Flight review: Aegean Airlines Airbus A321 Business Class from London Heathrow to Athens (and back)

Οι εβδομαδιαίες μετακινήσεις μου προς και από το Δουβλίνο γίνονται πάντα μέσω Λονδίνου, και μια και στις 24 Νοεμβρίου ξεκίνησε ο νέος ετήσιος κύκλος μου για το πρόγραμμα Miles+Bonus σκέφτηκα να κλείσω δύο ταξίδια Αθήνα-Λονδίνο με την Aegean Airlines ώστε να καλύψω σχετικά γρήγορα μέρος των απαιτήσεων της ανανέωσης του Gold status. Και τα 2 ταξίδια έγιναν σε business class με αγορά σε αυτό τον ναύλο (δηλαδή όχι από αναβάθμιση) και σκέφτηκα να καταγράψω την εμπειρία και να τη μοιραστώ σε μορφή flight review.

Η αγορά των εισιτηρίων

Η αναζήτηση έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου για πτήσεις στις αρχές Δεκεμβρίου, και οι τιμές που έβρισκα για το δρομολόγιο Αθήνα-Λονδίνο και πίσω ήταν πάνω από €600 σε economy. Δυστυχώς δεν υπήρχε ευελιξία στις ημερομηνίες, σκέφτηκα όμως να αναζητήσω το αντίστροφο δρομολόγιο – έχω γράψει σχετικά για αυτό το κόλπο σε αυτό το άρθρο. Τα εισιτήρια με εκκίνηση το Λονδίνο αντί της Αθήνας όχι μόνο ήταν πολύ φθηνότερα σε economy, αλλά πέτυχα και ένα promotion της Aegean όπου η business class ήταν σε εξαιρετικά προσιτή τιμή: 357,60 λίρες Αγγλίας, οι οποίες με την τότε ισοτιμία μεταφράστηκαν σε κάτι λιγότερο από €400 ανά ταξίδι μετ’επιστροφής. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η συνηθισμένη χαμηλότερη τιμή σε business class είναι περίπου €500 για εκκίνηση από Λονδίνο και πάνω από €600 για εκκίνηση από Αθήνα. Εν πάση περιπτώσει, για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες η τιμή ήταν εξαιρετική.

Με τα δύο αυτά ταξίδια σε paid business class κάλυψα σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις της ανανέωσης του Gold status: τις απαιτούμενες 4 πτήσεις με Aegean καθώς και τα 8972 από τα απαιτούμενα 12000 μίλια αναβάθμισης. Επιπλέον, κέρδισα 10768 μίλια εξαργύρωσης αλλά και σχεδόν 6400 πόντους στο πρόγραμμα Bonus της Alpha Bank, διότι χρησιμοποίησα την πιστωτική κάρτα Bonus Premium American Express η οποία για τους μεγάλους συνεργάτες του προγράμματος – μεταξύ των οποίων και η Aegean Airlines – αποδίδει 8 πόντους ανά €1 αγορών. Οι 6400 αυτοί πόντοι μεταφέρθηκαν στην Aegean Bonus Visa της Alpha Bank και από εκεί μετατράπηκαν σε μίλια εξαργύρωσης.

Οι πτήσεις

Το δρομολόγιο Αθήνα-Λονδίνο καλύπτεται από την Aegean Airlines με 3 ημερήσιες πτήσεις. Η εταιρεία δεν σταθμεύει αεροσκάφη εκτός Ελλάδας, επομένως κάθε πτήση που φτάνει στο Λονδίνο επιστρέφει την ίδια ημέρα. Η τελευταία αναχώρηση από Αθήνα είναι στις 19:10 με άφιξη στο Λονδίνο στις 21:15 τοπική ώρα, και η αναχώρηση είναι 1 ώρα μετά στις 22:15 με άφιξη στην Αθήνα στις 3:50 τα ξημερώματα της επομένης.

Με συνολική διάρκεια μεταξύ 3,5 και 4 ωρών (από πύλη σε πύλη, όπως πάντοτε υπολογίζεται) είναι από τις μεγαλύτερες πτήσεις του δικτύου της Aegean. Μπορεί μεν τα καθίσματα – το λεγόμενο και “hard product” – να είναι όμοια σε business και economy, αλλά σε σχετικά μεγάλες πτήσεις μετράει πολύ και το σέρβις – το λεγόμενο και “soft product”. Ας περάσουμε όμως στις λεπτομέρειες.

Τα lounges σε Αθήνα και Heathrow

Στην Αθήνα οι πτήσεις για Λονδίνο αναχωρούν από τις πύλες Α, οι οποίες εξυπηρετούν αποκλειστικά πτήσεις προς χώρες εκτός της Ζώνης Σένγκεν. Το lounge της Swissport έχει κλείσει (μάλλον για ανακατασκευή) και οι επιβάτες της Aegean που ταξιδεύουν σε business class ή είναι κάτοχοι Miles+Bonus Gold ή άλλης Star Alliance Gold χρησιμοποιούν το lounge “Αριστοτέλης Ωνάσης” το οποίο είναι μάλλον μέτριο, με μικρούς χώρους και συνήθως πολύ κόσμο διότι εξυπηρετεί πολλές εταιρείες.

Στο Terminal 2 του Heathrow η προφανής επιλογή (λόγω εγγύτητας με τις πύλες αναχώρησης Α) είναι το lounge της Lufthansa, αλλά εάν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χρόνος αξίζει να επισκεφθεί κανείς το SilverKris Lounge της Singapore Airlines ή το United Club της United Airlines ή ακόμη και το Maple Leaf Lounge της Air Canada:

Και τα 4 απαιτούν είτε εισιτήριο business class είτε Star Alliance Gold status. Λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν όλα τα lounges στο Terminal 2 του Heathrow, θα ακολουθήσει παρουσίαση σε χωριστό άρθρο.

Η επιβίβαση

Τόσο στο Terminal 2 του αεροδρομίου Heathrow όσο και στο αεροδρόμιο της Αθήνας, η επιβίβαση ακολουθεί το τυπικό μοτίβο: πρώτα όσοι χρειάζονται βοήθεια (οικογένειες με μικρά παιδιά, επιβάτες με κινητικά προβλήματα), κατόπιν επιβάτες business class καθώς και επιβάτες με Miles+Bonus Gold status ή άλλο Star Alliance Gold status, και εν συνεχεία οι υπόλοιποι επιβάτες σε δύο ομάδες επιβίβασης. Οι κάτοχοι Miles+Bonus Gold είναι αρκετοί έως πολλοί, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ένας μικρός συνωστισμός κατά την επιβίβασή τους.

Κάτι που μου έκανε μάλλον αρνητική εντύπωση στο Heathrow είναι ο τρόπος με τον οποίο το προσωπικό εδάφους διαχειρίζεται τη φάση της προεπιβίβασης. Παρατήρησα ότι είναι αρκετά – ας μου επιτραπεί η έκφραση – “επιθετικοί” όταν πρόκειται να ελέγξουν τις χειραποσκευές. Κάτι που επίσης μου έκανε εντύπωση είναι ότι μόνο εκεί (στο Heathrow) άκουσα να ενημερώνουν ότι εκτός από την αποσκευή καμπίνας (η οποία προφανώς πρέπει να είναι εντός των ορίων διαστάσων και βάρους) επιτρέπουν “και ένα πολύ μικρό προσωπικό αντικείμενο” – επί λέξει: “a very small personal item”. Τι θα πει “πολύ μικρό”; Ποιός και με ποιό τρόπο αποφασίζει εάν κάτι είναι αρκετά μικρό ή μεγάλο; Πάντως ο κανονισμός της εταιρείας είναι σαφής ως προς αυτό:

aegean_cabin_luggage_rules

Το δικό μου backpack δείχνει κάπως μεγάλο αλλά σίγουρα χωράει κάτω από το μπροστινό κάθισμα, επομένως πολύ θα ήθελα (ή μάλλον, δεν θα ήθελα…) να μου έλεγαν ότι δεν μπορώ να το πάρω μαζί μου διότι δεν είναι “πολύ μικρό”. Τέλος πάντων, μόνο εκεί έχω συναντήσει αυτά τα μάλλον παράξενα…

Το αεροσκάφος, η καμπίνα και οι θέσεις

Η Aegean χρησιμοποιεί Airbus Α321 στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, μέγιστης χωρητικότητας 201 θέσεων. Η business class χωρίζεται από την economy με μετακινούμενο διαχωριστικό και ο συνολικός αριθμός των επιβατών διαμορφώνεται ανάλογα με το πόσες θέσεις θα διαμορφωθούν σε business.

Τα καθίσματα της Aegean Airlines δεν είναι τα αναπαυτικότερα σε αυτή την κατηγορία αεροσκαφών, προσωπικά βρίσκω την επένδυση μάλλον σκληρή. Η απόσταση μεταξύ των καθισμάτων είναι πολύ καλή, το πλάτος τυπικό και η ανάκλιση ικανοποιητική. Στη μεσαία θέση υπάρχει ένα πλαστικό στήριγμα για ποτήρια και προσωπικά αντικείμενα. Το ατομικό τραπεζάκι είναι τυπικό, όπως επίσης και ο χώρος για αντικείμενα στην πλάτη του μπροστινού καθίσματος. Τα καθίσματα στην πρώτη σειρά έχουν το τραπεζάκι στο πλάι, με αποτέλεσμα να είναι λίγο πιο στενά, ενώ οι θέσεις 1Α και 1F (παράθυρο και οι δύο) υστερούν σημαντικά σε χώρο μπροστά για τα πόδια λόγω του bulkhead (προσωπικά αποφεύγω πάντοτε την πρώτη σειρά για αυτό τον λόγο).

Όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία των αεροσκαφών στην Ευρώπη, δεν υπάρχει διαθέσιμη κάποια θύρα USB ή πρίζα φόρτισης. Τέλος, η τουαλέτα μπροστά εξυπηρετεί αποκλειστικά τους επιβάτες της business class.

Το σέρβις

Η Aegean Airlines φημίζεται για την υψηλή ποιότητα του λεγόμενου soft product. Θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη, και το πλήρωμα καμπίνας είναι πολύ εξυπηρετικό και λειτουργεί πάντοτε με υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού τόσο στην economy όσο και στην business class.

Πριν την απογείωση προσφέρεται κάποιο αναψυκτικό ή νερό. Μετά την απογείωση, το πλήρωμα καμπίνας προσφέρει τα ζεστά μαντηλάκια για φρεσκάρισμα καθώς και ένα μικρό σνακ με ποτό ή αναψυκτικό:

IMG_0192

Αν κάτι αξίζει ιδιαίτερης μνείας είναι το μενού, το οποίο είναι εξαιρετικά προσεγμένο και από τα καλύτερα που θα συναντήσει κανείς σε πτήσεις εντός Ευρώπης. Η λίστα κρασιών, ποτών και άλλων ροφημάτων είναι πολύ καλή, μέχρι και εσπρέσσο διαθέτουν.

IMG_0187IMG_0189

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι η ποικιλία στις επιλογές φαγητού. Ναι μεν σε κάθε πτήση υπάρχουν 2 επιλογές για το κυρίως γεύμα, αλλά σε 4 πτήσεις σε διάστημα 10 ημερών τα κυρίως πιάτα ήταν διαφορετικά σε κάθε μία! Αυτό δεν το έχω συναντήσει ούτε στην British Airways ούτε στη Lufthansa. Ιδού τα μενού για κάθε μία από τις 4 πτήσεις:

Το ορεκτικό σερβίρεται αφού πρώτα στρωθεί το ατομικό τραπεζάκι με κάτι σαν πετσέτα από χαρτί – δεν είναι δα και λινό τραπεζομάντηλο, αλλά μου αρέσει διότι δείχνει προσοχή στη λεπτομέρεια. Το σερβίρισμα γίνεται σε πλαστικό δίσκο όπου βρίσκει κανείς το κουβέρ, ένα μπουκαλάκι με λαδόξυδο για τη σαλάτα, αλατοπίπερο, βούτυρο, τα δύο προσφερόμενα τυριά, κράκερς, υγρό μαντηλάκι και οδοντογλυφίδα. Το ποτήρι είναι γυάλινο και τα μαχαιροπήρουνα μεταλλικά.

Φυσικά προσφέρονται και ζεστά ψωμάκια. Όλα τα ορεκτικά που δοκίμασα ήταν αρκετά νόστιμα.

Ακολουθεί το κυρίως πιάτο, το οποίο σερβίρεται στον ίδιο δίσκο σε δικό του πιάτο αφού πρώτα απομακρυνθεί το ορεκτικό. Και στις 4 πτήσεις ήταν αρκετά έως πολύ νόστιμο, αν και το μπουτάκι κοτόπουλου με πληγούρι έχανε πολύ σε εμφάνιση:

Αυτό που με ενθουσίασε ήταν τα γλυκά στο τέλος του γεύματος. Κάθε φορά διαφορετικά και κάθε φορά εξαιρετικά, σερβίρονται αφού απομακρυνθεί ο δίσκος:

Σε όλη τη διάρκεια του γεύματος μπορεί κανείς να ζητήσει οτιδήποτε από τα διαθέσιμα αναψυκτικά, ποτά και κρασιά, καθώς επίσης και τσάι ή καφέ, όπως για παράδειγμα έναν αρωματικό εσπρέσσο:

IMG_0278

Επίπεδο εξυπηρέτησης

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι πολύ υψηλή τόσο στην economy όσο και στην business class. Το πλήρωμα καμπίνας διαθέτει και τον επαγγελματισμό που απαιτείται και που συναντά κανείς σε όλες τις εταιρείες στην Ευρώπη, αλλά και το κάτι παραπάνω που τους διαφοροποιεί αισθητά προς το καλύτερο.

Σε ότι αφορά την business class, είθισται να προϊσταται του σέρβις ο/η υπεύθυνος/η του πληρώματος καμπίνας με βοήθεια από άλλο ένα ή δύο άτομα ανάλογα με το πλήθος των επιβατών. Έχουν πάντοτε το νου τους για οτιδήποτε μπορεί να χρειαστούν οι επιβάτες, γενικά το επίπεδο εξυπηρέτησης είναι ιδιαίτερα υψηλό, θα τολμούσα να πω υψηλότερο από πολλές άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, εάν το αεροσκάφος σταθμεύσει στον τελικό προορισμό σε θέση στην πίστα – όχι δηλαδή σε φυσούνα – όπως συμβαίνει αρκετά συχνά στην Αθήνα, οι επιβάτες της busienss class αποχωρούν πρώτοι με χωριστό λεωφορείο, κάτι που δεν έχω δει να συμβαίνει σε κανένα άλλο αεροδρόμιο στην Ευρώπη. Όσο να πει κανείς, προσθέτει κάποιους πόντους στη συνολική εμεπιρία.

Επίλογος

Συνολικά, η business class της Aegean Airlines είναι πολύ καλή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και θα έλεγα ότι αξίζει για τις πιο μεγάλες πτήσεις κυρίως για το εξαιρετικό σέρβις και το πολύ καλό φαγητό (πάντοτε σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εταιρείες). Επίσης διαπιστώνω ότι συχνά η τιμή δεν είναι απαγορευτική, με αποτέλεσμα να συμφέρει κάποιες φορές αντί της economy.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα Gold μέλη του Miles+Bonus έχουν κάθε χρόνο 4 κουπόνια δωρεάν αναβάθμισης για ισάριθμες πτήσεις από economy (εκτός από τους ναύλους U, P, T και E) σε business, δίνοντας έτσι την ευκαιρία της εμπειρίας της business class χωρίς το επιπλέον κόστος.

Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι ότι τα καθίσματα δεν είναι αρκετά αναπαυτικά, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της business class εφόσον τα καθίσματα είναι ίδια. Τα βρίσκω λίγο σκληρά και χωρίς σωστή υποστήριξη της μέσης και διαπίστωσα ότι ήμουν αρκετά κουρασμένος μετά από 3,5+ ώρες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες η συγκεκριμένη business class στέκεται πάρα πολύ καλά. Μπράβο στην Aegean Airlines!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s