Χρεωκοπία αεροπορικών εταιρειών: τι σημαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε αν μας τύχει

Οι χρεωκοπίες αεροπορικών εταιρειών δεν είναι κάτι σπάνιο. Τα ρίσκα στον κλάδο είναι πολλά, οι παίκτες επίσης πολλοί, και οι εξωτερικοί (πολλές φορές και αστάθμητοι) παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε μία αεροπορική εταιρεία ακόμη περισσότεροι. Αρκεί μία απότομη άνοδος της τιμής του πετρελαίου για να πετάξει εκτός αγοράς μία αδύναμη ή/και προβληματική εταιρεία.

Μερικά μόνο πρόσφατα παραδείγματα:

Σήμερα ανακοινώθηκε η χρεωκοπία της εταιρείας χαμηλού κόστους Monarch Airlines, της 5ης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Μ.Βρετανίας προσανατολισμένης αυστηρά στην αγορά των διακοπών. Η εταιρεία διέκοψε πλήρως τη λειτουργία της. Λέγεται ότι η αιτία ήταν η αισθητή υποτίμηση της αγγλικής λίρας το 2016 (λόγω Brexit) που προκάλεσε το πρόβλημα. Περίπου 1 μήνα πριν, η επίσης χαμηλού κόστους Air Berlin, η 2η σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας, υπέβαλλε αίτημα πτώχευσης και προς το παρόν κρατείται “στη ζωή” με πολιτική απόφαση και κρατική χρηματοδότηση, μέχρι να βρεθεί αγοραστής. Επίσης είναι γνωστό ότι η Alitalia αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Πως μπορούν να προστατευτούν οι ταξιδιώτες; Και αν συμβεί, πως τους επηρρεάζει; Ας τα δούμε ένα-ένα.

Μπορεί να προβλεφθεί μία χρεωκοπία;

Δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση σε αυτό. Κανείς από εμάς τους κοινούς θνητούς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια εάν μία εταιρεία – αεροπορική ή οτιδήποτε άλλο – θα χρεωκοπήσει και πότε. Κανένας ταξιδιώτης δεν μελετά ισολογισμούς και επιχειρηματικές ειδήσεις προκειμένουν να αποφασίσει εάν είναι ασφαλές να αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο. Επομένως είμαστε όλοι εξ ορισμού “στο σκοτάδι”.

Ακόμη και αν συχνά διαβάζουμε ειδήσεις και ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι μία εταιρεία “είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας”, όπως καλή ώρα η Alitalia, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτε. Μπορεί να βρεθεί επενδυτής να δώσει το φιλί της ζωής, και λίγο μετά να συμβεί η χρεωκοπία. Κανείς δεν ξέρει.

Τι συμβαίνει στις κρατήσεις μας εάν πέσουμε στην περίπτωση;

Όταν μία αεροπορική εταιρεία χρεωκοπεί και αναστέλλει επ’αόριστον τη λειτουργία της, όπως σήμερα η Monarch, το μόνο βέβαιο είναι ότι όλες οι κρατήσεις αυτομάτως ακυρώνονται. Όταν η χρεωκοπία δεν συνοδεύεται από ολική αναστολή λειτουργίας, όπως πχ της Air Berlin, κάποιες πτήσεις πιθανόν να μην ακυρωθούν, αλλά αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο μπορεί να στηριχθεί κανείς.

Θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι ο κανονισμός της ΕΕ περί ακυρώσεων κλπ. λόγω προβλημάτων ΔΕΝ καλύπτει περιπτώσεις χρεωκοπίας, επομένως δεν έχει νόημα να σκεφτόμαστε τα κατοστάρικα που θα πάρουμε – διότι ΔΕΝ θα τα πάρουμε.

Υπάρχει περίπτωση αποζημίωσης;

Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως. Εξαρτάται κυρίως από το δίκαιο της χώρας στην οποία λειτουργούσε η εταιρεία. Ρεαλιστικά μιλώντας όμως, κανείς δεν θα έπρεπε να περιμένει να πάρει πίσω χρήματα από μία εταιρεία η οποία σταμάτησε να λειτουργεί και χρωστάει σε πιστωτές και προσωπικό το οποίο προφανώς απέλυσε.

Εάν τα εισιτήρια αγοράστηκαν από ταξιδιωτικό πράκτορα, είτε αυτόνομα είτε σαν μέρος πακέτου διακοπών, οι πιθανότητες να αποζημιωθούμε είναι σαφώς καλύτερες, όπως και το να βρούμε τρόπο να επιστρέψουμε εάν η χρεωκοπία μας προλάβει στη μέση του ταξιδιού μας.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε;

Δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος προστασίας. Μπορούμε όμως να έχουμε πάντα υπ’όψιν μας ορισμένες παραμέτρους:

– Εάν διαβάζουμε και ακούμε συχνά για επικείμενη χρεωκοπία μιας εταιρείας, η κοινή λογική λέει να μην κλείσουμε κανένα εισιτήριο με αυτή.

– Η πληρωμή με πιστωτική κάρτα αντί για χρεωστική μας δίνει κάποιες έστω ελάχιστα περισσότερες πιθανότητες να πάρουμε πίσω τα χρήματά μας εάν το ταξίδι ακυρωθεί λόγω χρεωκοπίας. Δεν είναι λύση, απλά αυξάνει κάπως τις πιθανότητες.

– Η αγορά του εισιτηρίου από ταξιδιωτικό πράκτορα, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, ίσως αποδειχθεί σωτήρια. Και πάλι κανείς δεν εγγυάται τίποτε, άλλωστε και οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί χρεωκοπούν.

– Η αγορά ταξιδιωτικής ασφάλειας με προστασία για ακύρωση λόγω χρεωκοπίας είναι η καλύτερη επιλογή. Θα πρέπει βέβαια το κόστος αυτής της ασφάλειας να είναι σε λογικά επίπεδα, και φυσικά να παρέχεται (δεν είναι πάντοτε δεδομένο αυτό).

Επίλογος

Δεν αρμόζει τίποτε περισσότερο από αυτό που λέμε “μην σου τύχει”. Είναι τα λεγόμενα και “τυχερά”. Εάν σας συμβεί, ψυχραιμία. Δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά, παίρνετε το κόστος και η ζωή συνεχίζεται.

One comment

  • Alexandros Bravos

    Ένα άρθρο που πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους όσους ασχολούμαστε με τα αεροπορικά ταξίδια.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s