Η British Airways θα εφαρμόσει την επιβίβαση των επιβατών κατά ομάδες από τις 12 Δεκεμβρίου

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, από τις 12 Δεκεμβρίου 2017 η British Airways θα εφαρμόσει το σύστημα επιβίβασης των επιβατών των πτήσεών της κατά ομάδες (group boarding). Εφόσον εφαρμοστεί σωστά, θα είναι πολύ θετικό.

Πως γίνεται η επιβίβαση έως τώρα

Υπάρχουν δύο σειρές: Priority για όσους ταξιδεύουν σε διακεκριμένη θέση (business ή first class) και όσους έχουν BA Gold ή Silver status ή ισοδύναμο από άλλη εταιρεία-μέλος της OneWorld, και General Boarding για όλους τους υπόλοιπους. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι η προτεραιότητα ελέγχεται και εφαρμόζεται.

Το νέο συστημα επιβίβασης κατά ομάδες

Πλέον η κάρτα επιβίβασης (boarding pass) θα περιλαμβάνει και την ομάδα επιβίβασης, ώστε να είναι σαφές προς τον επιβάτη πότε θα επιβιβαστεί. Η κατανομή των επιβατών σε ομάδες θα γίνεται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:

Για πτήσεις εντός Η.Β. και Ευρώπης
Group 1 – BA Gold ή ισοδύναμο OneWorld, Business Class (Club Europe)
Group 2 – BA Silver ή ισοδύναμο OneWorld
Group 3 – BA Bronze ή ισοδύναμο OneWorld
Group 4 – Economy Class (Euro Traveller)
Group 5 – Economy Class (Euro Traveller) με ναύλο μόνο με χειραποσκευή

Για μακρινές πτήσεις
Group 1 – BA Gold ή ισοδύναμο OneWorld, First Class
Group 2 – BA Silver κήαι ισοδύναμο OneWorld, Business Class (Club World)
Group 3 – BA Bronze ή ισοδύναμο OneWorld, Premium Economy (World Traveller Plus)
Group 4 & Group 5 – Economy Class (World Traveller) με διαχωρισμό βάσει ναύλου

Για την ανάθεση της ομάδας επιβίβασης αρκεί να ικανοποιείται ένα από τα κριτήρια.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όταν ξεκινά η επιβίβαση θα ανακοινώνονται μία προς μία οι ομάδες και τότε θα σπεύδουν οι επιβάτες, με σκοπό να αποφευχθεί η χαοτική κατάσταση που συνήθως επικρατεί με τον κόσμο να σχηματίζει μεγάλες ουρές. Αν και δεν υπάρχει σχετική αναφορά, οι επιβάτες που χρήζουν βοήθειας (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, οικογένειες με μικρά παιδιά κλπ.) λογικά θα εξακολουθούν να επιβιβάζονται πρώτοι απ’όλους.

flight_group_boarding

Παραδείγματα:

– Επιβάτης που ταξιδεύει από Αθήνα για Λονδίνο με εισιτήριο economy class (Euro Traveller όπως το ονομάζει η BA) σε ναύλο χωρίς αποσκευή, με Bronze elite status στο πρόγραμμα της BA, θα ενταχθεί στο Group 3 (λόγω του elite status). Αν δεν είχε Bronze status θα εντασσόταν στο Group 5.

– Επιβάτης που ταξιδεύει από Αθήνα για Λονδίνο με εισιτήριο economy class (Euro Traveller όπως το ονομάζει η BA) σε ναύλο που περιλαμβάνει αποσκευή, χωρίς κανένα elite status είτε στο πρόγραμμα της BA είτε σε πρόγραμμα άλλης εταιρείας-μέλους της OneWorld, θα ενταχθεί στο Group 4.

– Επιβάτης που ταξιδεύει από Λονδίνο για Μαϊάμι με εισιτήριο business class (Club World όπως το ονομάζει η BA), με Bronze elite status στο πρόγραμμα της BA, θα ενταχθεί στο Group 2 (λόγω του εισιτηρίου, όχι του elite status).

– Επιβάτης που ταξιδεύει από Αθήνα για Νέα Υόρκη μέσω Λονδίνου με εισιτήριο premium economy (World Traveller Plus όπως το ονομάζει η BA), χωρίς κανένα elite status είτε στο πρόγραμμα της BA είτε σε πρόγραμμα άλλης εταιρείας-μέλους της OneWorld, θα ενταχθεί στο Group 4 για την πτήση Αθήνα – Λονδίνο (διότι θα είναι σε economy) και στο Group 3 για την πτήση Λονδίνο – Νέα Υόρκη.

Κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί είναι τι θα ισχύει για την επιβίβαση μικτών ομάδων, πχ ενός ζευγαριού ή μίας οικογένειας όπου μόνο ένας έχει κάποιο elite status. Η λογική λέει ότι θα επιβιβάζονται όλοι με την ομάδα αυτού που έχει το status, όπως άλλωστε ισχύει και τώρα, έστω και άτυπα. Για παράδειγμα, ένα μέλος με Gold status που ταξιδεύει σε economy class θα ενταχθεί στο Group 1 και θα πρέπει να μπορούν να επιβιβαστούν μαζί του και ο/η σύζυγος και τα παιδιά.

Θα έχει θετικό αποτέλεσμα;

Θα έχει, εφόσον εφαρμοστεί πιστά από το προσωπικό εδάφους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Οι περισσότεροι επιβάτες – κυρίως οι λιγότερο τακτικοί – λειτουργούν από ένστικτο και απλώς στήνονται στην ουρά, ενώ κάποιοι λίγοι πονηροί προσπαθούν πάντοτε να επιβιβαστούν πρώτοι και ας μην το δικαιούνται. Οι τακτικοί επιβάτες κατά κανόνα έχουν κάποιο elite status και φυσικά είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι σε ότι αφορά την επιβίβαση.

Ένα άλλο καλό που μπορεί να προκύψει με την πιστή εφαρμογή του νέου τρόπου επιβίβασης είναι ο έλεγχος του αριθμού των αποσκευών καμπίνας που θα μπορούν να μπουν. Μπορείτε να διαβάσετε το πρόσφατο άρθρο σχετικά με το πρόβλημα των αποσκευών καμπίνας όπου γίνεται και συγκεκριμένη αναφορά στο σύστημα επιβίβασης κατά ομάδες.

Προσωπικά εκτιμώ ότι το σύστημα αυτό θα λειτουργήσει σωστά, και εύχομαι να το δούμε να εφαρμόζεται και από τις υπόλοιπες εταιρείες ώστε να εκλείψει επιτέλους το φαινόμενο του χάους που πολύ συχνά βλέπουμε σχεδόν σε όλες τις πτήσεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s