Βαθμίδες προγραμμάτων: τα επιτεύγματα του 2017 και οι στόχοι για το 2018

Το 2017 ήταν για εμένα αρκετά παραγωγικό στην επίτευξη βαθμίδων σε προγράμματα αεροπορικών εταιρειών αλλά και ξενοδοχείων. Μια και το ταξιδιωτικό 2018 ξεκίνησε κιόλας, θα ήθελα να κάνω μία καταγραφή όσων πέτυχα το 2017 και όσων έχω θέσει ως στόχο να πετύχω φέτος.

Τα επιτεύγματα του 2017

Η χρονιά που μόλις τελείωσε ξεκίνησε με ιδιαίτερα χαμηλές προσδοκίες, δεδομένου ότι η φύση της εργασίας δεν προέβλεπε μεγάλο αριθμό και ποικιλία πτήσεων. Παρά ταύτα, η επαγγελματική αλλαγή στα μέσα Αυγούστου έδωσε μεγάλη ώθηση και αντίστοιχα μεγάλο ενδιαφέρον για τη συνέχεια. Αναλυτικά:

Aegean Airlines Miles+Bonus Gold

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα Miles+Bonus ακολουθεί επετειακό και όχι ημερολογιακό κύκλο. Για εμένα (όπως και για πάρα πολλά μέλη που ήταν ήδη στην ανώτερη βαθμίδα τον Νοέμβριο του 2014) η επέτειος είναι η 23η Νοεμβρίου κάθε έτους. Το ξεκίνημα του 2017 με βρήκε ήδη με 11106 μίλια αναβάθμισης, χάρις σε 4 ταξίδια στο Λουξεμβούργο – ένα για συνέντευξη, τα άλλα για εργασία – όλα όμως με Swiss Airlines και Lufthansa. Επομένως χρειαζόμουν μόλις 894 μίλια αναβάθμισης και 4 πτήσεις με Aegean ώστε να ανανεώσω την παραμονή μου στη βαθμίδα για 1 ακόμη έτος. Δύο σύντομα ταξίδια για Λάρνακα έπρεπε να γίνουν έτσι κι αλλιώς, οπότε από τις 20 Ιανουαρίου είχα κιόλας επιτύχει τον στόχο.

British Airways Executive Club Gold

Η αλλαγή εργασίας στα μέσα Αυγούστου με έφερε στο Δουβλίνο, όπου και ταξιδεύω σε εβδομαδιαία βάση, και η BA είναι η καλύτερη επιλογή σε ότι αφορά το πρόγραμμα των πτήσεων. Η λογική επιλογή ήταν να επιδιώξω να κατακτήσω τη βαθμίδα Gold, η οποία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι τόσο εύκολη, όμως αυτά που παρέχει αξίζουν αρκετά ώστε να την κάνουν δελεαστική. Το πρόγραμμα ακολουθεί επίσης επετειακό κύκλο, με τον δικό μου να είναι πάντοτε από 9 Απριλίου έως και 8 Απριλίου του επόμενου έτους.

Η ανέλιξη στις βαθμίδες γίνεται με συλλογή πόντων (tier points), ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από την απόσταση αλλά και από την κατηγορία ναύλου. Η ιδιαιτερότητα του προγράμματος να ομαδοποιεί τους αποδιδόμενους πόντους σε ζώνες δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε όσους ταξιδεύουν μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου: αποδίδει πολλούς πόντους για business class, ακόμη και αν αυτή είναι discounted. Για να μην μακρηγορώ: κάθε ταξίδι μετ’επιστροφής από Αθήνα προς Δουβλίνο μέσω Λονδίνου σε business class αποδίδει 240 tier points, για τη βαθμίδα Gold απαιτούνται 1500 tier points, επομένως είχα ένα καλό κίνητρο να πληρώσω για business class. Το κίνητρο αυτό ισχυροποιήθηκε μόλις είδα τις τιμές των εισιτηρίων για economy μέσα στο καλοκαίρι: ήταν τόσο ακριβά, που πραγματικά άξιζε τον κόπο να πληρώσω ελάχιστα παραπάνω για business class. Πράγματι, μετά από 7 ταξίδια μετ’επιστροφής, μόλις στις 29 Σεπτεμβρίου κατέκτησα τον στόχο μου.

Intercontinental Hotel Group (IHG) Spire Elite

Μία από τις επιλογές για προσιτή διαμονή τόσο στο Δουβλίνο όσο και στο Heathrow (όπου διανυκτερεύω κάθε Κυριακή βράδυ) είναι τα ξενοδοχεία του Intercontinental Hotel Group, εν συντομία IHG. Τα Holiday Inn και Holiday Inn Express είναι τα πιο προσιτά. Η ανέλιξη στις βαθμίδες γίνεται με δύο τρόπους: με τον αριθμό διανυκτερεύσεων και με τη συλλογή πόντων. Το πρόγραμμα (όπως όλα τα προγράμματα των ξενοδοχείων) ακολουθεί ημερολογιακό κύκλο: 1η Ιανουαρίου με 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Άρα είχα στη διάθεσή μου μόλις 4 μήνες και κάτι.

Με διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα φθηνά ξενοδοχεία της αλυσίδας πέριξ του αεροδρομίου Heathrow και σε ένα από τα ξενοδοχεία στο Δουβλίνο, κατάφερα και πέτυχα τον στόχο μου στις 13 Οκτωβρίου συμπληρώνοντας τον απαιτούμενο αριθμό πόντων και όχι διανυκτερεύσεων. Εάν είχα το χρονικό περιθώριο θα μπορούσα να υπερβώ τις απαιτούμενες 75 διανυκτερεύσεις και οι επιπλέον των 75 θα πιστώνονταν στο επόμενο έτος για γρηγορότερο ξεκίνημα.

Hilton Honors Diamond

Αν και τα ξενοδοχεία της συγκεκριμένης αλυσίδας δεν είναι τα φθηνότερα που θα βρει κανείς, για εμένα παρουσίασαν ένα ενδιαφέρον όταν διαπίστωσα ότι μπορώ να χρησιμοποιώ ένα από αυτά για φθηνή διαμονή στο Heathrow. Ψάχνοντας τι έχουν στο Δουβλίνο είδα ότι κατά καιρούς έχουν πολύ καλές τιμές, και κάπως έτσι άρχισα να κάνω έναν αρχικό προγραμματισμό για το 2018, δεδομένου ότι δεν είχα χρονικά περιθώρια για το 2017. Το πρόγραμμα ακολουθεί ημερολογιακό κύκλο (1η Ιανουαρίου με 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους) και η ανέλιξη γίνεται με πόντους, με αριθμό διανυκτερεύσεων αλλά και με αριθμό διαμονών.

Αυτό που με έκανε να κινηθώ γρήγορα ήταν η διαπίστωση ότι μπορούσα να διεκδικήσω status match, δηλαδή να μου αποδοθεί μία βαθμίδα για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει αντίστοιχης βαθμίδας άλλης ξενοδοχειακής αλυσίδας (αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο). Πράγματι, το πρόγραμμα HHonors μου απέδωσε προσωρινά την ανώτατη βαθμίδα Diamond θέτοντας ως στόχο για την οριστικοποίησή της τις 8 διαμονές σε διάστημα 90 ημερών. Ο στόχος επετεύχθη στις 19 Νοεμβρίου.

Οι στόχοι του 2018

Η φύση της εργασίας μου δεν επιτρέπει μακρόπνοο σχεδιασμό. Μπορώ και προγραμματίζω μόνο μέχρι τη λήξη κάθε συμβολαίου. Στην παρούσα φάση γνωρίζω που θα βρίσκομαι μέχρι τα μέσα Μαϊου, και με βάση αυτό έχω θέσει ορισμένους στόχους.

Aegean Airlines Miles+Bonus Gold

Εάν υπάρχει ένα πρόγραμμα στο οποίο οπωσδήποτε θα ανανεώνω κάθε χρόνο την ανώτατη βαθμίδα, είναι αυτό. Όταν είναι κανείς ήδη Gold, η ανανέωση είναι εύκολη: απαιτούνται 12000 μίλια αναβάθμισης και 4 πτήσεις με Aegean (ή Olympic Air). Ήδη από τις 2 πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου του 2017 (δηλαδή αμέσως μετά την είσοδο στο νέο κύκλο) έχω καλύψει τις 4 απαιτούμενες πτήσεις και έχω συγκεντρώσει ήδη 8972 μίλια αναβάθμισης, χάρις σε δύο εισιτήρια Αθήνα-Λονδίνο μετ’επιστροφής σε business class τα οποία βρήκα σε πολύ καλή τιμή. Οι πρώτες πτήσεις του 2018 (Αθήνα-Μόναχο και Μόναχο-Δουβλίνο) έγιναν σήμερα με Lufthansa επίσης σε business class (ήταν μικρή η διαφορά από την economy όταν έκλεισα το εισιτήριο) και αυτές θα με φτάσουν στα 11472 μίλια αναβάθμισης. Η πτήση που θα συμπληρώσει τα ελάχιστα που απομένουν είναι από Λονδίνο προς Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου, οπότε θα επιτύχω τον στόχο μου.

British Airways Executive Club Gold Guest List

Έχοντας ήδη επιτύχει τον στόχο του Gold, διερεύνησα κατά πόσο θα ήταν εφικτό να επιτύχω τον στόχο της επόμενης βαθμίδας, η οποία είναι από τις δυσκολότερες που υπάρχουν σε προγράμματα τακτικών επιβατών γενικά. Η βαθμίδα αυτή ονομάζεται Gold Guest List και απαιτεί 5000 tier points την πρώτη φορά και από εκεί και πέρα 3000 tier points για την ανανέωση σε κάθε επόμενο κύκλο. Πρόκειται ουσιαστικά για μία πιο πλούσια έκδοση της βαθμίδας Gold, με κάποια πολύ ιδιαίτερα προνόμια τα οποία έκρινα ότι θα μου χρησιμεύσουν (κουπόνια δωρεάν αναβάθμισης ναύλου, δωρεάν αλλαγές σε award tickets, εξαργύρωση μιλίων ακόμη και αν δεν υπάρχει σχετική διαθεσιμότητα κλπ. – θα τα αναλύσω σε μελλοντικό άρθρο).

Αυτό που βρήκα και το οποίο διευκόλυνε την απόφασή μου είναι ότι μπορώ να κλείνω business class σε πολύ καλή τιμή για το δρομολόγιο Δουβλίνο-Λονδίνο-Αθήνα και πίσω, δηλαδή όχι με εκκίνηση την Αθήνα. Επιπλέον, χρησιμοποίησα μερικά από τα μίλια (τα Avios όπως ονομάζονται στο πρόγραμμα αυτό) για να μειώσω το κόστος. Εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, ο στόχος θα επιτευχθεί στις 11 Μαρτίου.

Ξενοδοχειακές αλυσίδες

Ο βασικός στόχος είναι η αναέωση της βαθμίδας Spire Elite στα ξενοδοχεία της αλυσίδας IHG. Εάν συνεχίσω να ταξιδεύω στο Δουβλίνο μέχρι το καλοκαίρι, ο στόχος θα επιτευχθεί.

Η βαθμίδα Diamond του προγράμματος HHonors θα ανανεωθεί με την επίτευξη του Golg Guest List στην British Airways – είναι ένα ακόμη εξαιρετικό προνόμιο. Επομένως δεν έχω άγχος.

Φέτος θα εξετάσω πολύ σοβαρά να θέσω στόχο και για άλλη ξενοδοχειακή αλυσίδα, ίσως της Marriott/Starwood (συγχωνεύονται), ίσως της Hyatt. Θέλω να έχω μερικές εναλλακτικές κυρίως όταν ταξιδεύω σε μακρινούς προορισμούς. Όλα θα εξαρτηθούν από την πιθανή επέκταση του συμβολαίου εργασίας.

Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2018!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s