Ο καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος για αναζήτηση πτήσεων και αγορά εισιτηρίων: Google Flights!

Κάποτε, όχι πάρα πολύ παλιά, πριν το internet γίνει τόσο δεδομένο όσο η παροχή ρεύματος και νερού, ένας μόνο τρόπος υπήρχε για να αγοράσει κάποιος ένα αεροπορικό εισιτήριο: να απευθυνθεί είτε στην αεροπορική εταιρεία της επιλογής του είτε σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο. Η διαδικασία ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις τηλεφωνική, όπου ο ενδιαφερόμενος έλεγε που θέλει να ταξιδέψει και πότε και μετά τις επιλογές που του παρουσιάζονταν επέλεγε τις πτήσεις και προχωρούσε στην κράτηση και εν συνεχεία στην αγορά του εισιτηρίου. Όλα αυτά, όχι πάρα πολύ παλιά…

Η έκρηξη του internet, εκτός από τις ιστοσελίδες των αεροπορικών εταιρειών, έφερε και τους διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες, τους Online Travel Agents ή OTA’s εν συντομία (κρατήστε τον όρο για πιο κάτω). Ο παραδοσιακός τρόπος (σχεδόν) εξαλείφθηκε και πλέον όλοι μπορούν να αναζητήσουν διαθέσιμες πτήσεις στις ίδιες τις αεροπορικές ή σε OTA’s και να προβούν άμεσα στην αγορά του εισιτηρίου. Οι ιστοσελίδες των OTA’s δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης παραμέτρων όπως πχ της ώρας αναχώρησης ή/και άφιξης, των αεροπορικών εταιρειών, του εύρους τιμών κλπ.

Για τον μέσο ενδιαφερόμενο, οι OTA’s και οι ιστοσελίδες των αεροπορικών εταιρειών είναι υπέρ αρκετές. Όμως για τους experts υπάρχει ένας ακόμη καλύτερος και αποδοτικότερος τρόπος για την αναζήτηση των πτήσεων και την αγορά των εισιτηρίων, μας τον προσφέρει δε η εταιρεία που έγινε συνώνυμο της αναζήτησης: η Google.

Tα βασικά των Google Flights

Η μηχανή αναζήτησης πτήσεων της Google είναι πανίσχυρη, και προέκυψε από την εξαγορά το 2011 της ITA Software, η οποία είχε δημιουργήσει το σύστημα αναζήτησης και τιμολόγησης πτήσεων QPX. Η εταιρεία διαθέτει και δική της ιστοσελίδα αναζήτησης, με ακόμη περισσότερες επιλογές, στην οποία θα αναφερθώ αναλυτικά σε μελλοντικό άρθρο.

Η περιήγησή μας στον κόσμο των Google Flights ξεκινά από εδώ: https://www.google.com/flights

google_flights_01

Η αρχική σελίδα είναι ιδιαίτερα απλή. Ξεκινά από το αεροδρόμιο που εντόπισε κοντύτερά μας (αναγνωρίζοντας δεδομένα της σύνδεσης internet εκείνη τη στιγμή) και ζητάει από εμάς τις απαραίτητες πληροφορίες για την αναζήτησή μας: μετ’επιστροφής (Round trip), απλή μετάβαση (One way), πολλαπλοί προορισμοί (Multi-city), κατηγορία θέσης (economy, business κλπ.), άτομα (ενήλικες, παιδιά), προορισμό και ημερομηνίες. Ακριβώς από κάτω διαθέτει φίλτρα για περιορισμό των επιλογών, μας υπενθυμίζει τις τελευταίες μας αναζητήσεις, και πιο κάτω δίνει επιλογές για ευρύτερη αναζήτηση με βάση περισσότερα κριτήρια όπως πχ μεγάλες γεωγραφικές περιοχές (Ασία, Ευρώπη κλπ.), ενδιαφέροντα κλπ.

Πριν την αναζήτηση πτήσεων, ας δούμε κάποιες επιλογές που υπάρχουν στο μενού στο αριστερό μέρος της μπάρας: νόμισμα και γλώσσα. Καλό είναι αυτά να ρυθμίζονται σε αυτό που μας εξυπηρετεί, ειδικά όταν αναζητούμε πτήσεις που ξεκινούν από χώρα με άλλο νόμισμα ή/και τρόπο αναγραφής ημερομηνιών (πχ ΗΠΑ).

google_flights_02

Μία απλή αναζήτηση πτήσης και αγορά εισιτηρίου

Έστω ότι αναζητούμε πτήσεις μετ’επιστροφής από Λονδίνο προς Αθήνα σε economy για ένα άτομο. Ξέρουμε ότι έχουμε πολλές επιλογές τόσο σε αεροπορικές εταιρείες όσο και σε αεροδρόμια (το Λονδίνο διαθέτει 6, εκ των οποίων τα 3 συνδέονται με την Αθήνα με απ’ευθείας πτήσεις). Ας δούμε πως θα ήταν αυτή η αναζήτηση…


Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, σε όλες τις αναζητήσεις πτήσεων από ελληνικά αεροδρόμια οι επιλογές για αριθμό στάσεων, για συγκεκριμένες εταιρείες και για παρακολούθηση τιμών δεν λειτουργούν, για άγνωστο λόγο. Η όλη διαδικασία λειτουργεί σωστά, απλώς δεν δίνονται κάποιες επιλογές φίλτρων. Στα παραδείγματα θα χρησιμοποιήσω άλλες αφετηρίες προκειμένου να δείξω όλες τις επιλογές.


Γράφοντας στο πεδίο αφετηρίας “london” επιστρέφουν πολλά αποτελέσματα που ταιριάζουν, ξεκινώντας από την επιλογή “all airports” και συνεχίζοντας με όλα τα υπόλοιπα. Μπορούμε να αφήσουμε την επιλογή για να δούμε αποτελέσματα για όλα τα αεροδρόμια, ή να επιλέξουμε κάποιο συγκεκριμένο. Βλέπουμε επίσης και την επιλογή για παρακολούθηση τιμών, την οποία αφήνουμε για πιο μετά.

google_flights_03

Στο παράδειγμά μας, ας επιλέξουμε όλα τα αεροδρόμια του Λονδίνου για να δούμε τι θα βρει:

google_flights_04

Αρχικά εμφανίζεται η λίστα των πτήσεων προς τον προορισμό, με εξ’ορισμού ταξινόμηση βάσει τιμής και καλύτερης επιλογής όπως αυτή τη νομίζει η Google. Οι τιμές που αναφέρονται αφορούν πτήσεις μετ’επιστροφής και με πράσινο χρώμα φαίνεται η χαμηλότερη τιμή που βρέθηκε. Στο τέλος αναφέρεται ότι υπάρχουν άλλες 202 επιλογές μεγαλύτερης διάρκειας ή/και τιμής.

Σε πρώτη φάση ας δούμε έναν απλό συνδυασμό. Επιλέγοντας πχ την απ’ευθείας πτήση της Aegean στις 16:35 (πάντοτε τοπική ώρα!) από το Heathrow (αναφέρεται σαν LHR) παίρνουμε τη λίστα με τις επιλογές της επιστροφής, όπου πάλι η ταξινόμηση γίνεται βάσει τιμής και καλύτερης επιλογής. Αυτή τη φορά οι επιλογές είναι σαφώς λιγότερες διότι δεν συνδυάζονται με Aegean πτήσεις Ryanair, Easyjet κλπ.

google_flights_05

Έστω ότι επιλέγουμε την πτήση επιστροφής με Aegean στις 19:10. Το αποτέλεσμα είναι όλες οι λεπτομέρειες του ταξιδιού, με αριθμούς πτήσεων, τύπο αεροσκάφους κλπ., και στο τέλος τις τιμές όπως αυτές προκύπτουν από την εταιρεία και ενδεχομένως από κάποιους OTA’s – στο παράδειγμά μας η μηχανή αναζήτησης βρήκε τιμή από Expedia, χαμηλότερη μάλιστα από την τιμή της ίδιας της Aegean, ενώ δεν δίνει απ’ευθείας την τιμή από eDreams και Bravofly. Επίσης, αν και έχουμε επιλέξει τιμές σε ευρώ, αναγράφονται οι τιμές και σε βρετανικές λίρες, το νόμισμα στο οποίο τιμολογείται το εισιτήριο εφόσον ξεκινά από Μ.Βρετανία:

google_flights_06

Παρατηρείστε την επιλογή “Track price” στο κάτω μέρος: είναι από τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά του Google Flights, κάτι που δεν θα βρείτε σε κανέναν OTA. Τι κάνει; Παρακολουθεί την εξέλιξη της τιμής του συγκεκριμένου ταξιδιού και ενημερώνει άμεσα με e-mail όταν υπάρξει αλλαγή. Πατώντας το αλλάζει το status σε Tracking price και από το link “View tracked prices” μπορούμε να δούμε την εξέλιξη:

google_flights_06_track1google_flights_06_track2

Εδώ βλέπουμε ότι η τιμή ανέβηκε ήδη. Υπάρχουν και περιπτώσεις που η τιμή μπορεί να κατέβει, συνήθως επειδή απελευθερώνονται προκρατήσεις σε χαμηλούς ναύλους. Σε κάθε περίπτωση είναι τρομερά χρήσιμο. Υπ’όψιν, λειτουργεί εφόσον διαθέτει κανείς λογαριασμό στην Google, οπότε αν δεν έχετε αλλά σκέφτεστε να το εκμεταλλευτείτε καλό είναι να ανοίξετε έναν (τσάμπα είναι).

Τέλος, από τη σελίδα με τις τιμές μπορεί κανείς να προχωρήσει σε αγορά του εισιτηρίου. Πατώντας πχ επάνω στην τιμή της Aegean μας πηγαίνει απ’ευθείας στην ιστοσελίδα της εταιρείας:

google_flights_07

Τόσο απλά και βολικά! Βεβαίως μπορεί κανείς να αναρωτηθεί ποιό το πλεονέκτημα έως τώρα έναντι των OTA’s… Ας προχωρήσουμε στα ενδότερα και θα γίνει κατανοητό.

Περισσότερες επιλογές αναζήτησης

Τώρα που υπάρχει η εξοικείωση με τα βασικά, μπορούμε να δούμε το Google Flights σε μεγαλύτερο βάθος και να εκμεταλλευτούμε τα πολλά πλεονεκτήματά του. Ας δούμε για παράδειγμα ένα ταξίδι μετ’επιστροφής αυτή τη φορά από Δουβλίνο προς Αθήνα, όπου θα δοθεί έμφαση στις επιλογές οι οποίες μας βοηθούν να περιορίσουμε τα αποτελέσματα ώστε να βρούμε αυτό που πραγματικά μας βολεύει. Η αρχική οθόνη επιλογών είναι:

google_flights_08

Για να αποφύγουμε συνδυασμούς που μάλλον δεν μας εξυπηρετούν, όπως πχ δύο στάσεις ή μεγάλες αναμονές, αναζητούμε πτήσεις με έως μία στάση, με αναχώρηση από Δουβλίνο μετά τις 2 το μεσημέρι και με αναχώρηση από Αθήνα μετά τις 4 το απόγευμα. Όλα αυτά ρυθμίζονται από τα μενού κάτω από τα πεδία των ημερομηνιών:

google_flights_09agoogle_flights_09b

Τα αποτελέσματα περιορίστηκαν αισθητά:

google_flights_10

Εάν πχ μας ενδιαφέρει η ώρα άφιξης στην Αθήνα, μπορούμε να τα ταξινομήσουμε βάσει αυτής:

google_flights_11

Μπορούμε ακόμη να περιορίσουμε την αναζήτησή μας σε συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες ή σε συμμαχίες. Ας ζητήσουμε για παράδειγμα πτήσεις μόνο από εταιρείες-μέλη της OneWorld:

google_flights_12

Και θα μας φέρει μόνο αυτές:

google_flights_13

Εάν θέλουμε μπορούμε να το περιορίσουμε ακόμη περισσότερο αφαιρώντας πχ πτήσεις με Aer Lingus και βάζοντας αποκλειστικά πτήσεις με British Airways:

Μπορούμε επίσης να δούμε όλες τις πτήσεις που βρίσκει πατώντας πάνω στην τελευταία γραμμή, η οποία στο παράδειγμά μας λέει ότι βρήκε άλλες 8 μεγαλύτερες σε διάρκεια ή ακριβότερες πτήσεις:

google_flights_15

Αντίστοιχα μπορούμε να βάλουμε περιορισμούς στη συνολική διάρκεια, στην τιμή, στο αεροδρόμιο σύνδεσης κλπ. Έτσι είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τις πτήσεις που μας εξυπηρετούν περισσότερο, εύκολα και γρήγορα.

Αναζητώντας την καλύτερη τιμή

Έστω ότι θέλουμε να δραπετεύσουμε για 3 ή 4 ημέρες στην όμορφη Λισαβόνα (εκκίνηση από Φρανκφούρτη στο παράδειγμά μας, δίοτι από Αθήνα κόβει κάποια φίλτρα όπως ανέφερα πιο πάνω). Μπορούμε να έχουμε μια πρώτη εικόνα για τις χαμηλότερες τιμές κατ’ευθείαν από τα πεδία των ημερομηνιών:

Ειδικά στην 3η επιλογή μπορούμε αλλάζοντας τον αριθμό των ημερών να δούμε πως διαμορφώνονται οι τιμές, ενώ φαίνεται και η διακύμανση στο πρόσφατο παρελθόν και στο απώτερο μέλλον.

Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αναζητήσουμε χαμηλές τιμές σε ένα ικανό χρονικό εύρος, εάν δεν περιοριζόμαστε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Αναζητώντας πτήσεις προς πολλαπλούς προορισμούς

Κάποιες φορές υπάρχει η ανάγκη να θέλουμε να ψάξουμε ταυτόχρονα πτήσεις προς πολλαπλούς προορισμούς, προκειμένου να έχουμε μία γρήγορη εικόνα για να προχωρήσουμε μετά στις επιλογές μας. Το Google Flights μας δίνει και αυτή τη δυνατότητα. Ας δούμε για παράδειγμα την αναζήτηση πτήσεων μετ’επιστροφής από Αθήνα προς 5 αεροδρόμια της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ: Νέα Υόρκη (3 αεροδρόμια), Φιλαδέλφεια και Ουάσινγκτον.

google_flights_24

Γράφοντας “NYC” το Google Flights καταλαβαίνει “New York City” και έτσι θα ψάξει και για τα 3 αεροδρόμια (JFK, La Guardia, Newark). Η αναζήτηση μπορεί να γίνει για έως πέντε (5) αεροδρόμια και για αφετηρία και για προορισμό. Για παράδειγμα:

google_flights_25

Αναζητώντας πτήσεις για πιο περίπλοκα ταξίδια

Με το Google Flights μπορούμε επίσης να κάνουμε πιο πολύπλοκες αναζητήσεις, πχ επιστροφή από άλλο αεροδρόμιο από αυτό της άφιξης, ή σε άλλο αεροδρόμιο από αυτό της αναχώρησης, ή και με περισσότερα σκέλη. Ας δούμε ένα τέτοιο πιο “μπερδεμένο” παράδειγμα:

google_flights_17

Έως πέντε (5) γραμμές μπορούν να γίνουν δεκτές, ώστε να είναι εφικτή η αναζήτηση.

Ψάχνουμε πτήσεις από Αθήνα για οποιοδήποτε αεροδρόμιο του Λονδίνου, κατόπιν από οποιοδήποτε αεροδρόμιο του Λονδίνου για οποιοδήποτε αεροδρόμιο του Παρισιού, και τέλος επιστροφή από οποιοδήποτε αεροδρόμιο του Παρισιού στη Θεσσαλονίκη. Ας ζητήσουμε τα σκέλη Αθήνα-Λονδίνο και Λονδίνο-Παρίσι να είναι απ’ευθείας, και ας επιλέξουμε να μας δείξει και χωριστά εισιτήρια για μεγαλύτερη ευελιξία:

Ξεκινώντας επιλέγουμε την πτήση της Ryanair για London Stansted (STN) μια και είναι η φθηνότερη. Στο επόμενο βήμα για το σκέλος Λονδίνο-Παρίσι έχουμε πληθώρα επιλογών, όλων με χωριστό εισιτήριο (διότι η Ryanair δεν συνεργάζεται με άλλες εταιρείες), ακόμη και επιλογή τραίνου Eurostar!

google_flights_18c

Μπορούμε να φιλτράρουμε πχ τις ώρες αναχώρησης και άφιξης και να επιλέξουμε μία πτήση που εξυπηρετεί το πρόγραμμά μας. Έστω ότι αυτή είναι με Air France. Οι επιλογές για το τρίτο και τελευταίο σκέλος είναι:

google_flights_18d

Παρατηρούμε ότι για το 2ο σκέλος μας ειδοποιεί ότι αναχωρεί από διαφορετικό αεροδρόμιο από αυτό της άφιξης (φτάνουμε Stansted και φεύγουμε από Heathrow). Ας επιλέξουμε την φθηνότερη επιλογή για τον τελικό μας προορισμό με Eurowings:

google_flights_18e

Πατώντας πάνω στην τιμή ενημερωνόμαστε ότι πρόκειται να αγοράσουμε 3 διαφορετικά εισιτήρια:

google_flights_18f

Συνεχίζουμε πατώντας “Ok, I understand” και έχουμε τις τιμές για κάθε εσιτήριο χωριστά:

google_flights_18g

Πατώντας στην κάθε τιμή θα μεταφερθούμε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα απ’όπου μπορούμε να κάνουμε την αγορά των εισιτηρίων.

Αναζητώντας ιδέες για προορισμούς

Στην περίπτωση που απλά ψάχνουμε να πάμε κάπου και θέλουμε να έχουμε μια ευρύτερη εικόνα για να πάρουμε ιδέες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ενότητα “Discover trips” από την αρχική οθόνη των Google Flights. Ας δούμε ένα παράδειγμα στο οποίο ψάχνουμε απόδραση weekend τον ιανουάριο του 2018 από Δουβλίνο, έχοντας βάλει και κάποια φίλτρα σε στάσεις και ώρες:

google_flights_19

Οι επιλογές που βγαίνουν είναι πολλές, αλλά εμένα μου αρέσει πολύ η Νέα Υόρκη, για την οποία μας δίνει την ιδέα για το 3ήμερο 12-15 Ιανουαρίου. Πατώντας εκεί βλέπουμε το εξής:

google_flights_20

Από εδώ μπορούμε να περιηγηθούμε στις πτήσεις όπου μπορούμε να εφαρμόσουμε φίλτρα κλπ, ενώ μπορούμε να αναζητήσουμε ακόμη και ξενοδοχεία.

Εάν έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες, πχ 12-14 Ιανουαρίου, μπορούμε να δούμε επιλογές και τιμές επάνω σε χάρτη. Στο πιο κάτω παράδειγμα αναζητούμε πάλι από Δουβλίνο, απ’ευθείας πτήσεις και με περιορισμό στις ώρες:

google_flights_21

Αφήνοντας κενό το πεδίο του προορισμού, βλέπουμε κάτω αριστερά έναν χάρτη. Πατώντας επάνω σε αυτόν θα δούμε που μπορούμε να πάμε εκείνες τις ημέρες από Δουβλίνο:

google_flights_22

Ορίστε, 17 προορισμοί στην Ευρώπη που ικανοποιούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Διαλέγοντας πχ τη Ρώμη βλέπούμε τα δεδομένα και μπορούμε να προχωρήσουμε στην αναζήτηση πτήσεων και ξενοδοχείων:

google_flights_23

Υπάρχει και ένα κουμπάκι που λέει “I’m feeling Lucky”. Πατώντας το θα επιλέξει μόνο του έναν προορισμό. Cool.

Επίλογος

Το Google Flights είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο για την αναζήτηση πτήσεων. Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό του είναι η ευκολία χρήσης και το ότι δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Είναι κατάλληλο για κάθε περίπτωση, από μία απλή μετάβαση μέχρι πολύπλοκα itineraries.

Ελπίζω το άρθρο αυτό να σας φάνηκε χρήσιμο. Κάθε σχόλιο και παρατήρηση, δεκτά. Καλές αναζητήσεις και κυρίως καλές πτήσεις!

Δήλωση Αποποίησης Ευθυνών (Disclaimer)

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s