Προσγείωση στην… παραλία

Συντάκτης: Δεν υπάρχουν Σχόλια Μοιραστείτε το

Ήταν κάτι που και τα τρία μέλη του The Flying Expert είχαμε στη λίστα μας: μία προσγείωση και μία απογείωση από το αεροδόμιο του Μπάρα. Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό; Πρόκειται για το μοναδικό αεροδρόμιο του κόσμου, ο διάδρομος (τρόπος του λέγειν «διάδρομος» όπως θα διαβάσετε) του οποίου βρίσκεται στην παραλία! Ε, όσο να ‘ναι, είναι εμπειρία, δε συμφωνείτε;

Το Μπάρα είναι ένα νησάκι που βρίσκεται στις Εξωτερικές Εβρίδες (όπως κοιτάτε το Ηνωμένο Βασίλειο, δυτικά της Σκωτίας). Για να πάει κανείς στο Μπάρα από την ηπειρωτική Γηραιά Αλβιόνα, έχει δύο επιλογές: είτε με φέρι, είτε με αεροπλάνο και με δεδομένο ότι το πρώτο δεν έχει κι ιδιαίτερο ενδιαφέρον (ξεκινάει από μία πόλη τρεις ώρες από τη Γλασκώβη, θέλει και πέντε ώρες), το δεύτερο είναι όλα τα λεφτά.

Πριν περάσουμε στην όλη εμπειρία, θα ρωτήσετε τώρα «μα γιατί να πάει κανείς στο Μπάρα» και μεταξύ μας, θα έχετε απόλυτο δίκιο. Μιλάμε για ένα νησάκι τόσο δα, χωρίς καθόλου σήμα (ούτε SMS όμως) στο μεγαλύτερο μέρος του, που έχει δυο-τρεις παμπ, άλλα τόσα καταστήματα και έναν ξενώνα. Όπως και σε όλες τις Εβρίδες τα πρόβατα είναι περισσότερα απ’ τους ανθρώπους (φιλική συμμετοχή: άλογα και αγελάδες) ενώ τα γραμματοκιβώτια στα περισσότερα σπίτια γράφουν απλά τα μικρά ονόματα των κατοίκων. Εν ολίγοις, αν δεν έχει κάποιος συγγενείς εκεί, ο βασικός λόγος επίσκεψης είναι η απογείωση και η προσγείωση με το αεροπλάνο!

Πίσω στα δικά μας. Το τρίο του The Flying Expert έδωσε ραντεβού στο Heathrow του Λονδίνου, απ’ όπου και πέταξε για Γλασκώβη με British Airways. Η πτήση της Logan Air, της σκωτσέζικης εταιρείας και παράλληλα της μόνης που εκτελεί το δρομολόγιο Γλασκώβη – Μπάρα, έφευγε την επόμενη το πρωί, οπότε θελήσαμε να είμαστε άνετοι εν όψει του ταξιδιού.

Πράγματι το επόμενο πρωί βρεθήκαμε νωρίς-νωρίς στο αεροδρόμιο της Γλασκώβης. Το κάθε εισιτήριο για το Μπάρα πηγαινέλα είχε κοστίσει περί τις £160 (σαν να λέμε €188), τιμή αρκετά «τσιμπημένη» με δεδομένο ότι μιλάμε για πτήση μίας ώρας σε ένα de Havilland Canada DHC-6 Twin Otter. Μάλιστα από το ταξίδι δεν έλειψαν και τα απρόοπτα αφού λίγο μετά την επιβίβαση και οι 12 (!) επιβάτες υποχρεωθήκαμε να αλλάξουμε αεροσκάφος λόγω προβλήματος (με μία σχετική καθυστέρηση).

Η εμπειρία της πτήσης με Twin Otter είναι το κάτι άλλο. Η καμπίνα του είναι ασυμπίεστη καθώς πετάει περίπου στα 9.000 πόδια. Ο τρόπος με τον οποίο επιταχύνει στον διάδρομο και περιστρέφεται δε, είναι το κάτι άλλο. Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων (ελάτε τώρα που θέλετε και business…) βρίσκονται τα πράγματα του πληρώματος (κυβερνήτης-συγκυβερνήτης) οπότε από τη δεύτερη και πίσω κάθονται οι επιβάτες (διάταξη 1-2). Το αεροσκάφος είναι τόσο μικρό πάντως που από τη δεύτερη σειρά μπορεί κανείς να διαβάσει τα όργανα στο πιλοτήριο (δεν υπάρχει πόρτα προφανώς).

Όπως προείπαμε, η ατραξιόν του Μπάρα (το οποίο έχει τον εξαιρετικά ταιριαστό κωδικό BRR) είναι η «πίστα» του η οποία βρίσκεται στην παραλία. Εν αντιθέσει με όλα τα αεροδρόμια του κόσμου, οι τρεις διάδρομοί του είναι επάνω στην άμμο: έχουν τριγωνική διάταξη (07/25, 11/29, 15/33) έτσι ώστε τα αεροπλάνα να εκμεταλλεύονται τον άνεμο ανάλογα με το προς τα πού φυσάει, με την αρχή και το τέλος τους να οριοθετούνται με πασσάλους. Το δε πρόγραμμα των πτήσεων της Logan Air δημιουργείται με βάση την παλίρροια και την άμπωτη: όταν η θάλασσα βγαίνει προς τα έξω, οι τρεις διάδρομοι βρίσκονται κάτω απ’ το νερό!

Με το που προσγειωθούν τα αεροπλάνα, κατευθύνονται προς τον «τερματικό σταθμό», το μοναδικό κτήριο του αεροδρομίου όπου και αποβιβάζουν τους επιβάτες -ενώ παράλληλα ετοιμάζονται εκείνοι της πτήσης της επιστροφής. Κατά την προσγείωση βέβαια αυτό που κλέβει την παράσταση είναι το τοπίο με τα πράσινα νερά και τις αμμουδιές να θυμίζουν Καραϊβική (με θερμοκρασία χαμηλότερη κατά κάμποσες δεκάδες βαθμούς Κελσίου). Στην περίπτωσή μας, η προσγείωση ήταν αρκετά ομαλή -παρ’ ότι ο αέρας φυσούσε μανιασμένα -το ίδιο και η απογείωση λίγες ώρες αργότερα. Για τις λίγες ώρες που μείναμε στο Μπάρα, είχαμε κανονίσει με έναν ντόπιο ταξιτζή να μας πάει και να μας φέρει στην «πρωτεύουσα» του νησιού, το Κάστλμπεϊ, ώστε να μη χάσουμε χρόνο ψάχνοντας μεταφορικό μέσο εκεί.

Το δε αεροδρόμιο έχει τέσσερα-πέντε δωμάτια όλα κι όλα, μία καφετέρια που δε λειτουργούσε, δυο αυτόματους πωλητές, τουαλέτες και… ενσωματωμένο πύργο ελέγχου. Τα πράγματα ήταν αρκετά χαλαρά, μιας που άπαντες (επιβάτες και μη) κάθονταν στην αίθουσα αναμονής ενώ δεν υπήρχε και έλεγχος ασφαλείας (ας είμαστε σοβαροί, ε). Αυτό που παρατηρήσαμε (οι πτήσεις έγιναν πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2021) ήταν ότι ήμασταν οι μόνοι τουρίστες: οι υπόλοιποι επιβάτες είχαν κάποια σχέση (καταγωγή, συγγενείς κλπ) με το νησί.

Η εκδρομή μας στο Μπάρα ήταν υπέροχη. Η πτήση με Twin Otter είναι από μόνη της ξεχωριστή εμπειρία, πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από μία προσγείωση και μία απογείωση σε μία αμμουδιά! Αν μπορείτε να φτάσετε ως τη Γλασκώβη και να διαθέσετε μία ημέρα για το πηγαινέλα, σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα, ιδίως αν έχετε καλή παρέα!

Δείτε ακόμα