Mileage Run: πετώντας αποκλειστικά για συγκέντρωση μιλίων

Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα, ο απώτερος στόχος της συγκέντρωσης μιλίων (πρέπει να) είναι η εξαργύρωσή τους σε αεροπορικά ταξίδια, στην καλύτερη δυνατή θέση (business ή first class), ώστε τα μίλια αυτά να αποδώσουν το μέγιστο δυνατό χρηματικό όφελος. Η αξία σε χρήμα των μιλίων, τόσο για την απόκτηση όσο και για την εξαργύρωσή τους, αναλύθηκε σε αυτό το άρθρο, και μία πρώτη αναφορά στις βασικές στρατηγικές συγκέντρωσης μιλίων είχε γίνει εδώ.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες συγκεντρώνουν μίλια ταξιδεύοντας για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι αρκετά έως πολύ καμένοι προχωρημένοι οι οποίοι ταξιδεύουν αεροπορικώς με μοναδικό σκοπό του ταξιδιού τους τη συγκέντρωση μιλίων. Τα ταξίδια αυτά είναι γνωστά ως Mileage Runs, και σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαν να αποδοθούν ως “μαραθώνιοι μιλίων”.

Τι είναι το Mileage Run

Σύμφωνα με τους γκουρού του χώρου, “mileage run είναι ένα αεροπορικό ταξίδι αρκετών πτήσεων με σκοπό τη συγκέντρωση όσο γίνεται φθηνότερων μιλίων και/ή την επίτευξη ή τη διατήρηση της βαθμίδας στο πρόγραμμα τακτικών επιβατών”.

Η ουσιαστική διαφορά ενός mileage run με ένα οποιοδήποτε άλλο ταξίδι, επαγγελματικό ή αναψυχής, είναι ότι το mileage run σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιεί το όφελος τόσο στα μίλια που συγκεντρώνονται όσο και στην ανέλιξη στις βαθμίδες ενός προγράμματος τακτικών επιβατών.

Οι πλέον σκληροπυρηνικοί mileage runners οργανώνουν τα mileage runs τους με τρόπο ώστε να τα εκτελέσουν στον μικρότερο δυνατό χρόνο, συνήθως χωρίς να αφήνουν καν τον χώρο κάποιου αεροδρομίου (χρησιμοποιούν τα lounges για τη στοιχειώδη ατομική υγιεινή) και ο στόχος τους είναι τα περισσότερα μίλια στο χαμηλότερο κόστος. Βέβαια, μετά από μερικά τέτοια mileage runs, έχουν καλύψει και τις όποιες απαιτήσεις για elite status.

Η απόδοση, η “επιτυχία”, ενός mileage run δεν μπορεί να μετρηθεί με απόλυτα κριτήρια, κάθε mileage runner θέτει τα δικά του. Προέχει η επίτευξη ή η διατήρηση του elite status, ή η συγκέντρωση όσο γίνεται περισσότερων μιλίων με το μικρότερο κόστος; Είναι ζητούμενη ή έστω καλοδεχούμενη η παραμονή σε ένα μέρος με κάποια αξιοθέατα; Πόσος χρόνος και πόσα χρήματα διατίθενται για το mileage run; Όπως είναι φανερό, όλα είναι υποκειμενικά.

Παράδειγμα mileage run

Τον Οκτώβριο του 2015 μαζί με έναν φίλο εκτελέσαμε το παρακάτω ταξίδι:

Screen Shot 2016-04-12 at 16.17.16

Στο ταξίδι αυτό πετάξαμε κυρίως με American Airlines και US Airways (η οποία έχει πλέον απορροφηθεί πλήρως από την American) ενώ είχαμε και δύο πτήσεις με British Airways. Ο βασικός “κορμός” ήταν το δρομολόγιο Στοκχόλμη (ARN) – Λονδίνο (LHR) – Χιούστον (IAH), για το οποίο είχαμε βρει μια εξαιρετική προσφορά σε business class, στο οποίο φροντίσαμε να προσθέσουμε δύο μετεπιβιβάσεις, το Σικάγο (ORD) στον πηγαιμό και τη Φιλαδέλφεια (PHL) στην επιστροφή. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στις ΗΠΑ κάναμε και ένα μικρό εσωτερικό “τρεξιματάκι” σε domestic first class, από Νέα Ορλεάνη (MSY) προς Σικάγο (ORD) με μετεπιβίβαση στην Σαρλότ (CLT) και από Σικάγο (ORD) προς Χιούστον (IAH) με μετεπιβίβαση στο Ντάλλας (DFW).

Το τελικό αποτέλεσμα και για τους δύο ήταν τόσο η επίτευξη της βαθμίδας – BA Executive Club Gold για τον φίλο μου, AA Executive Platinum για εμένα – όσο και η συγκέντρωση πολλών σχετικά φθηνών μιλίων, τόσο λόγω της αρκετά μεγάλης απόστασης (13844 μίλια σύνολο) όσο και λόγω των bonus μιλίων λόγω business/first class αλλά και βαθμίδας. Ο βασικός μας στόχος ήταν η επίτευξη της βαθμίδας και με το κριτήριο αυτό ήταν ένα επιτυχημένο mileage run.

Επιλογές για αποδοτικά mileage runs

Οι περισσότεροι mileage runners που θα συναντήσει κανείς σε fora όπως το έγκριτο FlyerTalk είναι κάτοικοι των ΗΠΑ, ως εκ τούτου έχουν πάρα πολλές επιλογές πτήσεων και μπορούν με ευκολία να εκτελέσουν ένα mileage run μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Οι χαμηλές τιμές που μπορούν να βρουν βοηθούν πολύ στην επιτυχία.

Πολύ περισσότερο αποδοτικά αλλά και πολύ πιο κουραστικά mileage runs είναι αυτά που περιλαμβάνουν μεγάλες πτήσεις οι οποίες διασχίζουν ωκεανούς και ηπείρους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχεδιάζουν mileage runs με προορισμούς ή ενδιάμεσες στάσεις όπως π.χ. Τόκιο, Χονγκ Κονγκ, Πεκίνο, Σανγκάη, Λονδίνο, Παρίσι, Σίδνεϊ κλπ. Οι αποστάσεις είναι τεράστιες, επομένως τα μίλια της απόστασης πολλά, οπότε με φθηνά εισιτήρια (συνήθως προσφορές των αεροπορικών εταιρειών) η απόδοση είναι εξαιρετική.

Η Ευρώπη δεν είναι κατάλληλη για εσωτερικά mileage runs, λόγω των ακριβών εισιτηρίων και των μικρών αποστάσεων. Όμως, πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι κατάλληλα για εκκίνηση ή/και τερματισμό ενός mileage run, διότι συχνά οι αεροπορικές εταιρείες τα επιλέγουν για τις προωθητικές τους ενέργειες – όπως το παράδειγμα πιο πάνω, όπου η προσφορά για χαμηλή τιμή business class αφορούσε τα αεροδρόμια της Σουηδίας και μόνο.

To run or not to run…?

Για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων διαβάζουν αυτό το άρθρο, και γενικά όσων ταξιδεύουν αεροπορικώς, όλα τα παραπάνω ανήκουν μάλλον στη σφαίρα της παράνοιας. Σίγουρα σκέφτονται ότι δεν είναι λογικό να προγραμματίζει ένας άνθρωπος ένα αεροπορικό ταξίδι διανύοντας χιλιάδες μίλια απόστασης, μόνο και μόνο για να μαζέψει μίλια εξαργύρωσης και να πάρει κάποιο status. Θα συμφωνήσω χωρίς δεύτερη σκέψη, προσθέτοντας όμως ότι για ορισμένους, λίγους, λάτρεις των αεροπορικών ταξιδίων, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία μάλλον ακραία μορφή διασκέδασης, ένα ιδιόρρυθμο χόμπι, με κέρδος μπόλικα μίλια που μπορούν να εξαργυρωθούν σε εκπληκτικά ταξίδια.

One comment

  • Να πω την αλήθεια ζήλεψα λίγο το milage run στην Αμερική, αλλά και χάρηκα που υπάρχουν κι άλλοι τρελοί :))) keep up the good work! 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s