(Mini) Flight review: British Airways Airbus A321 Business Class from Dublin to London Heathrow

Ταξιδεύω κάθε εβδομάδα για επαγγελματικούς λόγους στο μακρινό Δουβλίνο, κυρίως με British Airways και πάντοτε μέσω London Heathrow. Μερικά από τα εισιτήρια που αγόρασα ήταν business class, είτε διότι η economy ήταν ήδη πολύ ακριβή είτε διότι η business class ήταν αρκετά προσιτή. Το σκέλος Λονδίνο-Δουβλίνο και τούμπαλιν είναι πολύ μικρό σε διάρκεια, συνήθως λιγότερο από 1 ώρα, οπότε η economy αρκεί και με το παραπάνω, αλλά έχοντας όλο το ταξίδι σε business κερδίζω τουλάχιστον περισσότερα μίλια και πολύ χρήσιμα status points.

Σε μερικές από τις πτήσεις Δουβλίνο-Λονδίνο είχα την τύχη να ταξιδέψω με κάποιο από τα 5 Airbus A321 τα οποία προέρχονται από την απορρόφηση της πάλαι ποτέ BMI (British Midlands International) από την British Airways το 2012. Το πολύ ενδιαφέρον σε αυτά τα αεροσκάφη είναι οι θέσεις στην business class, οι οποίες τολμώ να πω ότι είναι ανώτερες και από την international business class της BA (την γνωστή ως Club World) στα μεγάλα αεροσκάφη. Οι θέσεις αυτές είχαν ήδη παραγγελθεί από την BMI και ως εκ τούτου εγκαταστάθηκαν μετά την απορρόφηση.

Η καμπίνα

Η καμπίνα της business class είναι πραγματικά ξεχωριστή από την economy. Δεν υπάρχει μετακινούμενο διαχωριστικό όπως στα συνηθισμένα εντός Ευρώπης δρομολόγια, διότι οι θέσεις είναι εντελώς διαφορετικές:

BA_A321_xBMI - Business Cabin Overview

Οι θέσεις

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα από το SeatGuru, υπάρχουν 23 θέσεις σε 8 σειρές, σε διάταξη 1-2 ή 2-1 ανά σειρά με τη σειρά 7 να έχει μία θέση σε κάθε πλευρά:

BA_A321_xBMI - Seat Plan

Οι μονές θέσεις είναι οι καλύτερες, αποκαλούνται δε “throne seats” διότι έχουν επιφάνειες και από τις δύο πλευρές και είναι φυσικά οι πιο “πριβέ”:

BA_A321_xBMI - Single Seat

Οι θέσεις είναι αρκετά άνετες, φαρδιές, και γίνονται πλήρως επίπεδες για άνετο ύπνο. Ο χώρος μπροστά για τα πόδια είναι φυσικά υπέρ αρκετός:

BA_A321_xBMI - Leg Room 2

Στη δεξιά πλευρά υπάρχει ένα panel για τον χειρισμό της θέσης:

BA_A321_xBMI - Seat Panel

Στην αριστερή πλευρά κάτω από ένα κάλυμμα υπάρχει το χειριστήριο του συστήματος διασκέδασης και πληροφοριών, και στο πλάϊ οι υποδοχές για ρεύμα και ακουστικά:

ba_a321_xbmi-entertainment-system-control.jpg

BA_A321_xBMI - Power Ports 2

Το ίδιο το σύστημα διασκέδασης δεν προσφέρει και πολλά, άλλωστε νομίζω ότι έχει λήξει η άδεια χρήσης του περιεχομένου και μάλλον γι’αυτό δεν κατάφερα να το λειτουργήσω. Είναι αρκετά αργό στην απόκριση και η οθόνη του είναι μέτριας ποιότητας, όπως φαίνεται εδώ με την προβολή του βίντεο ασφαλείας:

BA_A321_xBMI - Safety Video

Το σέρβις

Για μία τόσο μικρή πτήση οι προσδοκίες είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλές. Ο χρόνος μόλις που επαρκεί για να σερβίρουν ένα σνακ όπως αυτό για παράδειγμα:

BA_A321_xBMI - Afternoon Snack

Θα το χαρακτήριζα μάλλον αδιάφορο, αλλά για τόσο μικρή απόσταση δεν έχει σημασία.

Σε ποιά δρομολόγια μπορεί κανείς να βρει αυτά τα αεροσκάφη

Τα αεροσκάφη αυτά έχουν έδρα το Heathrow, και συνήθως πάνε στον οποιο προορισμό και επιστρέφουν επιτόπου. Απ’ότι έχω δει, χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά για Μάντσεστερ, Δουβλίνο, Γενεύη, Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ, Μόναχο, Κοπεγχάγη, Νίκαια, Αμμάν, Βηρυτό, Τελ Αβίβ και Μόσχα. Κάποια στιγμή πριν 1 ή 2 χρόνια είχα πετύχει ένα τέτοιο για Αθήνα (δυστυχώς ήμουν σε economy). Πάντως δεν είναι γνωστά συγκεκριμένα δρομολόγια ώστε να μπορεί να επιλέξει κανείς τις πτήσεις.

Επίλογος

Αν και δεν είχα τη δυνατότητα να ευχαριστηθώ τη θέση για μεγαλύτερη πτήση, μπορώ να πω ότι, αν και κάπως παλιά, είναι εξαιρετική και σίγουρα καλύτερη από την κάτω του μετρίου business class που συναντά κανείς στα μεγάλα αεροσκάφη της ΒΑ. Εκτιμώ ότι σταδιακά θα αποσυρθεί (ήδη σε 2 από τα αρχικά 7 αεροσκάφη τις έχουν αφαιρέσει) διότι δεν είναι στη φιλοσοφία της εταιρείας να προσφέρει τέτοιο προϊόν εντός Ευρώπης.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s