Συγκέντρωση Avios στο Executive Club της British Airways

Συντάκτης: 2 Σχόλια Μοιραστείτε το

H British Airways αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και δημοφιλέστερους αερομεταφορείς του κόσμου. Έχει ως έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και χάρη στον μεγάλο της στόλο και το ακόμα μεγαλύτερο δίκτυό της, πετάει σε προορισμούς σε κάθε ήπειρο (πλην της Ανταρκτικής). Η BA είναι μέλος της oneworld, μίας εκ των τριών μεγάλων συμμαχιών στην αεροπλοΐα (μαζί με εταιρείες όπως η Iberia, η American Airlines, η Qatar και η Qantas) διαθέτοντας παράλληλα το δικό της πρόγραμμα τακτικών επιβατών, το Executive Club.

Όπως ισχύει με όλα τα παρόμοια προγράμματα, έτσι και στο Executive Club τα μέλη του συλλέγουν πόντους οι οποίοι εδώ ονομάζονται Avios, τους οποίους εν συνεχεία μπορούν να εξαργυρώσουν ποικιλοτρόπως (μαζί με τα Avios συγκεντρώνονται και Tier Points ή TP που έχουν να κάνουν με τη βαθμίδα του μέλους και με τα οποία θα ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο). Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς ορισμένες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τις διάφορες «πηγές» Avios, έτσι ώστε να ενισχύσετε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τον λογαριασμό σας.

Σημειώστε ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις μας αφορούν κατοίκους Ηνωμένου Βασιλείου. Αν ζείτε εκτός χώρας (όπως π.χ. στην Ελλάδα), τότε η συλλογή Avios είναι… ζόρικη υπόθεση αφού οι επιλογές σας είναι σημαντικά μειωμένες.

BA Executive Club Gold - Santa Claus
Φωτογραφία: British Airways

Συγκέντρωση σε πτήσεις British Airways

Ο πιο άμεσος τρόπος για να συγκεντρώσει κάποιος Avios, είναι μέσα από τις πτήσεις της BA και της θυγατρικής της BA CityFlyer -που εξειδικεύεται σε κυρίως ευρωπαϊκούς προορισμούς με μικρότερα αεροσκάφη. Το πόσα Avios θα δει να προστίθενται στον λογαριασμό του εξαρτάται από τρεις παράγοντες: τη βαθμίδα μέλους του, την απόσταση που θα καλύψει και την κλάση του εισιτηρίου του. Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο πιο ψηλά βρίσκεται κανείς στην ιεραρχία του Executive Club και όσο πιο ακριβή είναι η κλάση του ναύλου, τόσο πιο πολλά είναι και τα Avios που συλλέγει σε κάθε του πτήση.

Παραδείγματα

  • Πτήση από Αθήνα για Λονδίνο Heathrow σε economy class και τις φθηνότερες κατηγορίες ναύλου (Q, O, C). Ένα Blue μέλος θα πάρει 374 Avios, ένα Bronze 748, ένα Silver 1.122 και ένα Gold/Premier 1.870.
  • Πτήση από Λονδίνο Heathrow για Γλασκώβη σε business class (R, I). Ένα Blue μέλος θα πάρει 750 Avios, ένα Bronze 875, ένα Silver 1.000 και ένα Gold/Premier 1.250.

Η BA διαθέτει μάλιστα τον δικό της υπολογιστή μέσω του οποίου μπορείτε να δείτε με δυο κινήσεις τα Avios και τα TP που θα σας αποφέρει μία διαδρομή.

BA Calculating Avios
Φωτογραφία: British Airways

Συγκέντρωση σε πτήσεις εταιρειών-μελών της oneworld

Όπως συμβαίνει με κάθε αεροπορική συμμαχία, έτσι και στην oneworld, οι πτήσεις με εταιρείες-μέλη της θα σας αποφέρουν -μεταξύ άλλων- Avios. Μολονότι όλες οι πτήσεις με μέλη της oneworld θα σας αποφέρουν Avios, αυτές με American Airlines και Iberia είναι οι πιο συμφέρουσες αφού οι δύο αυτές εταιρείες προσφέρουν και bonus ανάλογα με τη βαθμίδα του μέλους: 25% έξτρα στα Bronze, 50% στα Silver και 100% στα Gold μέλη. Στην πράξη ο κανόνας είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να πετάξετε με εταιρεία της onelworld και να μη συγκεντρώσετε Avios -και TP.

Αυτό το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού σε άλλες συμμαχίες όπως π.χ. στη Star Alliance, κάτι τέτοιο μόνο δεδομένο δεν είναι. Αν για παράδειγμα ένα μέλος του Miles+Bonus της Aegean Airlines αποφασίσει να ταξιδέψει με Lufthansa από την Αθήνα προς κάποια πόλη της Γερμανίας, θα πρέπει να αποφύγει έναν μεγάλο αριθμό ναύλων (O, I, X, R, N, L, T, E, K, P, F, A, G, το σύνολο 13) οι οποίοι δεν δίνουν μίλια. Δεδομένου ότι συνολικά προσφέρονται 26 ναύλοι, πρακτικά οι μισοί δεν αποφέρουν τίποτα από πλευράς μιλίων στους τακτικούς επιβάτες της Aegean και της Star Alliance, κάνοντας έτσι τη διαδικασία της κράτησης αχρείαστα πολύπλοκη.

AmEx British Airways Cards
Φωτογραφία: American Express

Συγκέντρωση από πιστωτικές κάρτες

Η συγκέντρωση Avios μέσω πιστωτικών καρτών είναι ίσως ο δεύτερος ευκολότερος τρόπος (ο πρώτος ακολουθεί) για να γεμίσει κανείς τον λογαριασμό του στο Executive Club. Οι επιλογές σας εδώ είναι δύο και αφορούν αποκλειστικά τους κατοίκους Ηνωμένου Βασιλείου: η British Airways American Express και η HSBC Premier. Ας δούμε αναλυτικότερα τι προσφέρει η καθεμία.

Η κάρτα της American Express είναι πιο εύκολη στην έκδοσή της. Έρχεται μάλιστα σε τρεις εκδόσεις, την απλή, την Premium Plus και την Accelerating Business: οι δύο πρώτες είναι για προσωπική χρήση ενώ η τρίτη είναι για επαγγελματική. Αν επιλέξετε την απλή κάρτα, η έκδοσή της γίνεται δωρεάν, δεν υπάρχει ετήσιο κόστος και κερδίζετε 1 Avios για κάθε λίρα που ξοδεύετε. Αν μάλιστα ξοδέψετε £1.000 μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την έκδοσή της, τότε σας περιμένουν και 5.000 Avios ως bonus (ή 6.000 εφόσον σας συστήσουμε εμείς -δείτε παρακάτω). Αν ξεπεράσετε τις £20.000 μέσα σε ένα έτος, τότε θα πάρετε κουπόνι (το λεγόμενο Companion Voucher) με το οποίο θα πάρετε μαζί σας ακόμα ένα άτομο εξαργυρώνοντας Avios σε μία πτήση.

Η American Express Premium Plus Card έχει ετήσια συνδρομή £195 όμως προσφέρει 1,5 Avios για κάθε λίρα που ξοδεύετε (3 Avios για αγορές από τη BA, ή ακόμα και τη BA Holidays που προσφέρει πακέτα διακοπών με ξενοδοχείο ή/και αυτοκίνητο). Ξοδεύοντας £3.000 μέσα στους πρώτους τρεις μήνες παίρνετε bonus 25.000 Avios (ή 26.000 εφόσον σας συστήσουμε εμείς) ενώ αν φτάσετε τις £10.000 σας περιμένει το Companion Voucher που προαναφέραμε, το οποίο όμως έχει ισχύ για δυο χρόνια εν αντιθέσει με αυτό της απλής κάρτας που λήγει σε ένα.

Εάν θα θέλατε σύσταση για οποιαδήποτε κάρτα της American Express προκειμένου να επωφεληθείτε από το αυξημένο bonus, επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε τη φόρμα με την κάρτα που σας ενδιαφέρει και θα σας αποστείλουμε το σχετικό link άμεσα.

Premier World Elite Mastercard
Φωτογραφια: HSBC

Η κάρτα της HSBC έρχεται και αυτή σε δύο εκδόσεις. Αμφότερες διατίθενται μόνο στους Premier πελάτες της τράπεζας (ετήσιο εισόδημα £75.000 και δάνειο, ασφάλεια ή επενδύσεις με την τράπεζα, εναλλακτικά καταθέσεις ύψους £50.000 ή Premier λογαριασμό σε HSBC άλλης χώρας), κάτι που τις καθιστά απλησίαστες για αρκετό κόσμο. Η απλή HSBC Premier έχει ως μεγάλο πλεονέκτημα πως πρόκειται για Mastercard, ούσα έτσι αποδεκτή πρακτικά παντού -ακόμα και στα μέρη που η American Express δεν γίνεται δεκτή. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει ετήσια συνδρομή και προσφέρει 0,5 Avios για κάθε λίρα που ξοδεύει κανείς ή 1 Avios για κάθε λίρα σε ξένο νόμισμα.

Η Premier World Elite είναι η επί πληρωμή βελτιωμένη έκδοση της απλής. Έρχεται με ετήσια συνδρομή της τάξεως των £195 αποφέροντας όμως τους διπλάσιους πόντους: 1 Avios για κάθε λίρα και 2 Avios για κάθε λίρα με ξένο νόμισμα. Αν ξοδέψετε £2.000 τους πρώτους τρεις μήνες έχετε 20.000 Avios τα οποία διπλασιάζονται αν φτάσετε τις £12.000 σε αγορές τον πρώτο χρόνο. Στα πλεονεκτήματά της και η δωρεάν συνδρομή στο πρόγραμμα LoungeKey (είσοδος σε πάνω από 750 lounges αεροδρομίων παγκοσμίως), μεγάλο bonus για όσους ανοίξουν νέο λογαριασμό.

Barclays Avios
Φωτογραφια: Barclays

Συγκέντρωση από Barclays Premier

Θυμάστε που λέγαμε για τον ευκολότερο τρόπο συγκέντρωσης Avios; Εδώ είμαστε. Το Barclays Premier είναι ένα πρόγραμμα ανταμοιβών της Barclays που απευθύνεται στους πελάτες Premier Banking της τράπεζας και μέλη του Executive Club της BA. Όπως και στην περίπτωση της HSBC, έτσι και εδώ θα πρέπει να έχετε εισόδημα £75.000 τουλάχιστον που να κατατίθεται σε λογαριασμό της Barclays ή £100.000 σε καταθέσεις/επενδύσεις με την τράπεζα. Εφ’ όσον πληροίτε κάτι εκ των παραπάνω, είστε σε θέση να ανοίξετε Premier λογαριασμό, μέσω του οποίου θα ενεργοποιήσετε τα Barclays Avios Rewards.

Πρακτικά πληρώνετε απλώς £12 τον μήνα χωρίς καμία άλλη υποχρέωση. Σε αντάλλαγμα εισπράττετε 1.500 Avios μηνιαίως και ένα κουπόνι αναβάθμισης (cabin upgrade voucher) σε ετήσια βάση το οποίο θα σας αναβαθμίσει κατά μία κατηγορία σε πτήσεις που έχετε κλείσει με Avios (εννοείται πως αξίζει να το εκμεταλλευτείτε σε όσο το δυνατόν πιο μεγάλη πτήση αφού π.χ. θα σας επιτρέψει να πετάξετε σε business έχοντας ξοδέψει μόνο τα απαραίτητα μίλια για premium economy). Αν μάλιστα είστε καινούριος πελάτης στη Barclays και χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Current Account Switcher εντός τριών μηνών, αλλάζοντας δηλαδή από κάποια άλλη τράπεζα, τότε θα πάρετε έξτρα 25.000 Avios. Οι υπάρχοντες πελάτες (τέσσερις μήνες και άνω) παίρνουν 2.500 Avios ως καλωσόρισμα.

BA Nectar and Avios
Φωτογραφία: Nectar

Συγκέντρωση από μετατροπή πόντων Nectar

Η συνεργασία μεταξύ Nectar και BA είναι σχετικά καινούρια αφού «τρέχει» εδώ και λίγους μήνες. Στο πλαίσιο αυτής, τα μέλη του Executive Club καλούνται να συνδέσουν τον λογαριασμό τους με αυτόν στη Nectar, κάτι που τους επιτρέπει να μετατρέπουν πόντους Nectar σε Avios και τούμπαλιν. Οι 400 πόντοι Nectar θα σας αποφέρουν 250 Avios και το αντίστροφο με μία αναλογία 1:0,625. Η διαδικασία για τη μεταφορά πόντων Nectar σε Avios γίνεται μέσα από το site ή το app της Nectar και τα Avios εμφανίζονται άμεσα στον λογαριασμό σας.

Πρόκειται για έναν ακόμα τρόπο συγκέντρωσης που αφορά ως επί το πλείστον κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου ο οποίος ωστόσο είναι από τους πλέον αποδοτικούς. Το πρόγραμμα συλλογής και εξαργύρωσης πόντων Nectar είναι συμβεβλημένο με πληθώρα αλυσίδων και ιστοσελίδων, από τα σούπερ μάρκετ Sainsburys και τα βενζινάδικα Esso, μέχρι το eBay και τα πολυκαταστήματα Argos, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να συλλέξει κανείς πόντους -ιδίως αν εκμεταλλευτεί τις προσφορές που εμφανίζονται κατά καιρούς (όπως π.χ. 6x και 10x πόντοι στο eBay με την αναλογία να είναι 1 πόντος Nectar για 1 λίρα).

Αξιοσημείωτη είναι πλέον και η κάρτα Nectar της American Express, η οποία δίνει 3 πόντους Nectar για κάθε λίρα που ξοδεύετε σε καταστήματα-συνεργάτες της Nectar και 2 πόντους Nectar σε όλους τους άλλους. Το δε bonus της για νέους χρήστες είναι 20.000 πόντοι Nectar (ή 21.000 εφόσον σας συστήσουμε εμείς) που μετατρέπονται αμέσως σε 12.500 Avios. Αν το καλοσκεφτείτε, η κάρτα Nectar αποφέρει περισσότερα Avios από την απλή British Airways American Express, καθώς οι 2 πόντοι Nectar ισοδυναμούν με 1,25 Avios ενώ η απλή British Airways American Express κάρτα δίνει 1 Avios για κάθε λίρα. Καμία από τις δύο κάρτες δεν έχει ετήσια συνδρομή.

BA Shopping Portal
Φωτογραφία: BA Shopping Portal

Συγκέντρωση από αγορές μέσω BA Shopping Portal

Το BA Shopping Portal είναι μία σελίδα που για κάποιο μυστήριο λόγο δεν χρησιμοποιούν όλοι όσοι θα έπρεπε. Στην ουσία δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας μεσάζων συμβεβλημένος με εκατοντάδες καταστήματα, sites και φίρμες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος «λούζει» τα μέλη του Executive Club με Avios εφ’ όσον πλοηγηθούν μέσω αυτού στα eshops που τους ενδιαφέρουν. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να επισκεφθούν ένα site από το ειδικό link που θα βρουν στο BA Shopping Portal και να κάνουν τις αγορές τους χωρίς να αλλάξουν tab στον browser. Η επίσκεψη και η αγορά τους θα καταγραφούν και ανάλογα με το ύψος της τελευταίας, θα πάρουν και τα ανάλογα Avios.

Η μαγεία του BA Shopping Portal είναι πως δίνει Avios για αγορές που ο χρήστης θα έκανε έτσι κι αλλιώς. Ας πούμε για παράδειγμα πως κάποιος ενδιαφέρεται για αγορά τηλεόρασης έχοντας καταλήξει σε ένα μοντέλο της Samsung. Αντί να πάει στο site της Samsung για την αγορά του, μπορεί να πάει στο BA Shopping Portal και από εκεί να οδηγηθεί στον προορισμό του -στο site που θα πήγαινε αρχικά έτσι κι αλλιώς. Γι’ αυτή την «παράκαμψή» του όμως θα πάρει 4 Avios για κάθε λίρα που θα ξοδέψει στο eshop της Samsung. Αν η τηλεόραση που είχε βάλει στο μάτι κοστίζει £1.000, τότε μιλάμε για 4.000 Avios άκοπα -που υπό κανονικές συνθήκες για να τα βγάλετε, θα έπρεπε να είχατε πετάξει μετ’ επιστροφής μέχρι την Καραϊβική σε economy!

Το BA Shopping Portal έχει κατά καιρούς ουκ ολίγες ενδιαφέρουσες προσφορές, εκτοξεύοντας τα Avios που προσφέρει για κάθε λίρα που ξοδεύει ο χρήστης σε συγκεκριμένα καταστήματα. Αν συγχρονίσετε τις αγορές σας, ενδεχομένως να φτάσετε να κερδίσετε 15, 18, 20 ή και περισσότερα Avios για κάθε λίρα σας -μιλάμε για τρελή αξία!

Επίλογος

Όπως θα έχετε αντιληφθεί λογικά ως τώρα, οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει Avios στον λογαριασμό του στο Executive Club της BA είναι πολλοί και διάφοροι. Κάποιοι είναι πιο προσβάσιμοι από ορισμένους άλλους, αν και οι περισσότεροι απευθύνονται ως επί το πλείστον σε κατοίκους Ηνωμένου Βασιλείου (θεωρητικά θα μπορούσε κανείς να εκμεταλλευτεί κάποιους όντας στην Ελλάδα, όμως το Brexit κάνει τα πράγματα δύσκολα). Ακόμα κι αν μία εξαργύρωση Avios μοιάζει σε πρώτη φάση όνειρο θερινής νυκτός, μην το καθυστερείτε και ξεκινήστε να μαζεύετε: θα δείτε ότι είναι πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζετε.

Δείτε ακόμα

2 Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας!
    Πολύ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις για συγκέντρωση Avios, που μέχρι τώρα μου ήταν προσωπικά ένας γρίφος. Κρίμα που οι επιλογές συγκέντρωσης από Ελλάδα είναι περιορισμένες.
    Keep up the good work!