Αγορά αεροπορικών εισιτηρίων: ποιός τρόπος συμφέρει και τι πρέπει να προσέχουμε

Μία από τις ερωτήσεις που δέχομαι αρκετά συχνά από γνωστούς και φίλους είναι η εξής: “να αγοράσω το αεροπορικό μου εισιτήριο από την ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας ή από κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο;”. Η εύκολη απάντηση θα μπορούσε να είναι “από όπου θες, το ίδιο είναι” αλλά αυτή είναι μία λάθος απάντηση.

Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, η αγορά ενός αεροπορικού εισιτηρίου είναι πλέον πολύ εύκολη για τον καθένα. Αρκεί μία χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και μία συσκευή πρόσβασης στο internet (smartphone, tablet, υπολογιστής) και μπορεί κανείς να αγοράσει με ασφάλεια ένα αεροπορικό εισιτήριο σε λίγα μόλις λεπτά. Δεν είναι όμως όλα τα αεροπορικά ταξίδια όμοια, ούτε όλες οι περιστάσεις ίδιες, γι αυτό και απαιτείται προσοχή και γνώση ώστε να αποφύγει κανείς πιθανές περιπέτειες σχετιζόμενες με το εισιτήριο. Αυτή τη γνώση, αποτέλεσμα μεγάλης προσωπικής εμπειρίας, θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω σε αυτό το άρθρο.

Τρόποι αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων

Τρεις είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς σήμερα να αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο:

 • από την ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας
 • από την ιστοσελίδα ενός διαδικτυακού ταξιδιωτικού γραφείου
 • από ταξιδιωτικό γραφείο με τον παραδοσιακό τρόπο

Οι δύο πρώτοι είναι οι πλέον διαδεδομένοι λόγω του μεγάλου βαθμού ευκολίας που διαθέτουν. Ο τρίτος τρόπος είναι και αυτός εύκολος (αρκεί να στείλεις ένα e-mail ή να πάρεις τηλέφωνο) όμως η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Κάθε τρόπος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και είναι κατάλληλος για κάποιες περιστάσεις αλλά όχι για όλες. Ας τους δούμε αναλυτικά.

how_to_buy_tickets_03_900x450_original

Αγοράζοντας από την ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας

Είναι ο πρώτος τρόπος που θα έρθει στο μυαλό μας όταν θέλουμε να αγοράσουμε ένα αεροπορικό εισιτήριο. Εάν πχ θέλουμε να ταξιδέψουμε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και έχουμε επιλέξει την εταιρεία, τότε συνδεόμαστε στην ιστοσελίδα της, ακολουθούμε τα πολύ απλά βήματα και σε λίγα λεπτά έχουμε το εισιτήριο αγορασμένο. Ο τρόπος αυτός έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Είναι εύκολη η εύρεση του δρομολογίου που μας ενδιαφέρει
Το εισιτήριο εκδίδεται άμεσα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας
Είναι εύκολη η προσθήκη αποσκευών, ξενοδοχείου, αυτοκινήτου, ταξιδιωτικής ασφάλειας κλπ.

Έχει όμως και ορισμένα μειονεκτήματα:

Οι επιλογές περιορίζονται στις πτήσεις της εταιρείας και στις πτήσεις κοινού κωδικού (code share)
Για παράδειγμα, αναζητώντας πτήση από Αθήνα για Στουτγάρδη στην ιστοσελίδα της Aegean Airlines, θα δούμε πτήσεις της ίδιας της Aegean και της Lufthansa (για τις οποίες η Aegean πουλάει εισιτήρια με δικό της αριθμό πτήσης). Δεν πρόκειται όμως να δούμε επιλογές πχ με Swiss μέσω Ζυρίχης, οι οποίες όμως θα μπορούσαν να είναι αρκετά φθηνότερες και να εξυπηρετούν και τα σχέδιά μας, διότι αυτές δεν είναι code shared με την Aegean.

Δεν παρέχεται πάντοτε η δυνατότητα κράτησης για μικρό διάστημα
Είναι κάτι που δεν το παρέχουν όλες οι αεροπορικές εταιρείες στην ιστοσελίδα τους. Έτσι ο ταξιδιώτης κάποιες φορές στερείται ενός πολύ σημαντικού πλεονεκτήματος το οποίο όπως θα δούμε παρακάτω προσφέρεται από τα ταξιδιωτικά γραφεία.

Η έκδοση του εισιτηρίου προϋποθέτει την πλήρη εξόφληση με πιστωτική/χρεωστική κάρτα
Το μειονέκτημα δεν είναι το μέσο πληρωμής αυτό καθ’εαυτό, δηλαδή η κάρτα, αλλά η ανάγκη για ύπαρξη εκείνη τη στιγμή επαρκούς πιστωτικού ορίου ή υπολοίπου στον λογαριασμό και η απουσία δυνατότητας άτοκων δόσεων ή πληρωμής από τραπεζικό λογαριασμό.

Σε περίπτωση προβλήματος έχουμε διαθέσιμο μόνο το τηλεφωνικό κέντρο της αεροπορικής εταιρείας
Εάν υπάρξει για παράδειγμα ακύρωση μιας πτήσης λόγω κακοκαιρίας ή απεργίας, το τηλεφωνικό κέντρο της αεροπορικής εταιρείας μάλλον θα είναι ιδιαίτερα φορτωμένο. Επίσης πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν διαθέτουν 24ωρη γραμμή στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να απαιτείται η επικοινωνία με τηλεφωνικό κέντρο στο εξωτερικό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην επικοινωνία (δεν μιλάνε όλοι καλά αγγλικά) και σε αυξημένα κόστη τηλεφωνικών κλήσεων.

how_to_buy_tickets_02_1300x867_original

Αγοράζοντας από την ιστοσελίδα ενός διαδικτυακού ταξιδιωτικού γραφείου

Τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία, γνωστά ως Online Travel Agents ή εν συντομία OTA’s, είναι η φυσική συνέχεια και εξέλιξη των παραδοσιακών ταξιδιωτικών γραφείων. Όπως και οι ιστοσελίδες των αεροπορικών εταιρειών, είναι προσβάσιμα άμεσα από το internet και μάλιστα προσφέρουν περισσότερες επιλογές στον υποψήφιο ταξιδιώτη. Τα πλεονεκτήματά τους είναι τα εξής:

Οι επιλογές πτήσεων περιλαμβάνουν συνδυασμούς που δεν δίνονται από τις αεροπορικές
Σε αντίθεση με τις αεροπορικές, οι OTA’s δίνουν δυνατότητα συνδυασμών, ακόμη και αν αυτό σημαίνει “σπάσιμο” του εισιτηρίου στα 2.

Συνήθως παρέχουν ευέλικτους τρόπους πληρωμής (άτοκες δόσεις, τραπεζικός λογαριασμός)
Ειδικά οι άτοκες δόσεις, εάν υποστηρίζονται από την πιστωτική κάρτα, μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες.

Πολλές φορές έχουν φθηνότερες τιμές από τις αεροπορικές εταιρείες
Οι φθηνότερες τιμές είναι αποτέλεσμα μαζικών προαγορών φθηνών ναύλων με έκπτωση από τις εταιρείες. Υπάρχουν δε συμφωνίες που απαγορεύουν στις αεροπορικές να πουλάνε ίδιους ναύλους φθηνότερα.

Συνήθως επιτρέπουν ακύρωση και πλήρη επιστροφή χρημάτων τις πρώτες 24 ώρες

Έχουν όμως και ορισμένα μειονεκτήματα:

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας μαζί με την πληρωμή δεν σημαίνει αυτόματη έκδοση εισιτηρίου
Αυτό σημαίνει ότι γίνεται πρώτα η κράτηση, και κατόπιν προχωράει η έκδοση του εισιτηρίου. Συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα, όμως έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου για κάποιο λόγο τα δεδομένα ήταν εσφαλμένα και δεν μπορούσε να εκδοθεί εισιτήριο.

Για αλλαγές ή ακυρώσεις έχουν δικές τους χρεώσεις πλεόν των χρεώσεων της αεροπορικής
Εάν πχ η αλλαγή ενός εισιτηρίου επιφέρει επιβάρυνση €20 από την αεροπορική συν τη διαφορά ναύλου, τότε εάν το εισιτήριο αυτό αγοράστηκε μέσω OTA θα υπάρξει και πρόσθετη επιβάρυνση.

Σε περίπτωση προβλημάτων ο ταξιδιώτης πρέπει να απευθυνθεί σε αυτούς και όχι στην αεροπορική
Όπως και στην περίπτωση των αεροπορικών εταιρειών, έτσι και εδώ ο πελάτης θα πρέπει να καλέσει το τηλεφωνικό κέντρο του OTA το οποίο σε περίπτωση σημαντικού προβλήματος πχ ακύρωσης λόγω απεργιών θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Οι αεροπορικές κατευθύνουν όσους έχουν εισιτήρια από OTA’s στους OTA’s, οι OTA’s πολλές φορές τους λένε να καλέσουν την αεροπορική, και αυτό που μένει είναι μια κακή συνεννόηση και ένα άλυτο πρόβλημα.

how_to_buy_tickets_04_1200x801_original

Αγοράζοντας από ταξιδιωτικό γραφείο με τον παραδοσιακό τρόπο

Εδώ τα πράγματα είναι πιο παραδοσιακά. Ταξιδιωτικά γραφεία υπάρχουν ακόμα, διότι καλύπτουν πολλές περισσότερες ανάγκες από ότι οι OTA’s (εκδρομές, κρουαζιέρες, πακέτα διακοπών κλπ.) και η έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων είναι απλώς ένα κομμάτι του κύκλου εργασιών τους. Έχουν όμως και αυτά ορισμένα πλεονεκτήματα:

Η επιλογή πτήσεων είναι η μεγαλύτερη δυνατή και μπορούν να εκδώσουν ιδιαίτερα πολύπλοκα εισιτήρια
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν πρόσβαση στα μεγάλα ticketing systems και μπορούν και κάνουν περισσότερους συνδυασμούς.

Μπορούν και διαχειρίζονται τις κρατήσεις πολύ καλύτερα πριν την τελική έκδοση εισιτηρίου
Πολλές αεροπορικές εταιρείες δίνουν περιθώρια έκδοσης πέραν των 24 ωρών, ειδικά σε ακριβά εισιτήρια business class, κάτι που δεν παρέχεται μέσω των ιστοσελίδων τους. Επίσης, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μπορούν και μετακυλίουν την κράτηση, πολλές φορές προς όφελος του πελάτη διότι μπορεί να προκύψει φθηνότερος ναύλος.

Υπάρχει μεγαλύτερη αμεσότητα, ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωση προβλημάτων
Σε περίπτωση προβλήματος συνήθως υπάρχει άμεση επικοινωνία με τον πράκτορα, ο οποίος (αν είναι σωστός επαγγελματίας) θα αναλάβει να το επιλύσει με την αεροπορική.

Οι τρόποι πληρωμής είναι ευέλικτοι

Έχουν όμως ένα σημαντικό μειονέκτημα:

Το κόστος αγοράς εισιτηρίων είναι μεγαλύτερο από τις άλλες δύο περιπτώσεις
Όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία βάζουν ένα “καπέλο” επάνω στην τιμή που μπορεί να βρει κανείς στο internet, διότι πρέπει να βγάλουν κάποιο κέρδος. Σε ένα φθηνό εισιτήριο το καπέλο αυτό συνήθως είναι μικρό και μάλλον ασήμαντο, αλλά σε ένα ακριβό εισιτήριο μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισθητό. Βέβαια, το κόστος αυτό αντανακλά σε ένα βαθμό και την πιο προσωποποιημένη εξυπηρέτηση ειδικά σε περιπτώσεις προβλήματος.

Τι συμφέρει και πότε

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, επειδή οι παράμετροι είναι πολλές. Μπορούμε όμως να ορίσουμε ένα γενικό πλαίσιο “κανόνων” προκειμένου να γίνει η σωστή επιλογή ανάλογα με την περίσταση.

Συμφέρει να αγοράζουμε απ’ευθείας από τις αεροπορικές εταιρείες όταν:
– πρόκειται για ένα απλό και φθηνό εισιτήριο
– πετάμε με εταιρεία χαμηλού κόστους (πχ Ryanair, Easyjet)
– κερδίζουμε πόντους ή/και μίλια με χρήση πιστωτικής κάρτας (πχ Aegean & Alpha Bank)

Συμφέρει να αγοράζουμε από OTA’s όταν:
– δεν μας ικανοποιούν οι διαθέσιμες επιλογές πτήσεων των αεροπορικών
– θέλουμε να έχουμε ένα 24ωρο “μαξιλάρι” σε περίπτωση που αλλάξουμε γνώμη
– θέλουμε να έχουμε κάποια ευελιξία στην πληρωμή πχ άτοκες δόσεις

Συμφέρει να αγοράζουμε από παραδοσιακά ταξιδιωτικά γραφεία όταν:
– το ταξίδι είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, ακριβό και κυρίως σε μακρινούς προορισμούς
– ταξιδεύουν αρκετά άτομα πχ οικογένεια/ες
– ταξιδεύουμε πολύ συχνά, κυρίως για επαγγελματικούς λόγους

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι OTA’s δεν συμφέρουν, ακόμη και αν μερικές φορές έχουν κατά τι φθηνότερα εισιτήρια. Οι επιλογές που εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ είναι οι αεροπορικές εταιρείες και το παραδοσιακό ταξιδιωτικό γραφείο, και εξηγώ τους λόγους αμέσως πιο κάτω.

Πως αγοράζω εγώ αεροπορικά εισιτήρια

Κατ’αρχήν, ταξιδεύω κάθε εβδομάδα για επαγγελματικούς λόγους. Πιο παλιά αγόραζα εισιτήρια για τα επαγγελματικά ταξίδια απ’ευθείας από τις αεροπορικές ή από OTA’s, αλλά αντιμετώπισα ορισμένα προβλήματα ειδικά με OTA’s όπου στάθηκε αδύνατο να μπορέσω να συνεννοηθώ. Με τις αεροπορικές έπρεπε να δεσμεύω μεγάλα κεφάλαια νωρίς και να έχω το νου μου στα όρια των καρτών, ενώ έπρεπε να ερευνώ πολύ συχνά για να πάρω τις καλύτερες δυνατές τιμές.

Από ένα σημείο και μετά ξεκίνησα να συνεργάζομαι με έναν ταξιδιωτικό πράκτορα, ο οποίος είναι άριστος γνώστης των αεροπορικών εισιτηρίων και εξαιρετικός επαγγελματίας. Του στέλνω αυτά που θέλω και αυτός αναλαμβάνει να δει συνδυασμούς, να κάνει κρατήσεις, να παρακολουθεί τιμές κλπ. Αρκετές φορές μου έχει γλιτώσει χρήματα βρίσκοντάς μου φθηνότερους ναύλους, ενώ σε περιπτώσεις προβλημάτων ενεργεί πριν καν μάθω εγώ ότι υπήρχε πρόβλημα. Για παράδειγμα, ενώ ήμουν σε ταξίδι στη Σιγκαπούρη και επέστρεφα μέσω Μπανγκόκ ανακοινώθηκαν απεργίες Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, και πριν με πάρει να με ενημερώσει είχε ήδη κάνει εναλλακτικές κρατήσεις να υπάρχουν. Επίσης, λόγω της εμπιστοσύνης που έχει οικοδομηθεί κανείς από τους δύο δεν έχει το άγχος της άμεσης πληρωμής. Η μόνη περίπτωση που δεν τον προτιμώ είναι όταν αγοράζω εισιτήρια Aegean, διότι τότε χρησιμοποιώ την κατάλληλη πιστωτική κάρτα της Alpha Bank για να κερδίσω 8 μίλια ανά ευρώ κόστους και πρέπει η αγορά να γίνει απ’ευθείας από την ιστοσελίδα της Aegean.

Επίλογος

Αν ενδιαφέρεστε για ένα απλό φθηνό εισιτήριο, η ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας είναι η καλύτερη επιλογή. Κάντε πρώτα την αναζήτησή σας με τον τρόπο του ειδικού και αφού βρείτε το δρομολόγιο της αρεσκείας σας αγοράστε το.

Εάν ταξιδεύετε συχνά, ή κάνετε μακρινά και ακριβά και περίπλοκα ταξίδια, ή και τα δύο, βρείτε ένα ταξιδιωτικό γραφείο που να ξέρει καλά τη δουλειά του και οικοδομήστε μια σχέση εμπιστοσύνης. Θα έρθει σίγουρα η στιγμή που θα αποσβεστεί το επιπλέον κόστος.

Αποφεύγετε τους OTA’s. Τα τηλεφωνικά τους κέντρα είναι συνήθως προβληματικά, χρεώνουν επιπλέον ποσά για διαχείριση αλλαγών ή ακυρώσεων, και ενέχει πάντοτε ο κίνδυνος σε μία προβληματική κατάσταση να γίνετε “μπαλάκι” μεταξύ αυτών και των αεροπορικών εταιρειών.

Ελπίζω να έλυσα αρκετές απορίες και να βοήθησα ώστε να κάνετε τις καλύτερες δυνατές επιλογές.

2 comments

 • Χρήσιμο το άρθρο σου Σωτήρη και τα επιχειρήματα/παραδείγματα που χρησιμοποιείς στις περιγραφές σου για τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα της κάθε μιας από τις 3 μεθόδους που αναλύεις είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικά.

  Για τις απεργίες που γράφεις μου θύμησες τις 2 Χ 48άωρες που είχαν προκηρύξει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας τον Οκτώβριο του 2016 (9-10 & 12-13 Οκτωβρίου) όπου λόγω της διάρκειας της απεργίας που είχε προκηρυχθεί είχαν έρθει τα πάνω κάτω στις κρατήσεις. ¨’Έχοντας κάνει κράτηση μέσω του site της Aegean δεν είχα άλλη επιλογή από το να καλώ ξανά και ξανά το call centre στην προσπάθεια μου να αλλάξω το εισιτήριο επιστροφής από το Λονδίνο. Τελικά δεν κατάφερα να πιάσω ποτέ γραμμή, αν και ευτυχώς η απεργία ακυρώθηκε και δεν είχα πρόβλημα με την πτήση μου.

  Φυσικά όπως εξηγείς στο άρθρο σου, σε περίπτωση που η κράτηση είχε γίνει μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αναφορικά με την εξυπηρέτηση μου. Αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις όπου βοηθάει αρκετά η κράτηση να έχει γίνει από πρακτορείο.

  Liked by 1 person

 • Pingback: Χρήσιμα κόλπα για αναζήτηση και αγορά φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων | The Flying Expert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s