Χρεωκοπίες αεροπορικών εταιρειών: τι σημαίνουν και τι μπορούμε να κάνουμε αν μας τύχουν;

Συντάκτης: 1 Σχόλιο Μοιραστείτε το

Τι κοινό έχουν οι Monarch, Air Berlin, Primera Air, Cobalt, Wow Air, Aigle Azur, XL Airways, Adria Airways και Thomas Cook; Είναι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες χρεωκόπησαν μέσα σε μόλις δύο χρόνια, μετρώντας από το φθινόπωρο του 2017. Και είναι ένα μικρό μόνο δείγμα όσως έχουν χρεωκοπήσει επί δεκαετίες.

Οι χρεωκοπίες αεροπορικών εταιρειών δεν είναι ούτε κάτι καινούριο ούτε κάτι σπάνιο. Τα ρίσκα στον κλάδο είναι πολλά, οι παίκτες επίσης πολλοί, και οι εξωτερικοί -και πολλές φορές αστάθμητοι- παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε μία αεροπορική εταιρεία ακόμη περισσότεροι. Αρκεί μία απότομη άνοδος της τιμής του πετρελαίου ή ορισμένες ταραχές σε κάποιους ευαίσθητους προορισμούς για να πετάξει εκτός αγοράς μία αδύναμη ή/και προβληματική εταιρεία.

Πως μπορούν να προστατευτούν οι ταξιδιώτες από τις χρεωκοπίες των αεροπορικών εταιρειών; Και όταν συμβεί μία χρεωκοπία, πως τους επηρρεάζει;

Μπορεί να προβλεφθεί μία χρεωκοπία;

Όχι. Κανείς από εμάς τους κοινούς θνητούς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια εάν μία αεροπορική εταιρεία θα χρεωκοπήσει και πότε. Κανένας ταξιδιώτης δεν μελετά ισολογισμούς και επιχειρηματικές ειδήσεις προκειμένουν να αποφασίσει εάν είναι ασφαλές να αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο. Επομένως είμαστε όλοι εξ ορισμού «στο σκοτάδι».

Ακόμη και αν συχνά διαβάζουμε ειδήσεις και ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι μία εταιρεία «είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας» όπως π.χ. η Alitalia, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτε. Μπορεί να βρεθεί επενδυτής να δώσει το φιλί της ζωής, και λίγο μετά να συμβεί η χρεωκοπία. Κανείς δεν ξέρει.

Luggage tags
Φωτογραφία: Pxhere.com

Τι συμβαίνει στις κρατήσεις μας εάν πέσουμε στην περίπτωση;

Όταν μία αεροπορική εταιρεία χρεωκοπεί και αναστέλλει επ’ αόριστον τη λειτουργία της, το μόνο βέβαιο είναι ότι όλες οι κρατήσεις αυτομάτως ακυρώνονται. Εάν η χρεωκοπία δεν συνοδεύεται από ολική αναστολή λειτουργίας, κάποιες πτήσεις πιθανόν να μην ακυρωθούν, αλλά αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο μπορεί να στηριχθεί κανείς.

Θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 261/2004 ΔΕΝ καλύπτει περιπτώσεις χρεωκοπίας.

Υπάρχει περίπτωση αποζημίωσης;

Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως. Εξαρτάται κυρίως από το δίκαιο της χώρας στην οποία λειτουργούσε η εταιρεία. Ρεαλιστικά μιλώντας όμως, κανείς δεν θα έπρεπε να περιμένει να πάρει πίσω χρήματα από μία εταιρεία η οποία σταμάτησε να λειτουργεί και χρωστάει σε πιστωτές και προσωπικό το οποίο προφανώς απέλυσε.

Εάν τα εισιτήρια αγοράστηκαν από ταξιδιωτικό πράκτορα, είτε αυτόνομα είτε σαν μέρος πακέτου διακοπών, οι πιθανότητες αποζημίωσης είναι κάπως καλύτερες, όπως και το να βρεθεί τρόπος να επιστρέψουμε εάν η χρεωκοπία μας προλάβει στη μέση του ταξιδιού μας.

Πίνακας αναχωρήσεων αεροδρομίου
Φωτογραφία: Tom Page / Flickr.com

Πως μπορούμε να προστατευτούμε;

Δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος προστασίας. Μπορούμε όμως να έχουμε πάντα υπ’όψιν μας ορισμένες παραμέτρους:

  • Η αγορά ταξιδιωτικής ασφάλειας με προστασία για ακύρωση λόγω χρεωκοπίας είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας, ειδικά εάν πρόκειται για πακέτο διακοπών όπου το κόστος για μία οικογένεια π.χ. είναι σημαντικό.
  • Εάν διαβάζουμε και ακούμε συχνά για επικείμενη χρεωκοπία μιας εταιρείας, η κοινή λογική λέει να μην την επιλέξουμε.
  • Η πληρωμή με πιστωτική κάρτα αντί για χρεωστική ίσως μας δώσει κάποιες πιθανότητες να πάρουμε πίσω τα χρήματά μας εάν το ταξίδι ακυρωθεί λόγω χρεωκοπίας. Αυτό καθορίζεται πάντα από την εκδότρια τράπεζα και δεν είναι δεδομένο.
  • Η αγορά του εισιτηρίου από ταξιδιωτικό πράκτορα, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, ίσως αποδειχθεί σωτήρια. Και πάλι κανείς δεν εγγυάται τίποτε, άλλωστε και οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί χρεωκοπούν.

Επίλογος

Δεν αρμόζει τίποτε περισσότερο από αυτό που λέμε «μη σου τύχει». Είναι τα λεγόμενα και «τυχερά». Εάν σας συμβεί, ψυχραιμία. Δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά, παίρνετε το κόστος και η ζωή συνεχίζεται.

Δείτε ακόμα

1 Σχόλιο

  1. Ένα άρθρο που πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους όσους ασχολούμαστε με τα αεροπορικά ταξίδια.