Aegean Stream: Δοκιμάσαμε τη νέα υπηρεσία inflight entertainment

Συντάκτης: Δεν υπάρχουν Σχόλια Μοιραστείτε το

H Aegean Airlines άρχισε να μπαίνει κι αυτή στο χορό του inflight entertainment και εδώ και λίγο καιρό προωθεί ιδιαίτερα έντονα το Aegean Stream. Πρόκειται για ένα πακέτο υπηρεσιών που παρέχονται στον επιβάτη κατά τη διάρκεια των διεθνών πτήσεων και σκοπό έχει να τον κάνει να περάσει πιο ευχάριστα την ώρα του.

Πώς λειτουργεί

Ο επιβάτης θα χρειαστεί να κατεβάσει την επίσημη εφαρμογή της Aegean στο κινητό ή το tablet του, είτε από το Google Play Store (Android), είτε από το App Store (iOS) πριν επιβιβαστεί και ενώ θα είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο.

Την ώρα της πτήσης και αφού ενεργοποιηθεί η υπηρεσία, θα πρέπει να συνδεθεί στο Wi-Fi δίκτυο του αεροσκάφους που έχει την ονομασία “Aegean Stream” και να εκκινήσει την εφαρμογή, η οποία τον στέλνει σε μια ειδική ιστοσελίδα. Τυπικά, πρόκειται για ένα offline site που είναι φορτωμένο σε έναν server εντός του αεροσκάφους και στον οποίο περιλαμβάνεται όλο αυτό το υλικό.

Aegean Stream
Φωτογραφία: Aegean Airlines

Τι περιλαμβάνει

Οι κατηγορίες της εφαρμογής είναι αρκετές. Περιλαμβάνει, παιχνίδια, μουσική, ελληνικές και ξένες εφημερίδες και περιοδικά σε ψηφιακή μορφή (pdf), ψυχαγωγικές εφαρμογές για παιδιά, πληροφορίες για τους προορισμούς της εταιρείας, στιγμές από το Instagram account της εταιρείας, αλλά και έναν χάρτη που ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για το σημείο που βρίσκεται το αεροσκάφος, ενώ δίνει και περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι (ταχύτητα, υψόμετρο, ώρα μέχρι τον προορισμό κλπ).

Υλοποίηση

Η Aegean χρησιμοποιεί τη λύση του Aero AirFi box, ενός κουτιού σχεδόν δύο κιλών που τοποθετείται συνήθως στα ντουλάπια πάνω από τις πρώτες σειρές της Business Class και φιλοξενεί μέσα του όλο το περιεχόμενο.

Aegean Stream
Φωτογραφία: Aegean Airlines

Η κεντρική σελίδα είναι απλοϊκή στο σχεδιασμό και όλες οι επιλογές που προσφέρει είναι ξεκάθαρες από το πάνω έως το κάτω μέρος της.

Προορισμοί

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για όλους τους προορισμούς που πετάει η Aegean και είναι χωρισμένοι γεωγραφικά. Θα βρείτε π.χ. πληροφορίες για όλους τους προορισμούς εντός Ευρώπης, εντός Ελλάδος, στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και πληροφορίες για το δίκτυο που περιλαμβάνει και όλες τις συνεργαζόμενες εταιρείες.

Aegean Stream
Φωτογραφία: Aegean Airlines

Για κάθε πόλη υπάρχει μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της, ενώ στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε με άνεση πληροφορίες για τα αξιοθέατα, τα σημεία που μπορείτε να ψωνίσετε ή και να διασκεδάσετε, τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Παιχνίδια

Μια σειρά από flash/java games που «τρέχουν» μέσα στον ίδιο τον browser και μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας. Ενδεικτική λύση για την περίπτωση που δεν έχετε σχετικό περιεχόμενο στο κινητό ή το tablet σας, χωρίς ωστόσο να προσφέρουν κάτι το εξωπραγματικό.

Aegean Stream
Φωτογραφία: Aegean Airlines

Ενημέρωση

Στον τομέα αυτόν θα βρείτε εφημερίδες και περιοδικά από την Ελλάδα και τον κόσμο, καθώς και το Blue, το επίσημο περιοδικό της Aegean. Η κεντρική σελίδα περιλαμβάνει το εξώφυλλο κάθε έκδοσης, έτσι ώστε να μπορείτε να το ξεχωρίσετε εύκολα και να πατήσετε πάνω του για να μπείτε στα ενδότερα.

Αν υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ είναι πως οι διαστάσεις που έχουν επιλεγεί και χρησιμοποιούνται για τα thumbnails δεν είναι σωστές και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα βρείτε τα εξώφυλλα stretch-αρισμένα. Δεν αλλάζει κάτι στην συνολική εμπειρία, αλλά είναι αυτές οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Το περιοδικό Blue που είναι και ιδιαίτερα σημαντικό για την εταιρεία προσφέρεται στην πρώτη θέση και έχει όλο το υλικό που θα βρείτε και στο έντυπο, μπροστά από το κάθισμά σας. Η έκδοση είναι σε μορφή pdf και αυτή και εδώ ίσως να κρύβεται και μια δυνατότητα για περαιτέρω εξέλιξη με περισσότερα multimedia αρχεία που ίσως θα μπορούσαν να «κρύβονται» μέσα και να «σερβίρονται» στον επιβάτη με τον ίδιο τρόπο που προσφέρονται και οι ταινίες.

Μουσική

Με την μορφή thumbnails θα βρείτε στην ενότητα της μουσικής και μια σειρά από playlists με μουσική για κάθε γούστο. Πρόκειται για custom επιλογές μουσικών κομματιών ανά ενότητα που θα μπορούν να συνοδεύσουν το ταξίδι σας.

Aegean Stream
Φωτογραφία: Aegean Airlines

Υπόλοιπες επιλογές

Από την κεντρική σελίδα θα βρείτε ακόμη την ενότητα «Σχετικά με την Aegean» με πληροφορίες για την αεροπορική εταιρεία, την ενότητα «Aviation Lovers» που περιλαμβάνει ιστορίες και videos πιλότων και προσωπικού της εταιρείας από διάφορες σημαντικές στιγμές (π.χ. τη διαδικασία που ακολουθείται όταν παραλαμβάνεται ένα νέο αεροσκάφος), την ενότητα «Miles+Bonus» με πληροφορίες για το πρόγραμμα μιλίων της ελληνικής εταιρείας, την ενότητα «Ταξιδεύοντας με την Aegean» και τέλος, το Instagram account της.

Χάρτης

Μέσα σε όλα, υπάρχει και ο χάρτης που περιλαμβάνει μια σειρά από πληροφορίες που προσφέρονται σε πραγματικό χρόνο από τα όργανα του αεροσκάφους. Πρόκειται για έναν τρισδιάστατο χάρτη που δείχνει που βρίσκεστε εκείνη τη στιγμή, με τι ταχύτητα πετάτε και σε τι υψόμετρο, ενώ προσφέρει και κάποιες πληροφορίες για τον καιρό των πόλεων από τις οποίες περνάτε.

Ταινίες

Πετάξαμε στα τέλη Ιανουαρίου από Αθήνα προς Φρανκφούρτη και από Κοπεγχάγη προς Αθήνα και η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά είδαμε προσφερόμενες ταινίες στην οθόνη του tablet μας μέσω του Aegean Stream.

Όπως ήταν αναμενόμενο, με την εταιρεία να κάνει τα πρώτα της βήματα εκεί, η ποιότητα δεν ήταν ιδιαίτερα καλή και η ποικιλία σχετικά μικρή. Δεδομένου πάντως πως μιλάμε για πτήσεις διάρκειας μέχρι τεσσάρων ωρών το πολύ, είναι μια καλή αρχή. Στην αρχή κάθε ταινίας υπάρχει η κλασική ενημέρωση για τις αλλαγές που έχει υποστεί το φιλμ για να προβληθεί στην οθόνη ενός tablet ή ενός κινητού και στη συνέχεια προχωράει το stream.

Συνολική εμπειρία

Για οποιονδήποτε έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό σε πολύωρες πτήσεις και έχει δει τι προσφέρουν οι εταιρείες στον τομέα του entertainment, ίσως η πρόταση της Aegean φανεί «φτωχή». Ναι, έχει όλες τις «παιδικές ασθένειες», ναι είναι στα πρώτα της βήματα και ακόμη έχει πολλά προβλήματα να λύσει, αλλά τουλάχιστον φαίνεται να υπάρχει μια πρόθεση να εμπλουτιστεί η εμπειρία του επιβάτη για όση ώρα παραμένει εντός του αεροσκάφους.

Αν λοιπόν ταξιδέψετε σύντομα με ένα από τα αεροσκάφη της εταιρείας στο εξωτερικό, δείτε το Aegean Stream σαν έναν έξτρα τρόπο να περάσετε το χρόνο σας.

Δείτε ακόμα