Αποσκευές καμπίνας και επιβίβαση: ένα πρόβλημα που διαρκώς χειροτερεύει

Όσες και όσοι ταξιδεύετε με αεροπλάνο έστω και μία στο τόσο, έστω και αν πρόκειται για σύντομες πτήσεις, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι επιβάτες έχουν αποσκευή καμπίνας (cabin luggage ή carry on) και δεν παραδίδουν αποσκευές στο check in. Πολύ πιθανόν και εσείς να κάνετε το ίδιο, κάτι που δεν είναι καθόλου λάθος εφόσον εξυπηρετεί το σκοπό σας. Εγώ πάντως ταξιδεύω πάντα με carry on και παραδίδω αποσκευή μόνο όταν χρειάζομαι απαραίτητα μεγάλο μέγεθος. Σε ένα από τα πρώτα μου άρθρα είχα αναφερθεί στην ανατομία της αποσκευής καμπίνας όπου αναφέρονται και τα προφανή πλεονεκτήματα – ρίξτε μια ματιά για να το θυμηθείτε.

Όμως γιατί η ολοένα αυξανόμενη χρήση των αποσκευών καμπίνας αποτελεί πρόβλημα στην επιβίβαση, και μάλιστα επιδεινούμενο;

Γιατί περισσότεροι επιβάτες προτιμούν τις αποσκευές καμπίνας;

Οι επιβάτες των πτήσεων χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες: τους business travelers και τους υπόλοιπους, οι οποίοι μπορεί να ταξιδεύουν για αναψυχή, για κάποια προσωπική υπόθεση κλπ. Οι business travelers ταξιδεύουν αποκλειστικά για επαγγελματικό σκοπό και όλοι (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) χρησιμοποιούν αποσκευή καμπίνας για προφανείς λόγους: το ταξίδι διαρκεί λίγες ημέρες, δεν χάνουν χρόνο σε παράδοση και παραλαβή αποσκευών, και δεν έχουν το ρίσκο είτε να φτάσει η αποσκευή με άλλη πτήση εάν έχουν μετεπιβίβαση είτε ακόμη χειρότερα να χαθεί εντελώς.

Όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες κινούνται ανάλογα με τις ανάγκες του ταξιδιού τους. Μία οικογένεια που ταξιδεύει για διακοπές δύσκολα μπορεί να εξυπηρετηθεί με αποσκευές καμπίνας, πολλοί επιβάτες έχουν μία τάση να παίρνουν μαζί τους όλη τους την γκαρνταρόμπα είτε πάνε διακοπές είτε επισκέπτονται έναν φίλο για λίγες ημέρες κλπ. Πολλοί όμως που δεν ταξιδεύουν για δουλειά προτιμούν σαφώς μία αποσκευή καμπίνας, και ο λόγος δεν είναι τόσο η ευκολία όσο το κόστος.

Σχεδόν όλες οι εταιρείες πλέον έχουν δημιουργήσει κατηγορίες ναύλων στην τιμή των οποίων δεν περιλαμβάνεται αποσκευή προς παράδοση στο check in. Είναι τα γνωστά “hand baggage only fares” που θα δει κανείς σε ιστοσελίδες αεροπορικών και Online Travel Agents.  Η διαφορά στο κόστος δεν είναι καθόλου μικρή. Για να γίνει κατανοητό, ας δούμε δύο παραδείγματα πτήσεων μετ’επιστροφής με Aegean Airlines από Αθήνα, για Ρόδο και για Λονδίνο:

Αθήνα-Ρόδος: €116 χωρίς παράδοση αποσκευής, €140 αν προσθέσουμε αποσκευή στον φθηνό ναύλο, €156 με παραδοτέα αποσκευή

Αθήνα-Λονδίνο: €170 χωρίς παράδοση αποσκευής, €230 αν επιλέξουμε αποσκευή στον φθηνό ναύλο, €260 με παραδοτέα αποσκευή

Είναι φανερό ότι αν μπορούμε να ταξιδέψουμε μόνο με αποσκευή καμπίνας, γλιτώνουμε αρκετά χρήματα. Επομένως ο περισσότερος κόσμος έχει ένα πάρα πολύ ισχυρό κίνητρο για να επιλέξει μία carry on.

Γιατί είναι πρόβλημα οι πολλές αποσκευές καμπίνας;

Τα αεροσκάφη μπορούν να δεχτούν συγκεκριμένο αριθμό αποσκευών καμπίνας στα ντουλάπια πάνω από τις θέσεις, αρκετά μικρότερο από τον αριθμό επιβατών που μπορούν να μεταφέρουν. Ενδεικτικά, τα μεσαίου μεγέθους αεροσκάφη όπως πχ Airbus A320/321 και Boeing 737-700/800 μπορούν να μεταφέρουν από 140 μέχρι 185 επιβάτες, αλλά έχουν χώρο στην καμπίνα για μόλις 90-100 αποσκευές.

Με όλους τους business travelers αλλά και τους ολοένα και περισσότερους non-business ταξιδιώτες να επιλέγουν την αποσκευή καμπίνας για να γλιτώσουν αρκετά χρήματα, όλες οι πτήσεις που είναι σχεδόν ή πλήρως γεμάτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα χωρητικότητας αποσκευών καμπίνας. Από προσωπική εμπειρία, σε όλες τις πτήσεις που έχω κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό υπήρχε ανακοίνωση πριν την επιβίβαση για εθελοντική παράδοση χειραποσκευών, φυσικά χωρίς κόστος, ενώ αρκετές φορές το προσωπικό μάζευε αποσκευές σχεδόν με το ζόρι, πάντα χωρίς κόστος.

Όμως ποτέ δεν παραδίδουν αρκετοί επιβάτες εθελοντικά την αποσκευή τους στην πύλη. Ορισμένες φορές το προσωπικό ζυγίζει και μετράει τις αποσκευές με τη βοήθεια του ειδικού μεταλλικού πλαισίου, ώστε να έχουν την αιτιολογία να τις πάρουν. Προσωπικά δεν παραδίδω ποτέ εάν έχω ανταπόκριση σε άλλη πτήση, ενώ σπανίως δίνω την αποσκευή μου και μόνο εάν είναι πτήση επιστροφής στην Αθήνα.

Εάν το προσωπικό εδάφους δεν κάνει καλή προεργασία πριν την επιβίβαση, η κατάληξη είναι πάντοτε να επιβιβάζονται επιβάτες με αποσκευές τις οποίες δεν έχουν που να τοποθετήσουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στην αναχώρηση επειδή το πλήρωμα καμπίνας ψάχνει να βρει χώρο.

Τα προβλήματα που δημιουργούν οι επιβάτες

Δυστυχώς, πολλοί επιβάτες δεν κατανοούν τους κανόνες που διέπουν τις αποσκευές καμπίνας ή απλώς ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους. Μεταφέρουν περισσότερα από τα επιτρεπόμενα τεμάχια ή έχουν αποσκευές μεγαλύτερων διαστάσεων απ’ότι επιτρέπει η εταιρεία. Ακόμη χειρότερα δε, καταλαμβάνουν χώρο που θα έφτανε για 2 αποσκευές με παλτά, μπουφάν, τσάντες χειρός και άλλα παρόμοια που θα μπορούσαν να τα έχουν στα πόδια τους ή κάτω από το μπροστινό τους κάθισμα, με αποτέλεσμα να προσπαθεί το προσωπικό καμπίνας να στριμώξει αποσκευές και να μετακινεί αντικείμενα κλπ.

Κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει αρκετές φορές είναι μερικούς επιβάτες να τοποθετούν την αποσκευή τους στα ντουλάπια πάνω από την business class (όπου λόγω λιγότερων θέσεων υπάρχει περισσότερος χώρος) και να πηγαίνουν να κάθονται στην economy. Αυτό προσωπικά με εξοργίζει είτε ταξιδεύω εγώ business είτε όχι. Εάν το πλήρωμα καμπίνας είναι τυπικό επεμβαίνει άμεσα και μερικές φορές δεν λείπουν οι διαπληκτισμοί, ενώ άλλες φορές επιβάτες της business class ειδοποιούν το πλήρωμα να πράξει τα δέοντα.

Η λύση στο πρόβλημα

Όλα είναι στο χέρι των αεροπορικών εταιρειών. Αυτές διαθέτουν τους ναύλους χωρίς παράδοση αποσκευής, αυτές γνωρίζουν την χωρητικότητα των αεροσκαφών τους, αυτές εκτελούν τη διαδικασία της επιβίβασης. Δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς να εναρμονιστούν απόλυτα 150-200 άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, κοινωνικού υπόβαθρου, κουλτούρας κλπ. με κάποιο μαγικό τρόπο. Όσο οι εταιρείες δεν αναθεωρούν τους κανόνες των αποσκευών καμπίνας και κυρίως δεν διασφαλίζουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους, τόσο το πρόβλημα θα διαιωνίζετα και θα διογκώνεται.

Ο καλύτερος τρόπος που υπάρχει και έχω δει προσωπικά να λειτουργεί στην πράξη, είναι η κατηγοριοποίηση των επιβατών σε ομάδες επιβίβασης (boarding groups). Αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις πτήσεις στις στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη το έχω δει μόνο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (ίσως ισχύει και αλλού και δεν το γνωρίζω). Πρώτη ομάδα είναι πάντοτε η first/business class, και ακολουθούν οι υπόλοιπες. Η ομάδα επιβίβασης καθορίζεται από το elite status και τον ναύλο – προφανώς προηγούνται οι έχοντες υψηλό status και όσοι αγόρασαν ακριβότερο εισιτήριο. Το προσωπικό στην πύλη επιβίβασης ελέγχει το boarding pass ώστε να μην παρεισφρήσει κανείς πριν έρθει η σειρά του, ενώ όταν δεν υπάρχει άλλος χώρος για αποσκευές καμπίνας οι επιβάτες των τελευταίων ομάδων τις παραδίδουν υποχρεωτικά.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται και η ανάγκη σωστού ελέγχου των αποσκευών πριν την επιβίβαση, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα πολλών τεμαχίων ή περίεργων διαστάσεων. Θυμάμαι σε πτήση στις ΗΠΑ που είχα την carry on, το backpack και μία κοινή πλαστική τσάντα με δύο μεγαλούτσικα κουκλάκια δώρο για την κόρη μου, και με σταμάτησαν διότι ήταν 3 τεμάχια και επιτρέπονταν 2, οπότε στρίμωξα τα κουκλάκια στη βαλίτσα για να περάσω. Αν ο καθένας κουβαλάει και 2-3 τσάντες δεν θα μείνει χώρος ούτε για τις μισές αποσκευές.

Η φωτεινή εξαίρεση των εταιρειών χαμηλού κόστους

Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους (low cost) εμφανίζουν μακράν καλύτερες επιδόσεις από τις “κανονικές” (legacy) εταιρείες στον συγκεκριμένο τομέα, και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: (1) στο ότι τα πάντα κοστίζουν έξτρα, άρα και οι αποσκευές καμπίνας, και (2) στο ότι φροντίζουν οι διαδικασίες επιβίβασης να είναι όσο γίνεται πιο σύντομες ώστε το αεροσκάφος να είναι γρήγορα στον αέρα, εκεί όπου παράγει κέρδος.

Οι εταιρείες low cost δεν χαρίζονται ούτε στο θέμα του επιτρεπόμενου αριθμού χειραποσκευών, ούτε στην παραβίαση των διαστάσεων ή/και του βάρους, ούτε φυσικά επιτρέπουν περισσότερες από όσες μπορεί να φιλοξενήσει η καμπίνα. Επίσης εφαρμόζουν και αυτές ένα σύστημα ομάδων επιβίβασης όπου προηγούνται όσοι πλήρωσαν για να έχουν προτεραιότητα.

Επίλογος

Χωρίς κανόνες και κυρίως χωρίς την εφαρμογή τους, το πρόβλημα των πολλών χειραποσκευών θα διαιωνίζεται και θα μεγαλώνει. Δυστυχώς πολλοί επιβάτες συμπεριφέρονται λες και με το εισιτήριό τους δεν αγόρασαν μόνο τη θέση αλλά και το αεροπλάνο, ενώ και οι ίδιες οι εταιρείες είτε δεν κάνουν απολύτως τίποτε είτε καταφεύγουν σε εντελώς πρόχειρες λύσεις οι οποίες εν τέλει κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Οι “μεγάλες”, οι “κανονικές” αεροπορικές εταιρείες, ίσως θα έπρεπε να διδαχθούν ένα ή δύο πράγματα από τις εταιρείες χαμηλού κόστους, οι οποίες λειτουργούν πολύ αποδοτικότερα (κάτι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και θα αναλύσω σε μελλοντικό άρθρο).

Στο τέλος της ημέρας, από εμάς τους επιβάτες εξαρτάται κυρίως η ομαλή επιβίβαση χωρίς καθυστερήσεις και παρατράγουδα. Ας έχουμε τη στοιχειώδη αντίληψη ότι μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο με πολλούς άλλους και ας τηρούμε τους κανόνες.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s