Εναλλακτικοί τρόποι συγκέντρωσης μιλίων και πόντων

Όταν ξεκινά κανείς να ασχολείται με τα προγράμματα τακτικών επιβατών των αεροπορικών εταιρειών, η αρχική εντύπωση είναι ότι τα μίλια ή οι πόντοι συλλέγονται μόνο από τις πτήσεις ή έστω κυρίως από αυτές. Η σημερινή πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, με το μεγαλύτερο όγκο μιλίων/πόντων να συλλέγονται από άλλες πηγές. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τους σημαντικότερους και αποδοτικότερους τρόπους συγκέντρωσης μιλίων, εκτός από τις πτήσεις αυτές καθ’εαυτές.

Γιατί οι πτήσεις δεν αποδίδουν πολλά μίλια;

Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν σε σχετικά άρθρα, ο αριθμώς των μιλίων που συλλέγονται από πτήσεις εξαρτάται από τον ναύλο (booking class), τη διανυόμενη απόσταση και το αν η πτήση είναι κοινού κωδικού (code share). Όσο φθηνότερο είναι ένα εισιτήριο, ή όσο μικρότερη είναι η απόσταση, ή και τα δύο, τόσο λιγότερα μίλια συγκεντρώνονται.

Εάν αναλογιστούμε ένα παράδειγμα μικρών αποστάσεων και φθηνών ναύλων, κάποιος που πετάει σε εβδομαδιαία βάση από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και πίσω με τα φθηνότερα εισιτήρια που βρίσκει στην Aegean, σε 1 χρόνο θα κάνει 50 ταξίδια (100 πτήσεις) και θα συλλέξει μόλις 20 με 30 χιλιάδες μίλια, ανάλογα και με το elite status που πιθανόν έχει. Αν σας φαίνονται αρκετά, σκεφτείτε ότι αρκούν ίσα ίσα για ένα εισιτήριο μετ’επιστροφής για Παρίσι σε economy συν τους φόρους. Για πιο μακρινούς προορισμούς και καλύτερη θέση, ούτε λόγος.

Πως αλλιώς όμως μπορεί κανείς να συλλέξει μίλια ώστε να μπορέσει να τα εξαργυρώσει κάποια στιγμή για ένα ακριβό αεροπορικό ταξίδι;

Μίλια από πιστωτικές κάρτες

Πρόκειται για τη σημαντικότερη πηγή συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μιλίων στα περισσότερα προγράμματα τακτικών επιβατών σε αρκετές χώρες. Οι πιστωτικές κάρτες συνήθως διαθέτουν το δικό τους σύστημα πόντων – ένα παράδειγμα είναι το Membership Rewards της American Express – και λειτουργούν με την εξής λογική:

  • προσφέρουν bonus πόντους άπαξ, είτε με την έκδοση της κάρτας είτε όταν γίνει ένα ελάχιστο ποσό αγορών σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
  • αποδίδουν γενικά 1 πόντο ανά ευρώ (ή δολλάριο) αγορών
  • αποδίδουν περισσότερους πόντους ανά ευρώ (ή δολλάριο) για αγορές σε συγκεκριμένες κατηγορίες, πχ αεροπορικά εισιτηρία

Υπάρχουν και πιστωτικές κάρτες οι οποίες είναι είναι “co-branded”, δηλαδή εκδίδονται σε συνεργασία της τράπεζας με μία αεροπορική εταιρεία και τα οφέλη μεγιστοποιούνται για αγορές αεροπορικών εισιτηρίων της συγκεκριμένης εταιρείας. Συνήθως αποδίδουν αποκλειστικά και μόνο μίλια του συγκεκριμένου προγράμματος τακτικών επιβατών.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες προϊόντα καρτών, για κάθε γούστο και βαλάντιο, και με αρκετά γενναιόδωρες παροχές. Δεν είναι σπάνιο πχ μία κάρτα να προσφέρει 50 χιλιάδες bonus πόντους για αγορές αξίας $3000 τους πρώτους 3 μήνες, και 5 ή περισσότερα μίλια ανά δολλάριο για αγορές αεροπορικών εισιτηρίων. Η σωστή επιλογή καρτών εκεί απαιτεί πολλές γνώσεις και καλή στρατηγική.

Στην Ευρώπη επικρατούν οι co-branded πιστωτικές κάρτες για συγκέντρωση μιλίων, και σε αντίθεση με τις ΗΠΑ η ποικιλία είναι περιορισμένη, όπως άλλωστε και οι παροχές. Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν δρομολόγια από και προς κάθε χώρα της Γηραιάς Ηπείρου, οι ταξιδιώτες περιορίζονται αναγκαστικά στις κάρτες που είναι διαθέσιμες στη χώρα όπου ζουν και εργάζονται, ανεξάρτητα εάν χρησιμοποιούν κυρίως μια αεροπορική εταιρεία μιας άλλης χώρας.

Για να δώσω ένα προσωπικό παράδειγμα, ενώ το τελευταίο διάστημα πετάω κυρίως με British Airways για τις ανάγκες της δουλειάς μου, και θα πετάω με αυτή την εταιρεία για αρκετό καιρό ακόμη, δεν έχω πρόσβαση σε κάποια πιστωτική κάρτα co-branded από την εταιρεία αυτή, διότι ως κάτοικος Ελλάδας δεν έχω το δικαίωμα να διατηρώ λογαριασμό και φυσικά να ζητήσω πίστωση από τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου.

alphabank_cards

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι αρκετά καλά λόγω της συνεργασίας της Alpha Bank με την Aegean Airlines και τη δυνατότητα χρήσης των μιλίων του προγράμματος Miles&Bonus σε όλο το δίκτυο της Star Alliance. Εν συντομία, υπάρχει η co-branded κάρτα Aegean Bonus Visa οι πόντοι της οποίας μετατρέπονται σε μίλια Aegean Miles&Bonus σε αναλογία 1:1, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πτήσεις Star Alliance. Υπάρχει όμως και η Bonus Premium American Express η οποία αποδίδει έως και 8 πόντους ανά ευρώ αγορών σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, και οι πόντοι αυτοί μεταφέρονται στην Aegean Bonus Visa και φυσικά μπορούν να μετατραπούν σε μίλια σε αναλογία 1:1.

Στο παράδειγμα που ανέφερα πιο πάνω για 50 ταξίδια (100 πτήσεις) Αθήνα-Θεσσαλονίκη με μέσο όρο 120 ευρώ ανά εισιτήριο σε economy, μπορεί κανείς χρησιμοποιώντας τις δύο κάρτες που προανέφερα να συγκεντρώσει 48000 πόντους που θα μετατραπούν σε ισόποσα μίλια, σαφώς περισσότερα από όσα θα μαζευτούν μόνο από τις πτήσεις.

Ετοιμάζω ήδη ένα ξεχωριστό άρθρο για συγκέντρωση μιλίων από πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα, όπου θα αναπτύξω με κάθε λεπτομέρεια τα διαθέσιμα προϊόντα.

Μίλια από διαμονή σε ξενοδοχεία

Αρκετές ξενοδοχειακές αλυσίδες συνεργάζονται με αεροπορικές εταιρείες και δίνουν τη δυνατότητα στον ταξιδιώτη να συγκεντρώσει, εκτός από τους πόντους του προγράμματος επιβράβευσης του ξενοδοχείου, και μίλια από τη διαμονή του. Για παράδειγμα, η αλυσίδα Hilton δίνει τη δυνατότητα για κάθε διαμονή είτε επιπλέον πόντων στο πρόγραμμά τους είτε μιλίων σε κάποιο από τα πολλά προγράμματα τακτικών επιβατών με τα οποία συνεργάζεται:

hilton_points_miles

Εάν υποθέσουμε ότι κάποιος ταξιδεύει τακτικά για επαγγελματικό σκοπό και μένει σε Hilton με κόστος $400 τη φορά (χωρίς ΦΠΑ και φόρους) μπορεί από κάθε διαμονή να συλλέγει 4000 πόντους Hilton HHonors και 400 μίλια σε κάποια αεροπορική εταιρεία.

Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα μετατροπής των προγραμμάτων επιβράβευσης των ξενοδοχείων σε μίλια αεροπορικών εταιρειών. Για παράδειγμα, η αλυσίδα IHG (Intercontinental Hotels Group) δίνει τη δυνατότητα μεταρτροπής των πόντων του προγράμματός της σε μίλια διαφόρων εταιρειών, σε αναλογία 5:1 με ελάχιστη ποσότητα τους 10000 πόντους οι οποίο μετατρέπονται σε 2000 μίλια. Όμως αυτές οι μετατροπές δεν συμφέρουν γενικά, διότι οι πόντοι των ξενοδοχείων έχουν μεγαλύτερη αξία εάν χρησιμοποιηθούν για δωρεάν διαμονές παρά αν μετατραπούν σε μίλια. Η μόνη εξαίρεση είναι το πρόγραμμα Starwood Preferred Guest στο οποίο η αναλογία μετατροπής είναι συνήθως 1:1 και για κάθε μετατροπή 20000 πόντων του σε μίλια δίνει bonus 25%, οπότε μπορεί να συμφέρει σε κάποιες περιπτώσεις.

Τέλος, υπάρχει και ένας άλλος εδιαφέρων και πιο αποδοτικός τρόπος συλλογής μιλίων από ξενοδοχεία μέσω συγκεκριμένων booking portals, όπου παρέχεται ένας αριθμός μιλίων ανά διαμονή, αρκετά μεγαλύτερος απ’ότι πιθανόν δίνει το ίδιο το πρόγραμμα επιβράβευσης του ξενοδοχείου. Τα δύο γνωστότερα portals αυτού του είδους είναι το Kaligo.com και το Rocketmiles.com, με το πρώτο να είναι και το πιο πλούσιο σε επιλογές. Για να δώσω ένα παράδειγμα, σε αναζήτηση για ξενοδοχείο στο Δουβλίνο από 8 έως 12 Ιανουαρίου 2018, παίρνω τα εξής αποτελέσματα για το ίδιο ξενοδοχείο:

kaligo_example

rocketmiles_example

Για το ίδιο κόστος διαμονής το Kaligo προσφέρει τα διπλάσια avios (μίλια) από το Rocketmiles. Εάν πχ μείνω σε Hilton με τα ίδιο κόστος, θα πάρω μόνο 500 με 600 μίλια.

Το μειονέκτημα όταν επιλέγει κανείς να κερδίσει μίλια με αυτό τον τρόπο είναι ότι δεν κερδίζει πόντους στο πρόγραμμα επιβράβευσης του ξενοδοχείου και φυσικά δεν ανανεώνεται ούτε αναγνωρίζεται το elite status του. Επομένως απαιτείται “ζύγισμα” των προτεραιοτήτων και των προνομίων. Για περιστασιακές διαμονές και για όσους δεν έχουν κάποιο status σε ξενοδοχείο, η μέθοδος αυτή είναι ιδανική.

Μίλια από ιστοσελίδες αγορών και συνδρομές

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές ιστοσελίδες αγορών (shopping portals) συνεργάζονται με προγράμματα τακτικών επιβατών και προσφέρουν μίλια για αγορές. Τα portals αυτά λειτουργούν μέσα στο κάθε πρόγραμμα ώστε να είναι εφικτή η απόδοση των μιλίων. Για παράδειγμα η British Airways έχει ένα τέτοιο portal:

ba_shopping

Υπάρχουν και μεμονωμένες φίρμες (brands) που προσφέρουν μίλια για αγορές από τα καταστήματά τους, όπως πχ η Rolling Luggage η οποία προσφέρει 1 British Airways avios (το μίλι της εταιρείας) για κάθε £1 αγορών.

Τέλος, υπάρχουν κατά καιρούς προσφορές μιλίων από συνδρομές σε περιοδικά και εφημερίδες. Για παράδειγμα, το 2015 αγόρασα μία 3ετή συνδρομή στον Economist με κόστος περί τα 150 ευρώ, η οποία μου έδωσε 10000 KrisFlyer miles της Singapore Airlines. Πρόσφατα είδα κάτι αντίστοιχο από τους Irish Times που έδινε για περίπου 150 ευρώ 18000 avios (τα μίλια της British Airways), είπα να το σκεφτώ λιγάκι, και μετά από λίγες ημέρες άλλαξαν την προσφορά και έδιναν λιγότερα avios για αρκετά περισσότερα χρήματα οπότε δεν το προχώρησα.

Σε γενικές γραμμές αξίζει να παρακολουθεί κανείς τα shopping portals ώστε, εάν έχει αποφασίσει να κάνει μία αγορά έτσι κι αλλιώς, να κερδίσει και μίλια. Σε ότι αφορά τις συνδρομές, εάν το κόστος ανά μίλι είναι μικρό αξίζει και ας μην έχει πρακτική χρησιμότητα.

Αγορά μιλίων

Πολλές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν στα μέλη των προγραμμάτων τους τη δυνατότητα αγοράς μιλίων εξαργύρωσης. Για να δώσω ένα παράδειγμα, μπορεί κανείς να αγοράσει avios (μίλια) στο πρόγραμμα της British Airways:

avios_purchase

Η αγορά μιλίων αξίζει μόνο εάν αυτά μπορούν – ή πρόκειται να – εξαργυρωθούν για μεγαλύτερη αξία. Στο πιο πάνω παράδειγμα κάθε avios θα κοστίσει 1,90 σεντς (0,019 ευρώ). Εάν βρούμε μία πτήση εξαργύρωσης όπου θα ανταλλάξουμε αυτά τα avios για μεγαλύτερη αξία, τότε έχει νόημα. Εάν πάλι μας λείπουν λίγα μόλις μίλια για να συμπληρώσουμε τον απαιτούμενο αριθμό που χρειάζεται για μία εξαργύρωση, και δεν έχουμε κάποιο προγραμματισμένο ταξίδι που θα μας τα αποδώσει, η αγορά μιλίων είναι συνήθως μία καλή ιδέα.

Όσες εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα αγοράς μιλίων προσφέρουν κατά καιρούς κάποια bonus, τα οποία ορισμένες φορές είναι ιδιαίτερα ελκυστικά πχ διπλάσια μίλια πάνω από μία ποσότητα ή 50% έκπτωση. Η αξία κτήσης αυτομάτως μειώνεται καθιστώντας τα περισσότερο χρήσιμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεσμεύουμε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για μελλοντική χρήση.

Επίλογος

Όταν κανείς “μπαίνει στο παιχνίδι” των μιλίων, των πόντων και των προγραμμάτων επιβράβευσης, όπου ο βασικός στόχος είναι η μελλοντική εξαργύρωση σε ακριβές πτήσεις (ή και διαμονές σε ξενοδοχεία), είναι σοφό αλλά και απαραίτητο να μην αφήνει ανεκμετάλλευτη οποιαδήποτε πιθανή πηγή μιλίων, ακόμη και μια μικροαγορά που θα δώσει 2-3 ποντάκια σε μία κάρτα. Αυτό που μετράει είναι η σωστή χρήση κυρίως των καρτών για αγορές που θα γίνουν έτσι κι αλλιώς – πχ το σούπερ μάρκετ της εβδομάδας ή τα καύσιμα για το αυτοκίνητο – αλλά και η ενημέρωση για οποιαδήποτε άλλη προσφορά μπορεί να ταιριάζει στις άμεσες ή μελλοντικές ανάγκες.

Στο εγγύς μέλλον (όσο πιο σύντομα μπορέσω) θα εγκαινιάσω μία χωριστή ενότητα με τις πιο ενδιαφέρουσες προσφορές σχετικές με μίλια και πόντους, ώστε να ενημερώνεστε άμεσα. Μείνετε συντονισμένοι!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s