Χρήσιμα κόλπα για αναζήτηση και αγορά φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων

Σε προηγούμενα άρθρα αναφέρθηκα λεπτομερώς στον καλύτερο και ευκολότερο τρόπο αναζήτησης πτήσεων καθώς και στο πως επιλέγουμε να αγοράσουμε ένα αεροπορικό εισιτήριο. Με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να συμπληρώσω την εικόνα, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση και την αγορά των φθηνότερων – κατά το δυνατόν – αεροπορικών εισιτηρίων.

Πρώτα λίγη (απαραίτητη) θεωρία

Πριν ξεκινήσω να παραθέτω τα κόλπα και τις συμβουλές, θεωρώ απαραίτητη μία μικρή εισαγωγή με ορισμένες έννοιες γύρω από τα αεροπορικά εισιτήρια και τον τρόπο που αυτά τιμολογούνται και πωλούνται. Σε μελλοντικό άρθρο θα αναλύσω το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος.

Κάθε αεροπορικό εισιτήριο απαρτίζεται, χονδρικά, από δύο τμήματα κόστους: τον ναύλο, και τους φόρους και λοιπές χρεώσεις. Σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα αεροπορικής εταιρείας ή Online Travel Agent (ΟΤΑ) κατά τη διαδικασία επιλογής και αγοράς μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τι ποσό αντιστοιχεί στο κάθε μέρος του κόστους. Οι φόροι και οι χρεώσεις είναι ανελαστικό ποσό για κάθε συνδυασμό αεροδρομίου-εταιρείας-θέσης, όπου θέση η economy, business κλπ.

Ο ναύλος είναι η καθαρή αξία του εισιτηρίου, και διαμορφώνεται ελεύθερα από την εταιρεία. Όλες οι εταιρείες έχουν για κάθε δρομολόγιο πολλές κατηγορίες ναύλων: όχι μόνο economy/business/first, αλλά και περεταίρω κατηγοριοποίηση, πχ η economy μπορεί να έχει 12 ή και 15 διαφορετικούς ναύλους. Εάν έχετε προσέξει, η κατηγορία του ναύλου, γνωστή και ως booking class, χαρακτηρίζεται με ένα γράμμα του λατινικού αλφάβητου πχ C, J, Β, V, Η, N, S κλπ. Όταν λοιπόν αγοράζουμε ένα αεροπορικό εισιτήριο σε economy, αγοράζουμε από έναν “κουβά” από ναύλους. Όταν οι  διαθέσιμες θέσεις στον “κουβά” αυτό εξαντληθούν, η αναζήτηση θα μας δίνει τιμές από τον επόμενο ακριβότερο με διαθέσιμες θέσεις και ούτω καθ’εξής.

Κάπως έτσι λοιπόν, πολύ χονδρικά και απλοποιημένα, λειτουργεί το σύστημα με τις τιμές των εισιτηρίων.

Τα βασικά κόλπα για φθηνότερα εισιτήρια

Ας προχωρήσουμε λοιπόν στις συμβουλές και στα κόλπα εκείνα που θα μας επιτρέψουν να βρούμε και να αγοράσουμε το φθηνότερο δυνατό αεροπορικό εισιτήριο για το ταξίδι που μας ενδιαφέρει, ξεκινώντας από τα πιο απλά και βασικά.

Ενημέρωση για τρέχουσες προσφορές

Σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες κατά καιρούς “τρέχουν” διάφορες προσφορές. Συνιστάται εμφατικά η εγγραφή στα newsletters των ιστοσελίδων τους αλλά και το follow στα social media ώστε να ενημερωνόμαστε έγκαιρα. Δεν θα μας κάνουν πάντα όλες οι προσφορές, αλλά μια στο τόσο θα πετύχουμε αυτό που μας κάνει. Για παράδειγμα, μία πρόσφατη προσφορά της Aegean ήταν η εξής:

aegean_offers_example

Εάν για παράδειγμα μας ενδιαφέρει η Στοκχόλμη, μπορούμε με αυτή την προσφορά να βρούμε εισιτήριο μετ’επιστροφής τον Φεβρουάριο με μόλις 114 ευρώ τελική τιμή όταν η κανονική τιμή είναι τουλάχιστον 160 ευρώ, όπως μπορούμε να δούμε εάν αναζητήσουμε για ημερομηνίες εκτός προσφοράς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε πάντοτε πολύ προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Ευέλικτη αναζήτηση στο Google Flights

Όπως αναφέρθηκε ήδη στο άρθρο για την αναζήτηση πτήσεων με χρήση του Google Flights, υπάρχει η δυνατότητα διερεύνησης των τιμών απ’ευθείας από τα πεδία των ημερομηνιών:

Εάν δεν έχουμε κάποιον απόλυτο περιορισμό σε ημερομηνίες, είναι πιθανό να βρούμε αρκετά χαμηλές τιμές σε κοντινές ημερομηνίες ή ακόμη και για ελαφρώς διαφορετικό αριθμό ημερών. Μπορεί πχ να συμφέρει να επιστρέψουμε μία ημέρα αργότερα εάν γλιτώνουμε αρκετά χρήματα τα οποία μπορεί και να υπερκαλύπτουν το κόστος μιας επιπλέον διανυκτέρευσης.

Αναζήτηση πτήσεων με ενδιάμεση στάση

Πολλές φορές το προφανές απ’ευθείας δρομολόγιο ΔΕΝ είναι πάντοτε το φθηνότερο. Φυσικά τον πρώτο λόγο έχουν πάντοτε οι ανάγκες και η ευελιξία μας, εάν όμως δεν έχουμε μεγάλους περιορισμούς αξίζει να υποστούμε μια μικρή ταλαιπωρία επιμηκύνοντας λίγο το ταξίδι μας προκειμένου να γλιτώσουμε ένα υπολογίσιμο ποσό χρημάτων.

Το κόλπο αυτό αποδίδει ιδιαίτερα καλά όταν αναζητούμε εισιτήριο σχετικά κοντά στην ημερομηνία του ταξιδιού και ειδικά το καλοκαίρι, οπότε οι φθηνοί ναύλοι των απ’ευθείας πτήσεων έχουν ήδη εξαφανιστεί. Εάν πχ θέλουμε να ταξιδέψουμε στο Λονδίνο, εκτός από τις προφανείς επιλογές των απ’ευθείας πτήσεων (Aegean, BA κλπ) μπορούμε να δούμε και άλλες επιλογές μέσω Φρανκφούρτης, Ζυρίχης, Μονάχου, Παρισιού κλπ., και η διαφορά στην τιμή μπορεί να είναι και πολύ πάνω από 100€ ή ακόμη και 200€.

Ευελιξία, όσο είναι δυνατό, στις ώρες

Εφόσον το ταξίδι μας δεν απαιτεί να ταξιδέψουμε με συγκεκριμένες πτήσεις, όπως πχ όταν είναι επαγγελματικό (οπότε μάλλον δεν μας αφορά το κόστος), ίσως έχει αξία να ταλαιπωρηθούμε λίγο περισσότερο προκειμένου να γλιτώσουμε χρήματα τα οποία μπορούμε να ξοδέψουμε σε κάτι άλλο. Καλό είναι λοιπόν να εξετάζουμε όλες τις δυνατές περιπτώσεις και να συνεκτιμούμε και άλλους παράγοντες όπως πχ πιθανή ανάγκη διανυκτέρευσης σε ενδιάμεσο αεροδρόμιο, λειτουργία ΜΜΜ και κόστος ταξί κλπ.

Για παράδειγμα, πριν μερικά ταξίδευα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Ενώ είχα επιλογές για επιστροφή Πέμπτη βράδυ πχ μέσω Φρανκφούρτης ή Ζυρίχης ή Άμστερνταμ, αρκετές φορές με συνέφερε να πετάξω για Στοκχόλμη, να διανυκτερεύσω εκεί και να πάρω το επόμενο πρωί (άγρια χαράματα) μία απ’ευθείας πτήση για Αθήνα. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, στο τέλος έβγαινα κερδισμένος.

Ειδικότερα για τα μεγάλα αεροπορικά ταξίδια προς άλλες ηπείρους τα οποία κατά κανόνα γίνονται με ενδιάμεση στάση, πολλές φορές υπάρχουν συνδυασμοί με μεγάλο κενό μεταξύ των πτήσεων αλλά και με αντίστοιχα μεγάλη διαφορά τιμής προς τα κάτω. Εάν λοιπόν τα σχέδιά μας δεν ανατρέπονται, ίσως αξίζει μία μεγαλύτερη σε χρόνο ενδιάμεση στάση, την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να πάρουμε μια ιδέα και από αυτή την πόλη.

Προχωρημένα κόλπα

Πέρα από όσα αναφέρθηκαν, τα οποία είναι λίγο πολύ γνωστά στους περισσότερους, υπάρχουν και ορισμένα πιο προχωρημένα κόλπα. Ας δούμε μερικά:

Πτήσεις κοινού κωδικού (code share)

Όπως έχω αναφέρει και σε άλλα άρθρα, οι πτήσεις κοινού κωδικού, γνωστές και ως code share, είναι πτήσεις για τις οποίες μία αεροπορική εταιρεία πουλάει εισιτήρια ενώ άλλη εταιρεία εκτελεί το δρομολόγιο. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι η πτήση LH1285 που εκτελεί η Lufthansa από Αθήνα προς Φρανκφούρτη, η οποία πωλείται επίσης και από την Aegean με κωδικό πτήσης A31835. Ένα αεροπορικό εισιτήριο για αυτή την πτήση μπορεί να αγοραστεί και από τη Lufthansa και από την Aegean.

Εάν λοιπόν κάποιος θέλει να ταξιδέψει από την Αθήνα στη Φρανκφούρτη, και επιθυμεί να πάρει την πρώτη πρωϊνή πτήση η οποία είναι η LH1285, το πρώτο που θα σκεφτεί είναι να κλείσει το εισιτήριο από την ιστοσελίδα της Lufthansa όπου για παράδειγμα θα πάρει την εξής τιμή:

cheap_tickets_codeshare_LH

Αν όμως αναζητήσει ακριβώς την ίδια πτήση στην ιστοσελίδα της Aegean, θα την βρει φθηνότερα:

cheap_tickets_codeshare_A3

Ο ευκολότερος τρόπος να βρεθεί κάτι τέτοιο είναι φυσικά το Google Flights:

cheap_tickets_codeshare_google_flights

Η πτήση είναι ακριβώς η ίδια, και με αυτό το κόλπο γλιτώνει κανείς 16 ευρώ, όχι πολλά αλλά όχι και αδιάφορα. Η διαφορά είναι στην κατηγορία ναύλου (booking class) κάτι που μπορεί να επηρρεάσει τα μίλια που θα μαζέψει κανείς, ανάλογα με το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί, αλλά αυτό ξεφεύγει από τον σκοπό αυτού του άρθρου.

Αναζήτηση ανά άτομο για οικογένειες ή παρέες

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου, οι ναύλοι χωρίζονται σε κατηγορίες, σε “κουβάδες”. Κάθε τέτοιος “κουβάς” έχει συγκεκριμένο αριθμό διαθέσιμων εισιτηρίων. Συνήθως όταν αναζητούμε πτήσεις για κάποιο ταξίδι, και δεν θέλουμε κάποιο ευέλικτο εισιτήριο (με αλλαγές κλπ) ή business class, θα κοιτάξουμε για το φθηνότερο ναύλο στην economy. Το σύστημα κρατήσεων θα μας δώσει ναύλο από τον φθηνότερο “κουβά” που έχει ακόμα διαθέσιμες θέσεις. Όταν εξαντληθούν οι ναύλοι από αυτόν τον “κουβά”, θα πάει στον αμέσως ακριβότερο κ.ο.κ.

Εάν όμως αναζητούμε αεροπορικά εισιτήρια για περισσότερα από 1 άτομα, συνήθως για οικογένειες ή ομάδες συναδέλφων ή φίλων, συμβαίνει το εξής: η αεροπορική εταιρεία θα ψάξει να βρει τον φθηνότερο “κουβά” που έχει διαθέσιμες θέσεις για όλα τα άτομα, ακόμη και αν υπάρχει φθηνότερος “κουβάς”. Ας το δούμε με ένα παράδειγμα:

Έστω ότι ένα ζευγάρι θέλει να ταξιδέψει από την Αθήνα στο Ηράκλειο Κρήτης. Η αναζήτηση για 2 άτομα στο Google Flights δίνει σύνολο 250€:

Από τη σελίδα της αεροπορικής βλέπουμε ότι “τράβηξε” και τους δύο ναύλους από τον “κουβά” Μ. Εάν όμως αναζητήσουμε για 1 άτομο, η ίδια πτήση βγαίνει ελαφρώς φθηνότερη:

Από τη σελίδα της αεροπορικής βλέπουμε ότι αυτή τη φορά “τράβηξε” τον ναύλο από τον “κουβά” H, όπου προφανώς βρήκε μία τελευταία θέση, ενώ για 2 θέσεις πήγε σε ακριβότερο “κουβά”.

Εάν τα άτομα είναι περισσότερα, πχ οικογένειες με παιδιά, το συνολικό κόστος μπορεί να διαφοροποιηθεί αρκετά. Το κόλπο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αναζήτηση με ένα ή δύο άτομα τη φορά (σε περίπτωση παιδιών λογικά πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα) και αν προκύπτει σημαντική διαφορά να γίνονται κρατήσεις σε διαφορετικούς ναύλους.

Προσοχή: αυτό σημαίνει διαφορετικά εισιτήρια, επομένως εάν κάτι πάει στραβά πχ ακυρωθεί η πτήση τότε η αεροπορική εταιρεία δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει το σύνολο των ατόμων, κάτι που ίσως προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Αναζήτηση του αντίστροφου δρομολογίου

Αυτό το κόλπο βρίσκει εφαρμογή όταν κάποιος κάνει αρκετά τακτικά ταξίδια σε έναν προορισμό (ή και σε περισσότερους) και το όφελος προκύπτει συνήθως από τον διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης των εισιτηρίων από κάθε χώρα και ίσως και από διαφορά σε φόρους και λοιπές χρεώσεις. Ας το εξηγήσω καλύτερα με ένα πραγματικό προσωπικό παράδειγμα.

Ταξιδεύω σε εβδομαδιαία βάση από την Αθήνα στο Δουβλίνο μέσω Λονδίνου με British Airways. Το δρομολόγιό μου είναι: Κυριακή βράδυ Αθήνα-Λονδίνο, Δευτέρα πρωί Λονδίνο-Δουβλίνο, Παρασκευή απόγευμα Δουβλίνο-Λονδίνο-Αθήνα. Αναζητώντας εισιτήρια για Νοέμβριο, βλέπω αυτή τη στιγμή τις εξής τιμές:

12/11 – 17/11 Αθήνα-Δουβλίνο-Αθήνα : 407€
19/11 – 24/11 Αθήνα-Δουβλίνο-Αθήνα : 302€
Σύνολο : 709€

Εάν όμως βγάλω ένα εισιτήριο Αθήνα-Δουβλίνο-Αθήνα και μέσα σε αυτό βγάλω το αντίστροφο εισιτήριο Δουβλίνο-Αθήνα-Δουβλίνο, συμβαίνει το εξής:

12/11 – 24/11 Αθήνα-Δουβλίνο-Αθήνα : 362€
17/11 – 19/11 Δουβλίνο-Αθήνα-Δουβλίνο : 303€
Σύνολο : 665€

Ταξιδεύοντας ακριβώς τις ίδιες ημέρες και ώρες, κατάφερα να κερδίσω 44€ με αυτό το κόλπο. Και αν το ποσό σας φαίνεται μικρό, δείτε το εξής:

Εφόσον γνωρίζω ότι ταξιδεύω κάθε εβδομάδα, εφάρμοσα το ίδιο κόλπο και βρήκα 2 πτήσεις Λονδίνο-Αθήνα-Λονδίνο με Aegean για τέλος Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου με κόστος περίπου 390€ σε business class, όταν οι πτήσεις Αθήνα-Λονδίνο-Αθήνα με Aegean την ίδια περίοδο κόστιζαν πάνω από 600€ σε economy. Τις υπόλοιπες πτήσεις για να συμπληρώσω το δρομολόγιο τις έκλεισα πολύ φθηνά με BA. Έτσι θα ταξιδέψω σε ανώτερη κατηγορία θέσης (έστω και αν αυτή δεν προσφέρει πολλά περισσότερα από την economy) αλλά γλίτωσα πολλά χρήματα σε σχέση με το αναμενόμενο δρομολόγιο και θα συγκεντρώσω και πολλά περισσότερα μίλια αναβάθμισης για να επιτύχω συντομότερα τον στόχο του Gold για το 2018!

Ταξίδια “Open Jaw”

Πρόκειται για ταξίδια στα οποία η επιστροφή γίνεται είτε από άλλο αεροδρόμιο από αυτό στο οποίο ταξιδέψαμε αρχικά, είτε σε άλλο αεροδρόμιο από αυτό από το οποίο αναχωρήσαμε. Για παράδειγμα:

Αθήνα – Λονδίνο – Νέα Υόρκη // Βοστώνη – Λονδίνο-Αθήνα
Αθήνα – Στουτγάρδη // Στουτγάρδη – Θεσσαλονίκη

Ο λόγος για τον οποίο πολλές φορές συμφέρει να αναζητήσουμε επί τούτου τέτοια εισιτήρια είναι η σημαντική διαφορά στους ναύλους αλλά και στους φόρους και τις λοιπές χρεώσεις που προκύπτει πολλές φορές. Συνήθως είναι τα μακρινά ταξίδια που ωφελούνται περισσότερο.

Η “κρυμμένη” πόλη

Αυτό είναι ένα αρκετά αμφιλεγόμενο κόλπο, το οποίο βρίσκει εφαρμογή κυρίως σε πτήσεις στις ΗΠΑ και λιγότερο στην Ευρώπη. Κάποιος που αναζητά πτήση για έναν προορισμό, προσθέτει έναν επιπλέον προορισμό στον οποίο δεν πρόκειται να πάει, απλά θα κατέβει εκεί που αρχικά ήθελε. Για παράδειγμα:

Μπορεί κανείς να βρει απ’ευθείας πτήση Νέα Υόρκη – Λος Άντζελες στα $270. Εάν όμως προσθέσει και μία πτήση Λος Άντζελες – Σαν Φρανσίσκο το συνολικό κόστος κατεβαίνει στα $230. Όταν ο ταξιδιώτης φτάσει στο Λος Άντζελες, που ήταν και ο αρχικός του προορισμός, απλά φεύγει από το αεροδρόμιο με κέρδος $40.

Το κόλπο αυτό προϋποθέτει να μην παραδοθεί αποσκευή στο check in, διότι τότε αυτή θα φορτωθεί στην πτήση προς τον τελικό προορισμό και η μη εμφάνιση του επιβάτη στη 2η πτήση, εκτός από την απομάκρυνση της αποσκευής, ίσως εγείρει άλλου είδους υποψίες πχ τρομοκρατία. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται καμία αεροπορική εταιρεία να δεχτεί να τσεκάρει την αποσκευή μόνο για τον πρώτο προορισμό.

Τέλος, οι αεροπορικές εταιρείες ελέγχουν σχολαστικά τέτοιες περιπτώσεις εισιτηρίων ώστε να αποτρέπουν τους ταξιδιώτες να εκμεταλλεύονται αυτό το κόλπο, το οποίο άλλωστε αποτελεί και παραβίαση του λεγόμενου “συμβολαίου μεταφοράς” (contract of carriage) που συνοδεύει το εισιτήριο. Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις μπορεί να υποβληθεί μήνυση στον επιβάτη (ειδικά στις ΗΠΑ) ενώ υπάρχουν πολλές πιθανότητες η εταιρεία να αποβάλλει του επιβάτη από το πρόγραμμα τακτικών επιβατών διαγράφοντάς του και όλα τα μίλια που έχει συγκεντρώσει. Φυσικά μπορεί κανείς να επικαλεστεί κάποιο έκτακτο λόγο πχ ασθένεια ή ξαφνική αλλαγή σχεδίων λόγω ανωτέρας βίας, αλλά θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει τον ισχυρισμό αυτό εάν το θέμα φτάσει στη δικαιοσύνη.

Επίλογος

Όπως λένε στην “πιάτσα” των αεροπορικών ταξιδιών, το φτηνό εισιτήριο είναι το μόνο εισιτήριο σε προσφορά. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι έτσι, αλλά όπως ανέλυσα και πιο πάνω υπάρχουν διάφορα κόλπα με τα οποία μπορεί κανείς να μειώσει το κόστος των πτήσεων.

Το κλειδί είναι πάντοτε η ευελιξία, διότι όταν πρέπει κανείς να ταξιδέψει συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και ψάχνει εισιτήρια κοντά στην ημερομηνία του ταξιδιού, οι πιθανότητες για φτηνά εισιτήρια είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Εάν όμως οι ημερομηνίες δεν είναι τόσο πιεστικές, οι πιθανότητες να γλιτώσει κανείς έστω λίγες δεκάδες ευρώ αυξάνονται αισθητά.

Ελπίζω το άρθρο αυτό να σας βοηθήσει στις επόμενες αναζητήσεις σας!

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s