Αγοράζοντας βαλίτσα: η σημασία της εγγύησης

Συντάκτης: Δεν υπάρχουν Σχόλια Μοιραστείτε το

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός κάθε ταξιδιώτη που αναζητά βαλίτσα έχει να κάνει με την αντοχή της σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσωπικού φορτοεκφόρτωσης στα αεροδρόμια. Σίγουρα θα έχετε δει βαλίτσες… να ίπτανται κατά τη φόρτωσή τους σε αεροσκάφος, όπως θα έχετε ακούσει και τους «γδούπους» των αποσκευών κατά την εναπόθεσή τους στον ιμάντα παραλαβών, ιδίως σε μικρά αεροδρόμια.

Όλοι οι κατασκευαστές προσφέρουν την τυπική εγγύηση καλής λειτουργίας δύο ετών -όπως υποχρεούνται από τον νόμο- η οποία ωστόσο αφορά μόνο το κατασκευαστικό κομμάτι και δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση φθορές που προκλήθηκαν κατά τη χρήση. Με άλλα λόγια δηλαδή, η εν λόγω εγγύηση είναι πρακτικά δώρον άδωρον.

Μέσα σ’ όλα, εγγύηση εφ’ όρου ζωής

Όταν επέλεγα ο ίδιος βαλίτσα, πριν από περίπου έναν χρόνο, ένα από τα brand που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον ήταν η Away. Αμερικανικής προέλευσης και σχετικά «φρέσκια» στην αγορά, έχοντας ξεκινήσει να δραστηριοποιείται από το 2015 μόλις, μου έκανε εντύπωση για δύο λόγους: τον premium αλλά παράλληλα μοντέρνο χαρακτήρα της και την εφ’ όρου ζωής εγγύηση που -ισχυριζόταν ότι- προσέφερε.

Away Luggage - The Large
Φωτογραφία: Away

Οι βαλίτσες της κυκλοφορούσαν σε αρκετά χρώματα ενώ από κατασκευαστικής άποψης έκαναν «τικ» σε όλα τα κουτάκια. Η Large, για την οποία και ενδιαφερόμουν, διέθετε π.χ. τέσσερα περιστρεφόμενα κατά 360ο ροδάκια «χωμένα» στο σώμα ώστε να κινδυνεύουν όσο το δυνατόν λιγότερο, ενσωματωμένη κλειδαριά με πιστοποίηση της TSA, πολυκαρβονικό σώμα και βάρος 5,3 κιλών. Την πέτυχα και στο χρώμα που ήθελα (ένα ωραίο μπορντό που «μασκαρεύει» γρατζουνιές και μικροφθορές) και έγινα.

Εκείνο για το οποίο δε γινόταν να έχω άποψη όμως ήταν η εφ’ όρου ζωής εγγύηση. Η Away δεσμευόταν ότι θα επισκεύαζε ή θα άλλαζε τη βαλίτσα μου αν υπήρχε κάτι από τα παρακάτω για όσα χρόνια κι αν την είχα (ή εν πάση περιπτώσει μέχρι να αλλάξει η πολιτική ή να κλείσει η εταιρεία):

  • Ραγισμένο ή σπασμένο σώμα
  • Ροδάκια, χειρολαβές ή τηλεσκοπική λαβή που δε λειτουργούν ή είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν πια
  • Φερμουάρ που δεν ανοίγουν ή κλείνουν
  • Σκίσιμο στο ύφασμα που καθιστά την εμπρόσθια θήκη άχρηστη

Και σπάει ο διάολος το ποδάρι του…

Πέρασε-δεν πέρασε ένας χρόνος από την αγορά της βαλίτσας και κατά την παραλαβή της στο αεροδρόμιο της Αθήνας (αναχώρηση από Heathrow, πτήση με Aegean), εμφανίζεται κάπως έτσι:

Damaged Luggage
Φωτογραφία: Πέτρος Κηπουρόπουλος

Μετά τα αρχικά εγκεφαλικά και παρ’ ότι υπήρχε ταξιδιωτική ασφάλεια, θέλησα να δοκιμάσω την εγγύηση που μου παρείχε η Away. Έστειλα λοιπόν ένα email με την παραπάνω φωτογραφία στην υποστήριξη πελατών, προσθέτοντας και τον αριθμό παραγγελίας μου (εννοείται πως είχα κρατήσει το σχετικό email) και ρωτώντας αν ήμουν καλυμμένος.

Η απάντηση από την Away ήρθε το ίδιο βράδυ (!). Αφού μου ζήτησαν συγγνώμη, επιβεβαίωσαν τη διεύθυνσή μου και με ενημέρωσαν ότι είχαν δρομολογήσει την αποστολή καινούριας βαλίτσας, ολόιδιας με τη δικιά μου. Πρόσθεσαν δε ότι όταν επέστρεφα σπίτι και εφ’ όσον ήμουν ικανοποιημένος, μπορούσα να βάλω την ελαττωματική βαλίτσα στο κουτί της καινούριας και να καλέσω τη μεταφορική ώστε να τους τη στείλω πίσω (εννοείται άνευ εξόδων αποστολής). Η επικοινωνία ξεκίνησε Παρασκευή βράδυ. Η βαλίτσα είχε παραδοθεί στο σπίτι μου (Κέιμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο) Τετάρτη πρωί…

Peace of mind

Η Large βαλίτσα της Away δεν είναι η φθηνότερη της αγοράς. Στα €325 συνιστά ένα αρκετά «σεβαστό» έξοδο. Πρόκειται όμως για επιλογή που αντέχει στον χρόνο (πριν το τελευταίο ταξίδι δεν είχε παρουσιάσει το παραμικρό -και είχε ταξιδέψει πραγματικά πολύ) και με εγγύηση που όμοιά της προσφέρει απ’ όσο γνωρίζω μόνο η Briggs & Riley αλλά χωρίς να καλύπτει τα μεταφορικά και με τιμές διπλάσιες της Away.

New Away luggage
Φωτογραφία: Πέτρος Κηπουρόπουλος

Εν τέλει, αυτό που μου προσφέρει η τελευταία, είναι η ψυχική ηρεμία, το λεγόμενο peace of mind. Να ξέρω ότι ακόμα κι αν κάτι πάει στραβά, το όποιο πρόβλημα δημιουργηθεί θα λυθεί, ενώ εγώ στο μεταξύ θα μπορώ να παραμείνω συγκεντρωμένος στο ταξίδι ή να συνεχίσω να απολαμβάνω τις διακοπές μου. Αν δεν είχα την εν λόγω εγγύηση, θα έπρεπε να πάρω βεβαίωση του συμβάντος ενόσω βρισκόμουν στο αεροδρόμιο και αν δεν καλυπτόμουν από τις βαλίτσες αντικατάστασης που θα μου προσέφεραν εκεί, να ξεκινήσω επικοινωνία τόσο με την αεροπορική όσο και με την ασφαλιστική μου εταιρεία -και πιθανότατα έπειτα από εβδομάδες, να κατάφερνα να πάρω κάποιου είδους αποζημίωση.

Το σημαντικότερο είναι πως μέσα από την επικοινωνία μου με την Away, ένιωσα να με σέβεται και να με εκτιμά ως καταναλωτή, κάτι που στην εποχή της Covid-19 έχει μάλλον εκλείψει από τον κόσμο των ταξιδιών και της αεροπλοΐας.

Δείτε ακόμα