεξα το δρομολόγιο Ντουμπάϊ – Ντόχα – Ρώμη, ώστε να έχω την εμπειρία τόσο της business class της Qatar όσο και του Boeing 787, γνωστού ως “Dreamliner”.

Θα μπορούσα να κλείσω τις πτήσεις αυτές με μίλια της American Airlines, εφόσον είναι στην ίδια συμμαχία (One World) με την Qatar Airways, αλλά θυμήθηκα ότι έχω κάτι ξεχασμένα “Avios”, όπως ονομάζει τα μίλια της η British Airways. Δεδομένου ότι δεν έχω σαν προτεραιότητα να συλλέγω εκεί για πτήσεις One World (προτιμώ την American Airlines) σκέφτηκα να τα χρησιμοποιήσω. Μία ματιά στο site της British Airways μου έδειξε τη διαθεσιμότητα:

QR DOH-FCO C AVIOS.png

Για την πτήση Ντουμπάϊ-Ντόχα (DXB-DOH) είχε διαθεσιμότητα μόνο σε economy για μόλις 4500 Avios και κάτι ελάχιστα ευρώ, οπότε το σύνολο των Avios που θα χρειαζόμουν ήταν 42000, σχεδόν ακριβώς όσα είχα. Η κράτηση έγινε τηλεφωνικά διότι δεν ήθελα να εκδώσω δύο ξεχωριστά εισιτήρια, και σε λίγη ώρα είχα λάβει το εισιτήριο που θα με πάει από το Ντουμπάϊ στη Ντόχα με Boeing 777 σε economy class και από τη Ντόχα στη Ρώμη με Boeing 787 σε business class, με κόστος 42000 Avios και 70,12 ευρώ. Εάν αγόραζα κανονικό εισιτήριο μόνο για τη διαδρομή Ντόχα-Ρώμη, θα κόστιζε περίπου 2400 ευρώ, και άλλα 100 ευρώ τουλάχιστον το σκέλος Ντουμπάϊ-Ντόχα.

QR DOH-FCO C CASH.png

Επομένως, εξαργύρωσα 42000 Avios της British Airways για 2500 – 70 = 2430 ευρώ, επιτυγχάνοντας αξία εξαργύρωσης 5,8 cpm (λεπτά ευρώ ανά μίλι). Εκτιμώ ότι το κόστος απόκτησης των Avios που είχα ανερχόταν σε κάτι παραπάνω από 9 cpm, οπότε εδώ δεν εξαργύρωσα όλη την αξία τους. Δεδομένου όμως ότι δεν συλλέγω πλέον Avios θεωρώ αρκούντως επιτυχή την εξαργύρωση στο 70% περίπου του κόστους απόκτησης.

Οι πτήσεις “τοποθέτησης”

Προκειμένου να κάνω το παραπάνω ταξίδι χρειάστηκε να κλείσω ακόμη δύο πτήσεις, με χρήματα αυτή τη φορά: από Αθήνα προς Λονδίνο για να πετάξω μετά με την Etihad και από Ρώμη προς Αθήνα μετά την άφιξή μου με την Qatar. Αυτές ονομάζονται πτήσεις “τοποθέτησης”, positioning flights.

Για τη μετάβαση στο Λονδίνο προτίμησα έναν χαμηλό ναύλο της Aegean Airlines στα 83 ευρώ περίπου, όπου πραγματοποίησα αναβάθμιση σε business class κάνοντας χρήση ενός κουπονιού από τα 4 που διαθέτει κάθε χρόνο η Aegean στα gold members του προγράμματος Miles+Bonus. Η πτήση είναι σχεδόν 4 ώρες, είναι γνωστό ότι δεν προσφέρει κάποιο καλύτερο κάθισμα, αλλά η αναβάθμιση με το κουπόνι δεν κοστίζει καθόλου σε χρήματα οπότε θα έχω ένα πιο “στυλάτο” ξεκίνημα και σαφώς καλύτερο σέρβις.

A3 vouchers.png

Η επιστροφή στην Αθήνα θα γίνει με ένα ταπεινό εισιτήριο economy με την Alitalia, κόστους περίπου 57 ευρώ. Είναι υπέρ αρκετό για τις 2 ώρες της επιστροφής.

Η τελική σούμα

Με συνολικό κόστος σχεδόν 480 ευρώ, θα έχω την ευκαιρία να πετάξω μία από τις κορυφαίες first class που υπάρχουν αυτή τη στιγμή συν μία εξαιρετική (απ’ότι λένε) business class, με δύο εταιρείες που φημίζονται για την εξαιρετική ποιότητα και το υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών. Υπολογίζω ότι γλιτώνω περί τα 6000 ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, κάτι που σίγουρα δεν θα πλήρωνα από την τσέπη μου. Λόγω στενότητας χρόνου και πιεστικών επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν θα έχω την ευκαιρία να δω κάποια αξιοθέατα, αλλά η εμπειρία των πτήσεων μου είναι αρκετή. Είναι μια σπουδαία ανταμοιβή για έναν λάτρη των αεροπορικών ταξιδίων όπως εγώ.

Όσες και όσοι μαζεύετε μίλια, προσπαθήστε να πάρετε από αυτά ό,τι περισσότερο και καλύτερο μπορείτε. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s