Η Star Alliance ετοιμάζει κοινή πλατφόρμα για αναζητήσεις και κρατήσεις πτήσεων με μίλια

Η είδηση είχε κυκλοφορήσει τον περασμένο Μάϊο περισσότερο ως φήμη, όμως απ’ότι φαίνεται είναι αλήθεια: η Star Alliance ετοιμάζει μία κοινή πλατφόρμα για τις εταιρείες-μέλη, μέσω της οποίας θα είναι εφικτή τόσο η αναζήτηση όσο και η κράτηση πτήσεων επιβράβευσης (award flights).

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το πληροφοριακό αυτό σύστημα βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης και ο στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2018. Επί της ουσίας, οι εταιρείες-μέλη θα έχουν όλες πρόσβαση στην πλατφόρμα αυτή ώστε τα μέλη των προγραμμάτων τους να μπορούν να αναζητούν αλλά και να κλείνουν αεροπορικά εισιτήρια με μίλια σε οποιαδήποτε εταιρεία μέλος της Star Alliance!

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι κάποιος που διαθέτει μίλια στο πρόγραμμα επιβράβευσης μίας αεροπορικής εταιρείας-μέλους της Star Alliance, μπορεί να κλείσει ένα εισιτήριο επιβράβευσης (award ticket) απ’ευθείας από την ιστοσελίδα αυτής της αεροπορικής εταιρείας για πτήσεις της ίδιας εταιρείας. Μπορεί επίσης να κλείσει ένα award ticket για πτήσεις άλλης εταιρείας-μέλους της Star Alliance, καλώντας το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας στην οποία έχει τα μίλια.

Μπερδευτήκατε;

Έχω μίλια στο πρόγραμμα Miles&Bonus της Aegean Airlines. Ενώ μπορώ να κλείσω award ticket σε πτήση της ίδιας της Aegean κατ’ευθείαν από την ιστοσελίδα της, εάν θέλω να κλείσω ένα award ticket σε πτήση πχ της Lufthansa πρέπει να καλέσω το τηλεφωνικό κέντρο της Aegean ώστε να ελέγξουν τη διαθεσιμότητα και να κάνουν την κράτηση. Φυσικά μπορώ ο ίδιος να ελέγξω εκ των προτέρων για διαθεσιμότητα όπως σε αυτό το παράδειγμα, αλλά σε κάθε περίπτωση η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσω τηλεφωνικού κέντρου.

Αυτό το κενό θα έρθει να καλύψει η νέα πλατφόρμα της Star Alliance. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, ο στόχος είναι να μπορεί κανείς να αναζητήσει θέσεις διαθέσιμες για εξαργύρωση μιλίων στο σύνολο της Star Alliance και να εξαργυρώσει επιτόπου τα μίλια του κλείνοντας το εισιτήριό του, χωρίς να χρειάζεται να ερευνά εκ των προτέρων τη διαθεσιμότητα σε ιστοσελίδες συγκεκριμένων εταιρειών, και κυρίως χωρίς την ανάγκη του τηλεφωνικού κέντρου.

Σε ότι αφορά τα επιμέρους προγράμματα τακτικών επιβατών των εταιρειών-μελών, σίγουρα δεν πρόκειται να υπάρξει εναρμόνιση του αριθμού των μιλίων που κάθε εταιρεία ζητάει για εξαργύρωση, ούτε φυσικά αναμένεται να αρθεί ο περιορισμός της πρόσβασης σε κάποιες premium θέσεις αποκλειστικά στα μέλη του συγκεκριμένου προγράμματος – πχ Singapore first suites και Swiss first class.

Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη μίας κοινής πλατφόρμας θα διευκολύνει αφάνταστα τη διαδικασία. Προσωπικά εκτιμώ ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Star Alliance ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους ταξιδιώτες να εξαργυρώσουν τα μίλια που έχουν συλλέξει.

Αναμένουμε με αγωνία την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.

One comment

  • Μακάρι να πραγματοποιηθεί και σύντομα μάλιστα. Θα αποτελεί ένα άκρως χρήσιμο εργαλείο.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s