(Mini) Flight review: British Airways Boeing 767-300 Business Class from Athens to London Heathrow

Στα πλαίσια των εβδομαδιαίων μετακινήσεών μου από Αθήνα προς Δουβλίνο και πίσω, έχω την ευκαιρία να ταξιδεύω κάθε Κυριακή βράδυ προς Λονδίνο με ένα από τα ελάχιστα wide body μοντέλα αεροσκαφών τα οποία εκτελούν τακτικές και προγραμματισμένες πτήσεις εντός Ευρώπης: το Boeing 767-300 της British Airways. Όταν κανείς ταξιδεύει αρκετά έως πολύ συχνά στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο συνηθίζει στην εικόνα των μεσαίων αεροσκαφών, οπότε ένα “μεγάλο” προκαλεί πάντοτε μια διαφορετική αίσθηση.

Εν όψει της οριστικής απόσυρσης αυτών των αεροσκαφών από τον στόλο της ΒΑ εντός του 2018, θέλησα να κάνω ένα mini flight review για ένα παλιό αλλά εξαιρετικό και πάντοτε αξιόποστο “σκαρί”, όσο έχω την ευκαιρία να το συναντώ ακόμα στα ταξίδια μου.

Λίγα λόγια για το αεροσκάφος

Το 767 είναι το πρώτο δικινητήριο wide body αεροσκάφος της Boeing, το οποίο ξεκίνησε να εκτελεί πτήσεις το 1982 για την United Airlines. Υπήρξαν 3 εκδόσεις: 767-200, 767-300 και 767-400ER (Extended Range), με δυνατότητες μεταφοράς 181 έως 375 επιβατών και εμβέλειας 3850 έως 6385 ναυτικών μιλίων, ανάλογα με τη διαμόρφωση. Το 1985 ήταν το πρώτο δικινητήριο αεροσκάφος που πιστοποιήθηκε για μεγάλες πτήσεις πάνω από θάλασσα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να εκτελεί υπερατλαντικές πτήσεις (σε αρκετές από τις οποίες το βλέπουμε ακόμη και σήμερα). Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ο σχεδιασμός του έγινε παράλληλα με το Boeing 757 το οποίο είναι μεσαίου μεγέθους narrow body με αποτέλεσμα οι δύο τύποι να μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά όπως το όμοιο cockpit, δίνοντας τη δυνατότητα πιστοποίησης των χειριστών ταυτόχρονα και στα δύο.

Η British Airways είχε συνολικά 21 Boeing 767-300, εκ των οποίων τα 14 έχουν ήδη αποσυρθεί μεταξύ 2013 και 2016 (αυτά με τη διαμόρφωση για μεγάλες πτήσεις). Πλέον στο στόλο έχουν απομείνει τα 7 αεροσκάφη με διαμόρφωση για μικρές και μεσαίες πτήσεις. Οι προορισμοί που εξυπηρετούνται τακτικά από το Heathrow με 767 είναι η Αθήνα, το Άμστερνταμ, η Λάρνακα, η Μαδρίτη, η Στοκχόλμη, η Φρανκφούρτη, η Κωνσταντινούπολη και η Ρώμη, ενώ συναντάται και σε εσωτερικές πτήσεις για Εδιμβούργο και Γλασκώβη. Η απόσυρση των 7 αεροσκαφών έχει προγραμματιστεί να γίνει μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2018.

IMG_0119

Η πτήση από Αθήνα προς Λονδίνο που εξυπηρετείται σταθερά με 767-300 είναι η BA633 με αναχώρηση κάθε απόγευμα στις 18:35 στο χειμερινό πρόγραμμα (Νοέμβριος-Μάρτιος) και στις 20:00 στο θερινό πρόγραμμα (Απρίλιος-Οκτώβριος). Η εισερχόμενη από Heathrow είναι η BA632. Το αεροσκάφος της κεντρικής φωτογραφίας καταχωρημένο ως G-BNWZ είναι αυτό με το οποίο ταξίδεψα την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, και θα αποσυρθεί τον Νοέμβριο του 2018. Αλλά ας προχωρήσουμε στο review.

Η καμπίνα

Το 767 είναι wide body και ως εκ τούτου διαθέτει 3 σειρές καθισμάτων με 2 διαδρόμους. Στο μπροστινό μέρος βρίσκεται η business class η οποία είναι αυτόνομη (χωρίς μετακινούμενο διαχωριστικό) και διαθέτει 50 θέσεις σε διαμόρφωση 2-2-2, με την economy να διαθέτει 194 θέσεις σε διαμόρφωση 2-3-2. Σύμφωνα με την BA υπάρχει η δυνατότητα χρήσης επιπλέον θέσεων ως business class.

Κατά την είσοδο στο αεροσκάφος, δύο μέλη του πληρώματος καμπίνας ρωτάνε τους επιβάτες για τη θέση στην οποία κάθονται, ώστε να τους κατευθύνουν στον σωστό διάδρομο και να αποφύγουν καθυστερήσεις στην επιβίβαση:

IMG_0122

Η business class είναι η πρώτη που βλέπει κανείς, δεδομένου ότι η είσοδος στην αναχώρηση από Αθήνα γίνεται από την πρώτη πόρτα:

IMG_0123

Τα ντουλάπια αποσκευών πάνω από τις μεσαίες θέσεις δεν μπορούν να δεχτούν αποσκευές μεγέθους καμπίνας, διότι είναι αρκετά μικρά. Πάντως υπάρχει αρκετός χώρος για όλους.

Οι θέσεις είναι φαρδιές, με αρκετό χώρο για τα πόδια και πολύ καλή ανάκλιση και είναι πολύ αναπαυτικές. Στη μεσαία σειρά υπάρχει χώρος ανάμεσα στις δύο θέσεις, ενώ στις ακριανές σειρές οι θέσεις είναι απλά δίπλα-δίπλα, με αποτέλεσμα οι μεσαίες να είναι μακράν οι καλύτερες (εκτός εάν κανείς θέλει οπωσδήποτε παράθυρο). Υπάρχει και αναδιπλούμενο τραπεζάκι στη μέση το οποίο εξυπηρετεί θαυμάσια τους δύο επιβάτες ένθεν κι ένθεν

IMG_0129

Το σύστημα διασκέδασης είναι παλαιού τύπου, με σταθερές οθόνες στην οροφή και στα bulkheads, και παρέχονται ακουστικά για παρακολούθηση της ταινίας που παρέχεται κάθε φορά (στα 3 τελευταία ταξίδια παίζουν το “Εγώ ο Απαισιότατος 3”):

IMG_0131IMG_0141IMG_0140

Δυστυχώς δεν παρέχονται πρίζες για φόρτιση συσκευών.

Το μπάνιο είναι μικρό, τυπικό, με μία καθαρά βρετανική ιδιαιτερότητα:

IMG_0146

Υπάρχουν δύο μοχλοί για νερό: ζεστό και κρύο. Εάν θέλεις να ρυθμίσεις κάτι ενδιάμεσο, καλή τύχη. Εντελώς βρετανικό…

Το σέρβις

Δεδομένης της διάρκειας της συγκεκριμένης πτήσης (συνήθως 3 ώρες και 30 λεπτά) το σέρβις είναι σημαντική παράμετρος της όλης εικόνας. Το πλήρωμα καμπίνας είναι έμπειρο – προφανώς οι νεότεροι δεν ανατίθενται σε αυτό το αεροσκάφος διότι δεν έχουν την εκπαίδευση για τον συγκεκριμένο τύπο και δεν πρόκειται να το κάνουν εφόσον είναι προς απόσυρση – με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση να είναι αρκετά υψηλού επιπέδου. Ξεκινούν προσφέροντας λίγα κάσιους και ποτό της αρεσκείας του επιβάτη – εγώ πάντοτε επιλέγω χυμό τομάτας με πάγο, λεμόνι και Worcestershire Sauce:

IMG_0136

Λίγη ώρα μετά ξεκινά το σερβίρισμα του δείπνου, το οποίο γίνεται σε δίσκο όπου υπάρχουν το εκάστοτε ορεκτικό, ένα μικρό πιάτο με blue cheese, chatney και μπισκότα βρώμης (πιο βρετανικό δεν γίνεται) και το επιδόρπιο, ενώ προσφέρονται ζεστά ψωμάκια. Στην πτήση αυτή το ορεκτικό ήταν καπνιστό στήθος πάπιας συνοδεία λίγης σαλάτας, και το επιδόρπιο κάποια εκδοχή της πάβλοβας:

IMG_0139

Είναι νόστιμο πιάτο, ό,τι πρέπει για ορεκτικό.

Λίγο μετά σερβίρεται το κυρίως πιάτο, το οποίο είναι επιλογή μεταξύ κοτόπουλου και ψαριού. Προτίμησα το κοτόπουλο, το οποίο σερβιρίστηκε στον ίδιο δίσκο σε άλλο πιάτο φυσικά αφού απομακρύνθηκε το πιάτο του ορεκτικού:

IMG_0143

Η εμφάνισή του δεν προδιαθέτει και πολύ θετικά αλλά είναι ικανοποιητικό. Περιλαμβάνει chicken tikka, ρύζι με σαφράν και μπρόκολο με μία πράσινη σάλτσα. Η εκδοχή της πάβλοβας είναι επίσης αρκετά ενδιαφέρουσα. Γενικά είναι κάπου στο μέσο όρο από πλευράς ποιότητας, ούτε χάλια ούτε υπέροχο. Τρώγεται.

Η συνολική εμπειρία του ταξιδιού

Για τις 3:30 ώρες της πτήσης αυτής η συγκεκριμένη business class αξίζει αρκετά, κυρίως λόγω της άνεσης που παρέχει. Τα καθίσματα είναι αναπαυτικά, το σέρβις πολύ καλό και η αίσθηση της μεγαλύτερης καμπίνας κάνει το ταξίδι λίγο πιο άνετο. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπαμε περισσότερα τέτοια αεροσκάφη σε πτήσεις εντός Ευρώπης, όμως οι εταιρείες πλέον εντάσσουν στους στόλους τους τα νεά και πολύ οικονομικότερα μοντέλα.

Έχω ταξιδέψει στο παρελθον και στην οικονομική θέση του συγκεκριμένου αεροσκάφους και τη βρήκα επίσης πολύ καλή. Δυστυχώς η ΒΑ δεν παρέχει πλέον φαγητό και ποτό στην economy, αλλά μπορεί κανείς να αγοράσει κάτι. Εάν προγραμματίζετε κάποιο ταξίδι προς ή από το Heathrow με British Airways, σκεφτείτε την περίπτωση να επιλέξετε (εάν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει) μία πτήση με το συγκεκριμένο αεροσκάφος πριν το αποσύρουν οριστικά σε ένα χρόνο από τώρα. Είναι και λίγο πιο γρήγορο από τα μεσαίου μεγέθους Airbus A320 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s