Aegean Airlines: αναζήτηση και εξαργύρωση μιλίων σε πτήσεις Star Alliance απ’ευθείας από την ιστοσελίδα

Η Aegean Airlines ανακοίνωσε ότι έδωσε (επιτέλους) τη δυνατότητα στα μέλη του προγράμματος τακτικών επιβατών Miles+Bonus να εξαργυρώνουν τα μίλια τους σε πτήσεις με εταιρείες-μέλη της Star Alliance απ’ευθείας από την ιστοσελίδα, χωρίς (αλλά όχι πάντα) την ανάγκη του τηλεφωνικού κέντρου.

Τι ίσχυε πριν

Πριν δοθεί η δυνατότητα αυτή, ο μοναδικός τρόπος εξαργύρωσης των μιλίων του Miles+Bonus σε πτήσεις εταιρειών της Star Alliance (εκτός της Aegean) ήταν μέσω του – πολύ εξυπηρετικού – τηλεφωνικού κέντρου της Aegean Airlines. Ο τρόπος αυτός είχε δύο σημαντικά μεινονεκτήματα: έπρεπε ο ενδιαφερόμενος να αναζητήσει εκ των προτέρων τη διαθεσιμότητα, εάν δεν ήθελε να το αφήσει στον/στην εκπρόσωπο της Aegean, και πλήρωνε €20 αμοιβή πέραν των όποιων άλλων χρεώσεων.

Η αναζήτηση των διαθέσιμων θέσεων προς εξαργύρωση μπορούσε να γίνει έτσι κι αλλιώς από τα προγράμματα τακτικών επιβατών της United Airlines και της All Nippon Airlines, καθώς και με χρήση του ExpertFlyer το οποίο όμως απαιτεί συνδρομή – δείτε εδώ τη διαδικασία που εφάρμοσα για να βρω εξαργύρωση σε first class σε πτήση της Lufthansa. Πλέον, η διαδικασία διευκολύνεται πάρα πολύ για όσες/όσους δεν θέλουν να ψάχνουν μέσω άλλων εταιρειών, ενώ η κράτηση είναι εφικτή online οπότε γλιτώνει κανείς τα €20.

Αναζήτηση θέσεων εξαργύρωσης

Το διάγραμμα για τα απαιτούμενα μίλια εξαργύρωσης για πτήσεις μετ’επιστροφής είναι το εξής – για μία διαδρομή είναι τα μισά:

00_aegean_star_alliance_award_chart

Κάθε διαδρομή μπορεί να περιλαμβάνει έως μία μετεπιβίβαση.

Με την είσοδο στη σελίδα του προγράμματος Miles+Bonus, μπορεί να δει κανείς την επιλογή για εξαργύρωση μιλίων:

01_aegean_spend_miles

Ας δούμε ένα παράδειγμα για πτήση μετ’επιστροφής από Φρανκφούρτη προς Στοκχόλμη:

02_aegean_spend_miles_flight_selection_fra_arn

Μια επιλογή που λείπει εδώ είναι η κατηγορία θέσης, ώστε αν κανείς αναζητά πχ μόνο business ή first class να μπορεί να δει διαθεσιμότητα μόνο για αυτές. Χωρίς τέτοια επιλογή, εμφανίζονται όλες οι ημέρες με διαθεσιμότητα ανεξάρτητα από την κατηγορία θέσης και τα αναγραφόμενα μίλια είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται, ανάλογα με την κατηγορία θέσης:

03_aegean_spend_miles_availability_outbound04_aegean_spend_miles_availability_inbound

Βλέπουμε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα και στις δύο ημερομηνίες, και από τον αρθμό των μιλίων καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον σε economy αλλά μπορεί και σε business. Η επιλογή των πτήσεων γίνεται στην επόμενη οθόνη, όπου βλέπουμε διαθεσιμότητα τόσο σε economy όσο και σε business class:

06_aegean_spend_miles_selection_outbound07_aegean_spend_miles_selection_inbound

Εάν θέλουμε να αποκλείσουμε πτήσεις με μετεπιβίβαση, πατώντας πάνω δεξιά στο δρομολόγιο εμφανίζεται η επιλογή να βλέπουμε μόνο απ’ευθείας πτήσεις, όπως επίσης και να αλλάξουμε και άλλες παραμέτρους της αναζήτησης:

05_aegean_spend_miles_filter_direct

Οι φόροι και λοιπές χρεώσεις εξαρτώνται πάντοτε από τις εταιρείες που εκτελούν τις πτήσεις.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μετεπιβίβαση, μπορεί να μην είναι διαθέσιμη η ίδια κατηγορία θέσης και στα δύο σκέλη. Στην περίπτωση αυτή, για κάθε σκέλος απαιτούνται τα αντίστοιχα μίλια. Ας δούμε ένα παράδειγμα όπου αναζητούμε θέσεις εξαργύρωσης από Αθήνα για Λισαβόνα:

12_aegean_spend_miles_selection_outbound_two_awards

Η συγκεκριμένη επιλογή που φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα απαιτεί 40000 μίλια – 15000 για το σκέλος Αθήνα-Ζυρίχη σε economy και 30000 μίλια για το σκέλος Ζυρίχη-Λισαβόνα σε business.

Απ’όσο μπόρεσα να δω, οι διαθεσιμότητες που “διαβάζει” το σύστημα είναι οι ίδιες που θα βρει κανείς και στα άλλα προγράμματα – United, ANA κλπ. Αναζήτησα μία δύσκολη εξαργύρωση, από Φρανκφούρτη προς Νέα Υόρκη σε Lufthansa first class, την οποία πράγματι βρήκα. Βέβαια πρέπει κανείς να δει μία μία τις ημέρες διότι, όπως εξηγήθηκε και πιο πάνω, δεν είναι φανερό από την πρώτη οθόνη ποιές κατηγορίες θέσεων είναι διαθέσιμες. Στο παράδειγμα αυτό, αρκετές ημέρες δίνουν τουλάχιστον economy (30000 μίλια) ενώ κάποιες άλλες δίνουν τουλάχιστον business (45000 μίλια):

16_aegean_spend_miles_availability_outbound17_aegean_spend_miles_selection_outbound

Οι περιπτώσεις που δεν καλύπτει

Δεν είναι δυνατή η αναζήτηση πτήσεων με μετεπιβίβαση εάν το ένα σκέλος εκτελείται από Aegean ή Olympaic Air και το άλλο από εταιρεία-μέλος της Star Alliance. Σε τέτοιες περιπτώσεις το σύστημα θα αναζητήσει μόνο πτήσεις που εκτελούνται από Aegean ή/και Olympaic Air. Για παράδειγμα, εάν αναζητήσω πτήσεις από Ηράκλειο προς Δουβλίνο προφανώς μέσω Αθήνας, το σύστημα με ενημερώνει σχετικά:

14_aegean_spend_miles_flight_selection_her_dub

Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται η βοήθεια του τηλεφωνικού κέντρου.

Επίσης, απ’ότι διαπίστωσα δεν είναι εφικτή η αναζήτηση πιο πολύπλοκων δρομολογίων στην επιλογή “More options”. Έβαλα για παράδειγμα δύο πτήσεις για τις οποίες έλεγξα από πριν ότι έχουν διαθεσιμότητα εξαργύρωσης τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά όταν τις ζητάω σαν συνδυασμό δεν τις δίνει:

19_aegean_spend_miles_flight_selection_fra_mad_bcn_muc_error

Ίσως δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο το κομμάτι αυτό. Δεν είναι όμως τόσο σημαντικό, διότι έτσι κι αλλιώς η σωστή αναζήτηση θέσεων εξαργύρωσης ακόμη και για πολύπλοκα δρομολόγια πρέπει να γίνεται ανά διαδρομή.

Επίλογος

Επιτέλους, τα μέλη του Miles+Bonus απέκτησαν ένα ακόμη εργαλείο για αναζήτηση αλλά κυρίως για άμεση εξαργύρωση και αγορά του εισιτηρίου. Το εργαλείο δεν είναι τέλειο, με σημαντικότερη έλλειψη το συνδυασμό πτήσεων Aegean/Olympic και Star Alliance όπου αυτό απαιτείται. Χρήσιμη θα ήταν και η επιλογή κατηγορίας θέσης στην αρχική οθόνη. Ας ελπίσουμε αυτά να προστεθούν/διορθωθούν στο μέλλον.

Ευχαριστώ πολύ τους φίλους της σελίδας Αλέξανδρο Μπ. και Καλλισθένη Σ. που μου το επεσήμαναν χτες με μηνύματα και σχόλια. Σήμερα ήρθε και το επίσημο ενημερωτικό από την Aegean.

Καλές αναζητήσεις και – προπάντων – εξαργυρώσεις!

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s