Mark O’Travel & myFlightradar24: Η καλύτερη παρέα σε κάθε ταξίδι

Συντάκτης: Δεν υπάρχουν Σχόλια Μοιραστείτε το

Ενημέρωση: Η πλατφόρμα JetItUp ανέστειλε τη λειτουργία της και αντικαταστάθηκε από το myFlightradar24. Το αρχικό κείμενο είχε δημοσιευτεί στις 9 Μαρτίου 2020.

Στο smartphone κάθε τακτικού ταξιδιώτη είθισται να υπάρχει μια κατηγορία εφαρμογών αφιερωμένη σε αυτό του το χόμπι. Apps αεροπορικών εταιρειών, αλυσίδων ξενοδοχείων, αεροδρομίων, χαρτών δικτύων μετρό, τιμών συναλλάγματος και ποιος ξέρει τι άλλο, συνθέτουν μια ομάδα «ταξιδιάρικων» εφαρμογών που φέρνουν στον νου αποδράσεις και… αναμνήσεις.

Για δύο τέτοιες εφαρμογές πρόκειται να μιλήσουμε σε αυτό το κείμενο, μόνο που οι συγκεκριμένες δεν είναι όποιες κι όποιες. Πρόκειται για το Mark O’Travel και το myFlightradar24, μία εφαρμογή και μία πλατφόρμα που χρησιμοποιούνται από πλήθος ταξιδιωτών ανά τον κόσμο, προσφέροντάς τους μια τακτοποιημένη και ολοκληρωμένη εικόνα των ταξιδιών και των πτήσεών τους. Αμφότερα μάλιστα αποτελούν επιλογές όλων των μελών της ομάδας του Flying Expert!

Τι προσφέρουν όμως και γιατί σας τα προτείνουμε;

Mark O’Travel

Δεν μπορεί: σίγουρα θα έχετε πετύχει κάπου εκείνους τους παγκόσμιους χάρτες με την αφαιρούμενη επιφάνεια, που ξύνει κανείς ανάλογα τις χώρες που έχει επισκεφθεί. Ε, το Mark O’Travel είναι κάτι αντίστοιχο αλλά σε ψηφιακή μορφή. Περιλαμβάνει τις χώρες όλου του πλανήτη, δίνοντάς σας μάλιστα τη δυνατότητα να επιλέξετε το «σετ» που προτιμάτε (ξεκινώντας από τις 195 χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών και καταλήγοντας στον απίστευτο αριθμό των 329 χωρών, διεκδικούμενων τοποθεσιών και ημιαυτόνομων περιοχών).

Για την κάθε χώρα τώρα, μπορείτε να προσθέτετε τις επισκέψεις σας εκεί μαζί με πλήθος πληροφοριών για την καθεμία –από το μέσο που χρησιμοποιήσατε για να ταξιδέψετε μέχρι τυχόν συνοδευτικές φωτογραφίες. Θα έχετε μάλιστα την ευκαιρία να μαρκάρετε τις περιοχές που έχετε βρεθεί (ο διαχωρισμός γίνεται βάσει διαμερισμάτων) καθώς επίσης και τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που επισκεφθήκατε. Παράλληλα στη διάθεσή σας βρίσκονται διάφορες κατηγορίες ώστε να ξεχωρίζετε τις χώρες που ζήσατε από εκείνες που απλά βρεθήκατε, επισκεφθήκατε ή έχετε στο πρόγραμμα να πάτε.

Αυτό το τελευταίο κρατήστε το αφού αποτελεί και το μεγαλύτερο «όπλο» του Mark O’Travel. Μπορούμε να σας πούμε εξ ιδίας πείρας πως κάθε φορά που θα ανοίγετε την εφαρμογή, θα νιώθετε μια… κάψα για ταξίδι, μια έντονη επιθυμία να προσθέσετε ακόμα μία χώρα στη λίστα σας, να ανεβάσετε ένα «κλικ» το ποσοστό των χωρών του πλανήτη που έχετε επισκεφθεί. Το πιστεύετε-δεν το πιστεύετε, εκτός από το να καταγράφει τα ταξίδια σας, το Mark O’Travel θα σας ωθήσει να κάνετε κι άλλα!

Το Mark O’Travel είναι μία αρκετά ευέλικτη εφαρμογή. Μπορείτε να καθορίσετε όπως είπαμε τον αριθμό των χωρών που θα απεικονίζονται στον χάρτη, την προβολή του τελευταίου, τα χρώματα, μέχρι και τη γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιεί. Τα δε στατιστικά του είναι το κάτι άλλο αφού θα σας χαρίσουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ταξίδια σας. Σημειώστε βέβαια πως ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε είναι διαθέσιμα μόνο εφ’ όσον ξεκλειδώσετε την Traveler Pro έκδοση (έναντι €7,99): το app φυσικά προσφέρεται δωρεάν τόσο σε iOS, όσο και σε Android.

myFlightradar24

Αν το Mark O’Travel είναι για κάθε φίλο των ταξιδιών, το myFlightradar24 απευθύνεται σε ένα πιο εξειδικευμένο κοινό. Αν το όνομα σας θυμίζει κάτι, είναι διότι μιλάμε για ένα τμήμα του Flightradar24, του site που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις πτήσεις παγκοσμίως. Στην ουσία πρόκειται για μία πλατφόρμα η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να εισάγουν πληροφορίες για τις πτήσεις τους –κάτι σαν ημερολόγιο. Ιδανικό για τους λάτρεις των αεροσκαφών, θα σας προσφέρει μια υπερπλήρη εικόνα της… καριέρας σας ως πλήρωμα ή επιβάτης.

myFlightradar24
Φωτογραφία: myFlightradar24

Η χρήση του myFlightradar24 είναι δωρεάν και γίνεται μέσω του λογαριασμού σας στο κυρίως site. Σε ό,τι αφορά τις mobile συσκευές, δυστυχώς δεν είναι προσβάσιμο μέσα από το app του Flightradar24, ωστόσο είναι -σχετικά- responsive. Εσείς εισάγετε τις πτήσεις που κάνατε ή έχετε προγραμματίσει να κάνετε κι εκείνο σας προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες μέσα από ένα εύχρηστο και καλοσχεδιασμένο περιβάλλον. Θεωρητικά μάλιστα για κάποιες πτήσεις θα βρείτε ήδη πληροφορίες όπως τον τύπο του αεροσκάφους που χρησιμοποιήθηκε ή την ώρα αναχώρησης, όμως στις δοκιμές μας, διαπιστώσαμε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία ήταν λανθασμένες.

Τα δεδομένα που μπορείτε να περάσετε για κάθε σας πτήση πάντως είναι εντυπωσιακά, περιλαμβάνοντας από την εταιρεία, τις ώρες αναχώρησης και άφιξης και τον αριθμό νηολογίου του αεροσκάφους μέχρι τη θέση σας και τον σκοπό του ταξιδιού σας. Όλα τα λεφτά βέβαια είναι το προφίλ σας με τον χάρτη και τα στατιστικά. Ποιο είναι το αεροδρόμιο που βρίσκεστε συχνότερα; Με ποιον τύπο αεροσκάφους έχετε πετάξει τις περισσότερες φορές; Σε ποια θέση συνηθίζετε να κάθεστε και τι μέρα ταξιδεύετε συνήθως; Ερωτήματα σαν και αυτά και ακόμη περισσότερα θα βρουν απαντήσεις μέσα από το myFlightradar24. Μπορείτε μάλιστα να προβάλλετε τα δεδομένα που αφορούν συγκεκριμένες χρονιές ή ολόκληρη την… καριέρα σας στον αέρα.

myFlightradar24
Φωτογραφία: myFlightradar24

Το προφίλ σας στο myFlightradar24 είναι καθαρά προσωπικό και έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε αν θα είναι προσβάσιμο από τους φίλους σας στο Facebook που χρησιμοποιούν την υπηρεσία (απαιτείται σύνδεση των δύο). Εννοείται, τέλος πως προσφέρεται δυνατότητα εισαγωγής και εξαγωγής δεδομένων από άλλες πλατφόρμες για όσους αποφασίσετε να το δοκιμάσετε –και για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο φυσικά.

Μόνο αυτά υπάρχουν;

Εννοείται πως όχι! Mark O’Travel και myFlightradar24 είναι απλώς οι λύσεις που χρησιμοποιούμε εδώ, στο Flying Expert. Στην αγορά θα βρείτε αρκετές ανταγωνιστικές εφαρμογές που κάνουν μέσες-άκρες την ίδια δουλειά (Places Been, Been, Map, Polar Steps και FlightMemory.com, FlightDiary.net για να αναφέρουμε μερικά apps και πλατφόρμες).

Το βασικό είναι να δοκιμάσετε όσες χρειάζεται μέχρι να βρείτε εκείνη που καλύπτει τα «θέλω» και τις ανάγκες σας –είναι δεδομένο πως άπαξ και κατασταλάξετε σε μία, μετά δύσκολα την αλλάζετε για κάποια άλλη. Αν δεν έτυχε μέχρι τώρα να ασχοληθείτε με το… σπορ, κάντε μια δοκιμή. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε τα δικά σας σχόλια και προτάσεις!

Δείτε ακόμα