Ένας ψηλός σε ένα αεροπλάνο: οδηγός επιβίωσης

Ο γράφων είναι ψηλός: ατενίζει τον κόσμο από τα 197 εκατοστά, ένα ύψος εντυπωσιακό μεν αλλά όχι ακριβώς βολικό όταν έρχεται η ώρα να χωρέσει με κάποιον τρόπο στην καμπίνα ενός αεροσκάφους και να περάσει εκεί κάποιες ώρες. Το ταξίδι με το αεροπλάνο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για τους ψηλούς, αφού μία λάθος επιλογή θέσης αρκεί για να μετατρέψει μία υπό κανονικές συνθήκες ευχάριστη πτήση σε επίπονη διαδικασία.

Έχοντας πειραματιστεί αρκετά με το τι μπορεί να κάνει ένας ψηλός για να βελτιώσει το ταξίδι του την τελευταία δεκαετία, θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες συμβουλές, προτάσεις και ιδέες που εμένα τουλάχιστον με έχουν βολέψει μια χαρά!

ψηλος1

Θέση στις πρώτες σειρές

Στις πτήσεις εντός Ευρώπης όπου η business από την economy χωρίζονται με το κλασσικό μετακινούμενο κουρτινάκι, οι πρώτες σειρές καθισμάτων προσφέρουν ούτως ή αλλιώς αυξημένο “leg room”. Ακόμα κι αν το κουρτινάκι βρίσκεται π.χ. πίσω από τη σειρά 3 ή 4 και άρα η business class τελειώνει εκεί, οι επόμενες σειρές θα εξακολουθήσουν να έχουν την ίδια, μεγαλύτερη του κανονικού, απόσταση η μία από την άλλη. Το πόσες είναι αυτές οι σειρές, ποικίλλει από τύπο σε τύπο αεροπλάνου –αλλά σε γενικές γραμμές δεν ξεπερνούν τις οκτώ.

Ως εκ τούτου λοιπόν, όταν έρθει η ώρα να κλείσετε τη θέση σας, επιλέξτε μία όσο πιο «κολλητά» γίνεται στη business class ώστε τουλάχιστον να επωφεληθείτε από τον αυξημένο χώρο για τα πόδια σας!

Θέση σε έξοδο κινδύνου

ΟΚ, εδώ δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη συμβουλή. Οι θέσεις στις σειρές –ή πίσω από αυτές- όπου υπάρχει έξοδος κινδύνου, θεωρούνται προνομιακές και όχι άδικα αφού προσφέρουν τόσο χώρο που σε ορισμένες περιπτώσεις ένας ψηλός μπορεί να απολαύσει την πτήση του ακόμα και… σταυροπόδι! Οι θέσεις αυτές ξεχωρίζουν και στον χάρτη του αεροσκάφους και συνηθίζεται να «εξαφανίζονται» πρώτες-πρώτες –μάλιστα κάποιες εταιρείες χρεώνουν την κράτησή τους έξτρα! Όπως και να ‘χει, αν βρείτε μια τέτοια θέση, κλείστε τη όσο προλαβαίνετε!

ψηλος2

Κράτηση επί πληρωμή

Κάποιες εταιρείες θα σας δώσουν τη δυνατότητα να επιλέξετε τη θέση σας αρκετά πριν ανοίξει το «παράθυρο» των 24-72 ωρών πριν την πτήση, με το αζημίωτο φυσικά. Αν και εκ πρώτης όψεως κάτι τέτοιο απορρίπτεται από τους περισσότερους, σκεφτείτε ότι σας επιτρέπει να κλείσετε εξ αρχής θέσεις που όταν έρθει η στιγμή να κάνετε την επιλογή σας δωρεάν, πιθανότατα θα έχουν εξαντληθεί. Ζυγίστε τα δεδομένα και αποφασίστε υπευθύνως.

Το… πι-αρ στο γκισέ

Παλιομοδίτικο αλλά αποτελεσματικό σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σήμερα! Αν έχετε εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές, τότε ήρθε η ώρα να παίξετε το τελευταίο σας χαρτί: πλησιάστε τον γκισέ του “check in” στο αεροδρόμιο, φορέστε το πιο λαμπερό σας χαμόγελο και ζητήστε όσο πιο ευγενικά γίνεται από τον/την υπάλληλο να ρίξει μια ματιά μήπως και υπάρχει κάποια θέση με αυξημένο “leg room”. Αρκετές εταιρείες κρατούν τις θέσεις αυτές μέχρι και την τελευταία στιγμή ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις. Σε τελική ανάλυση δεν χάνετε και κάτι!

ψηλος3

Θέση σε διάδρομο

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει δουλέψει, τότε κοιτάξτε τουλάχιστον να… σώσετε οτιδήποτε αν σώζεται. Επιλέξτε θέση σε διάδρομο (aisle) αφού έτσι θα έχετε λίγο περισσότερο χώρο για να απλωθείτε, αντιμετωπίζοντας κράμπες και λοιπά «πιασίματα» εν τη γενέσει τους, και την ευχέρεια να σηκώνεστε για ένα γρήγορο ξεμούδιασμα ανά πάσα στιγμή.

SeatGuru.com: το εργαλείο σας

Πριν επιλέξετε τη θέση σας εν όψει της επόμενης πτήσης σας, κάντε μια βόλτα από το SeatGuru, την πληρέστερη βάση δεδομένων σε ό,τι αφορά τις παροχές των επιβατικών αεροσκαφών παγκοσμίως! Εισάγοντας λίγες μόνο λεπτομέρειες της πτήσης σας, θα δείτε να σας παρουσιάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις αναλυτικά ο «χάρτης» του αεροσκάφους που θα επιβιβαστείτε με αξιολόγηση κάθε θέσης, έτσι ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα της κάθε επιλογής σας. Ακόμα κι αν η αεροπορική εταιρεία που έχετε επιλέξει σας προσφέρει ακριβώς την ίδια λειτουργία μέσω του site της, πάρτε και τη γνώμη του SeatGuru: χαμένοι δεν θα βγείτε σε κάθε περίπτωση.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s