Η αξία των αεροπορικών μιλίων (σε χρήμα)

Συντάκτης: 1 Σχόλιο Μοιραστείτε το

Σε παλαιότερο άρθρο παρουσιάσαμε τις βασικές έννοιες των προγραμμάτων τακτικών επιβατών, ενώ σε ένα άλλο άρθρο κάναμε μία περιεκτική παρουσίαση του προγράμματος Miles+Bonus της Aegean Airlines. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο άρθρα αποτελούν μία ικανή εισαγωγή στον συγκεκριμένο μικρόκοσμο, ειδικά για όσες και όσους δεν έχουν καμία πρότερη γνώση ή έχουν ελάχιστη εμπειρία.

Οι αεροπορικοί ταξιδιώτες αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα προγράμματα τακτικών επιβατών για δύο λόγους: (α) για την επίτευξη κάποιου elite status το οποίο θα τους διευκολύνει σημαντικά με παροχές όπως πρόσβαση σε lounges, προτεραιότητα στην επιβίβαση κλπ και (β) για τη δυνατότητα να εξαργυρώσουν κάποια στιγμή τα μίλια που συγκέντρωσαν σε κάποια ταξίδια τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν με ευκολία.

Στο άρθρο αυτό θα επικεντρωθούμε στην αξία που έχουν τα διάφορα μίλια που συγκεντρώνει κανείς στα διάφορα προγράμματα τακτικών επιβατών. Η αξία αυτή μεταφράζεται σε χρήμα, και είναι σημαντικό να μπορεί ο καθένας να αντιλαμβάνεται τα εξής πολύ σημαντικά: πόσο αξίζουν τα μίλια που έχει και κυρίως πότε υπάρχει πραγματικό όφελος για εξαργύρωση.

Aegean Airlines Miles+Bonus cards
Φωτογραφία: Aegean Airlines

Μίλια = Χρήμα

Τα μίλια σε οποιοδήποτε πρόγραμμα τακτικών επιβατών έχουν πάντοτε μία αξία, η οποία μεταφράζεται σε πραγματικό χρήμα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα «νόμισμα» και αυτό είναι εν πολλοίς σωστό, δεδομένου ότι τα μίλια ανταλλάσσονται με αεροπορικά εισιτήρια ή άλλες υπηρεσίες (ξενοδοχειακές διαμονές, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κλπ).

Η αξία των μιλίων δεν είναι σταθερή. Εξαρτάται πάντοτε από το χρηματικό ποσό για το οποίο ανταλλάσσονται αλλά και από άλλους παράγοντες, λιγότερο ή περισότερο υποκειμενικούς. Πώς όμως μπορεί κανείς να αξιολογήσει σωστά την αξία των μιλίων του, ώστε να μεγιστοποιήσει το όφελός του; Ας δούμε τα θέματα ένα προς ένα.

Το κόστος απόκτησης των μιλίων

Τα μίλια συγκεντρώνονται από διάφορες πηγές. Τα περισσότερα από πτήσεις και από πιστωτικές κάρτες που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα και σε μικρότερο βαθμό από διαμονές σε ξενοδοχεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κλπ. Φυσικά όλα αυτά –οι πτήσεις, οι διαμονές, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτου κλπ– απαιτούν χρήματα. Ως εκ τούτου, τα μίλια που αποκτήθηκαν «κουβαλούν» εξ αρχής ένα κόστος απόκτησης, το οποίο για την ευκολία όλων μετριέται πάντοτε σε σεντς ανά μίλι ή cpm (cents per mile), όπου cent το ένα λεπτό του ευρώ.

Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα. Ένα αεροπορικό εισιτήριο Αθήνα – Λονδίνο μετ’ επιστροφής με την Aegean Airlines στον φθηνότερο ναύλο economy Go Light κοστίζει €182,83. Ένα μέλος στη βασική βαθμίδα Blue του προγράμματος Miles+Bonus θα συγκεντρώσει για αυτό το ταξίδι 2.242 μίλια. Έτσι, το κόστος απόκτησης αυτών των συγκεκριμένων μιλίων θα είναι 182,83 x 100 / 2.242 = 8,16 cpm.

Frequent Flyer Programs
Φωτογραφία: MilesandMoore.com

Δεν είναι όμως ίδιες όλες οι περιπτώσεις συγκέντρωσης μιλίων. Επαγγελματικά ταξίδια τα οποία πληρώνονται από τον εργοδότη έχουν μηδενικό κόστος για τον ταξιδιώτη που τα συγκεντρώνει, διότι δεν πληρώνει ο ίδιος για αυτά. Ομοίως, μίλια τα οποία συγκεντρώνονται από πιστωτικές κάρτες έχουν επίσης μηδενικό κόστος, διότι οι αγορές με χρήση καρτών θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς –π.χ. βενζίνη, σούπερ μάρκετ, ρουχισμός κλπ. Ομοίως και τα όποια μίλια συγκεντρωθούν από διαμονές σε ξενοδοχεία και ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Είναι δύσκολο να έχει κανείς ακριβή εικόνα της αξίας όλων των μιλίων του, εκτός εάν κρατάει αναλυτικό λογαριασμό σε κάποιο φύλλο Excel. Επειδή όμως ελάχιστοι το κάνουν αυτό, ας έχουμε στο μυαλό μας μερικούς απλούς κανόνες:

  • Για μίλια από ταξίδια που πληρώνουμε εμείς: 8-12 cpm
  • Για μίλια από ταξίδια που μας πληρώνουν άλλοι: 0 cpm
  • Για μίλια από πιστωτικές κάρτες: 0 cpm

Η αξία της εξαργύρωσης μιλίων

Είδαμε παραπάνω το κόστος απόκτησης μιλίων εκφρασμένο σε cpm (cents per mile), το οποίο είναι συγκεκριμένο και μετρήσιμο για τα μίλια που έχει συγκεντρώσει κανείς. Αυτό που δεν είναι δεδομένο, είναι η αξία των μιλίων ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής τους με αεροπορικά εισιτήρια ή άλλες υπηρεσίες. Για να γίνει κατανοητό, ας δούμε δύο παραδείγματα.

Έστω ότι ένα μέλος του προγράμματος Miles+Bonus της Aegean Airlines επιθυμεί να εξαργυρώσει μίλια για ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής από την Αθήνα στο Λονδίνο σε economy class. Από την ιστοσελίδα του προγράμματος βλέπουμε ότι απαιτούνται 23.920 μίλια και €95 σε φόρους και λοιπές χρεώσεις. Έστω επίσης ότι για τις ίδιες ημερομηνίες, το ίδιο δρομολόγιο και την ίδια κατηγορία θέσης, η αγορά κανονικού εισιτηρίου κοστίζει €225. Επομένως, το όφελος με τη χρήση μιλίων είναι €225 – €95 = €130. Τα 23.920 μίλια που θα ξοδευτούν θα «αγοράσουν» αυτά τα €130, άρα το κάθε μίλι θα ξοδευτεί για 130 x 100 / 23.920 = 0,54 cpm. Με άλλα λόγια, τα 23.920 μίλια που ξοδεύτηκαν είχαν τη στιγμή της εξαργύρωσης αξία 130€.

Flying Blue cards
Φωτογραφία: Air France

Συνεχίζοντας το παραπάνω παράδειγμα, εάν ο στόχος ήταν η εξαργύρωση σε εισιτήριο business class στην ίδια πτήση, θα απαιτούνταν 44.850 μίλια και €112 σε φόρους και λοιπές χρεώσεις, ενώ για αγορά με χρήματα θα απαιτούνταν €742. Επομένως, το όφελος με τη χρήση μιλίων θα ήταν €742 – €112 = €630 ευρώ, οπότε η αξία της εξαργύρωσης θα ήταν 630 x 100 / 44.850 = 1,40 cpm. Με άλλα λόγια, τα 44.850 μίλια που ξοδεύτηκαν είχαν τη στιγμή της εξαργύρωσης αξία 630€.

Όπως παρατηρεί κανείς, η εξαργύρωση για ακριβότερα εισιτήρια –δηλαδή για καλύτερες θέσεις– συμφέρει πολύ περισσότερο από την εξαργύρωση για economy. Αυτό συμβαίνει διότι η διαφορά τιμής μεταξύ economy και business είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη διαφορά μιλίων εξαργύρωσης. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα σε περιπτώσεις όπως αυτή η εξαργύρωση για τη first class της Lufthansa, για την οποία τα συγκεκριμένα 60.000 μίλια που ξοδεύτηκαν είχαν τη στιγμή της εξαργύρωσης αξία €7.741,30, ή αλλιώς 7.741 x 100 / 60.000 = 12.9 cpm.

Πότε συμφέρει μία εξαργύρωση μιλίων

Μία εξαργύρωση μιλίων συμφέρει όταν η αξία που έχουν τα μίλια τη στιγμή της εξαργύρωσης είναι τουλάχιστον ίση με το κόστος απόκτησής τους.

Στα πιο πάνω παραδείγματα είδαμε ότι για τη μεν εξαργύρωση σε economy η αξία ήταν 0,54 cpm, για τη δε εξαργύρωση σε business ήταν 1,40 cpm. Εάν λοιπόν έχουμε μίλια των οποίων το κόστος απόκτησης είναι π.χ. 2 cpm, τότε καμία από τις δύο εξαργυρώσεις δεν συμφέρει. Εάν όμως έχουμε μηδενικό κόστος απόκτησης, διότι τα συγκεντρώσαμε όλα με χρήση πιστωτικών καρτών, τότε συμφέρουν και οι δύο εξαργυρώσεις.

Iberia VISA cards
Φωτογραφία: Iberia

Οι παράγοντες που καθορίζουν την αξία των μιλίων και κατ’ επέκταση το αν και πότε συμφέρει η εξαργύρωση, είναι οι εξής:

  • Η διαθεσιμότητα θέσεων εξαργύρωσης
  • Οι φόροι και λοιπές χρεώσεις των εξαργυρώσεων
  • Οι ιδιαιτερότητες του προγράμματος τακτικών επιβατών

Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι οι φόροι και οι λοιπές χρεώσεις. Για παράδειγμα, οι εταιρείες του Lufthansa Group (Lufthansa, Swiss, Austrian, Brussels κλπ) επιβάλλουν υπερβολικά μεγάλα ποσά της τάξης των €700-€800 σε εισιτήρια εξαργύρωσης για πτήσεις μετ’ επιστροφής από Ευρώπη προς Βόρεια Αμερική σε business class. Από την άλλη, η Air Canada και η SAS Scandinavian, μέλη Star Alliance και οι δύο, για αντίστοιχα ταξίδια έχουν πολύ μικρότερες χρεώσεις.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη British Airways, για εξαργυρώσεις σε διηπειρωτικές πτήσεις business και first class που ξεκινούν από Λονδίνο ή κάνουν ενδιάμεση στάση σε αυτό. Είναι τόσο μεγάλες οι χρεώσεις, που συνήθως δεν αξίζει. Από την άλλη, η εξαργύρωση σε πτήσεις εντός Ευρώπης συμφέρει και μάλιστα πολύ, ακόμη και σε economy class.

Alpha Bank Aegean Bonus Visa
Φωτογραφία: Aegean Airlines

Ένας άλλος τρόπος εξαργύρωσης που πολλοί αναζητούν είναι η αναβάθμιση θέσης σε κανονικό εισιτήριο, π.χ. από economy σε premium economy ή σε business. Εδώ όλα εξαρτώνται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε προγράμματος. Για τα προγράμματα των εταιρειών-μελών της Star Alliance η αναβάθμιση προϋποθέτει το αρχικό εισιτήριο να είναι μεταξύ κάποιων συγκεκριμένων και συνήθως αρκετά ακριβών ναύλων, οπότε είναι εντελώς ασύμφορο. Από την άλλη, στο πρόγραμμα της British Airways η αναβάθμιση σε διηπειρωτικές πτήσεις είναι διαθέσιμη σε όλους τους ναύλους (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και είναι πολύ συμφέρουσα.

Τέλος, λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλοι παράγοντες, συνήθως μη μετρήσιμοι. Για παράδειγμα, εάν τα μίλια λήγουν κάποια στιγμή τότε είναι προτιμότερο να εξαργυρωθούν ακόμη και σε πτήση που δεν συμφέρει παρά να χαθούν οριστικά. Επίσης, δεν είναι κακή ιδέα να εξαργυρώσει κανείς μίλια σε αξία μικρότερη του κόστους απόκτησής τους, εάν με τον τρόπο αυτό γλιτώνει ένα υπολογίσιμο χρηματικό ποσό που μπορεί να αξιοποιήσει αλλού.

Aegean Miles + Bonus cards
Φωτογραφία: Πέτρος Κηπουρόπουλος

Πώς να μεγιστοποιήσετε την αξία των μιλίων σας

Ελπίζοντας ότι έχετε πλέον κατανοήσει τόσο το κόστος απόκτησης των μιλίων όσο και την αξία εξαργύρωσής τους, έχουμε για εσάς μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη σας και να μπορέσετε κάποτε να εξαργυρώσετε τα μίλια σας σε κάτι εκλεκτό.

Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα

Προσπαθήστε να πιστώνετε όλες σας τις πτήσεις σε ένα πρόγραμμα. Για παράδειγμα, όλες τις πτήσεις εταιρειών-μελών της Star Alliance μπορείτε να τις «περνάτε» στο Miles+Bonus της Aegean Airlines. Ορισμένοι πολύ φθηνοί ναύλοι άλλων εταιρειών δε θα σας δώσουν μίλια, αλλά έτσι κι αλλιώς θα έδιναν λίγα στο δικό τους πρόγραμμα, οπότε δεν έχετε να κερδίσετε κάτι. H συνέπεια σε ένα πρόγραμμα αποδίδει μακροπρόθεσμα.

«Η συνέπεια σε ένα πρόγραμμα αποδίδει μακροπρόθεσμα».

Χρησιμοποιήστε έξυπνα τις πιστωτικές κάρτες

Εάν έχετε τη δυνατότητα να εκδώσετε πιστωτική κάρτα που να δίνει μίλια σε πρόγραμμα τακτικών επιβατών, έχετε ένα ισχυρό κίνητρο για να επιλέξετε το πρόγραμμα. Έτσι, χρησιμοποιώντας την κάρτα για τις καθημερινές σας αγορές (τις οποίες θα κάνατε έτσι κι αλλιώς) θα μπορέσετε να συγκεντρώσετε μίλια με μηδενικό κόστος απόκτησης, μειώνοντας το μέσο κόστος του συνόλου των μιλίων σας. Για την Ελλάδα, η Aegean Bonus Visa της Alpha Bank είναι η κατάλληλη για το Miles+Bonus της Aegean Airlines, ενώ η Miles & More World Mastercard της Τράπεζας Πειραιώς είναι η κατάλληλη για το Miles & More της Lufthansa.

Να είστε ευέλικτοι στις εξαργυρώσεις

Να προσπαθείτε πάντοτε να σκέφτεστε “out of the box”. Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε εξαργύρωση από εκεί όπου ζείτε, αναζητήστε εξαργύρωση από άλλη πόλη της Ευρώπης, όπου μπορείτε να πάτε με ένα κανονικό φθηνό εισιτήριο. Θέλετε ας πούμε να πάτε στις ΗΠΑ σε business class, αλλά το μόνο που βρίσκετε από Αθήνα είναι Lufthansa Group με πανάκριβες χρεώσεις; Ρίξτε μια ματιά στην SAS για πτήσεις από Κοπεγχάγη με χρεώσεις της τάξης των €30, και αν βρείτε κάτι που σας εξυπηρετεί τότε βρείτε και ένα φθηνό εισιτήριο για εκεί μία με δύο ημέρες πριν.

Να δίνετε προσοχή στους ναύλους των εισιτηρίων

Πολλές φορές, ένα ελάχιστα ακριβότερο εισιτήριο μπορεί να σας αποδώσει αρκετά περισσότερα μίλια και να μειώσει έτσι το κόστος απόκτησής τους. Να κοιτάζετε πάντοτε τις διαφορές στο κόστος και στο πόσα μίλια αποδίδουν και να υπολογίζετε ανάλογα βέβαια και με τις οικονομικές σας δυνατότητες. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν πρόκειται να πετάξετε με εταιρεία άλλη από αυτή του προγράμματός σας –π.χ. Lufthansa για συγκέντρωση μιλίων στην Aegean– όπου οι πλέον φθηνοί ναύλοι δεν δίνουν καθόλου μίλια ενώ οι λίγο ακριβότεροι δίνουν κάτι. Το καλύτερο εργαλείο για να ελέγχετε τι μίλια σας δίνει κάθε ναύλος (τον οποίο βλέπετε όταν κλείνετε εισιτήριο) είναι το Where To Credit.

SkyTeam Network
Φωτογραφία: SkyTeam

Επίλογος

Όλα όσα σας παρουσιάσαμε και σας αναλύσαμε παραπάνω μπορεί να φαντάζουν κάπως περίπλοκα, ίσως και λίγο κουραστικά, όμως είναι αυτά τα οποία στο τέλος κάνουν τη διαφορά και δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα να κάνει επιτυχημένες εξαργυρώσεις όπως αυτή ή αυτές. Η γνώση είναι η δύναμη σε αυτό το «παιχνίδι» και ελπίζουμε ότι με το άρθρο αυτό σας δώσαμε αρκετή από αυτή.

Στο μέλλον θα σας κάνουμε σοφότερους με πιο εξειδικευμένα άρθρα για συγκεκριμένα προγράμματα τακτικών επιβατών ή και για ειδικές περιπτώσεις εξαργυρώσεων. Μέχρι τότε, κρατήστε αυτό το άρθρο σαν σημείο αναφοράς.

Δείτε ακόμα